Datidens hårde odds: Derfor blev Daniel fra Matador betragtet som syg

Selvom Daniel Skjern bare er en birolle i 'Matador', spiller han en ’virkelig vigtig rolle’, siger ekspert.

Daniel, der i de aktuelle afsnit på DR1, spilles af Niels Martin Carlsen, er en vigtig person i 'Matador', siger ekspert. (© dr)

- Han er dog en mærkelig dreng.

Sådan lyder det fra Mads Skjern i aftenens afsnit af Matador, da Daniel vender hjem til påskemiddag med en ældre ’reservemor’ i stedet for en ung potentiel pigekæreste.

Det var svært at være anderledes i 1944, hvor aftenens afsnit foregår. At være homoseksuel var til gengæld i manges øjne langt værre dengang.

Det fortæller etnolog og ’Matador’-fan Mette Byriel-Thygesen, der er museumsinspektørNationalmuseet. Hun har set serien utallige gange og har holdt oplæg om netop homoseksualitet i den folkekære serie.

- Samfundets generelle opfattelse af homoseksuelle dengang var ganske forfærdelig. Man så det som en sygdom, man kunne kurere og komme til livs, siger hun og tilføjer:

-Derfor er hele retorikken om Daniel også interessant. Da Mads Skjern opdager, at Daniel er homoseksuel, bliver han sur og siger; ’han er jo syg i hovedet’. Men så er det, at Ingeborg svarer; ’det er dig, der er syg i hovedet’.

Niels Martin Carlsen, der i dag har droppet skuespilfaget, spillede Daniel som voksen. Se et interview med ham herunder fra 2010:

Stående applaus efter ikonisk scene

Nogle havde det tilmed som lidt af et livsprojekt at stoppe homoseksualitet.

- Der findes faktisk en bog fra 1957, der hedder ’Barnet og det homoseksuelle problem’ af Jens Jersild, der i mange år var chef for sædelighedspolitiet. Den beskrev, hvordan man kunne undgå, at ens barn blev homoseksuel eller lokket i fordærv af ældre mænd.

Med det in mente er birollen som Daniel, der blev spillet af fire forskellige skuespillere, en vigtig person i sådan en populær serie, mener Mette Byriel-Thygesen – for mange også på det mere personlige plan.

Det har hun kunnet mærke, da hun holdt oplæg om seriens homoseksuelle personer.

- Noget af det mest overvældende var, da jeg viste klippet, hvor Ingeborg siger, at det er Mads, der er syg i hovedet. Der rejste 150 mennesker sig op og klappede.

- Og mange af dem fortalte mig bagefter, at Daniel havde betydet meget for dem. Daniel føler sig jo anderledes og står lidt udenfor, og det kunne mange genkende fra deres egen opvækst.

Afsnittet fik premiere i et vigtigt år

Netop aftens afsnit blev vist på DR første gang i 1981 – og det er en interessant timing, siger Mette Byriel-Thygesen.

- Historisk set er 1981 et vigtigt år i og med, at er det året, hvor homoseksualitet rent faktisk bliver taget af Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme.

Så homoseksualitet var i den grad på den politiske dagsorden, da afsnittet blev sendt i november ’81.

Senere det årti – nærmere bestemt i 1989 – blev det tilladt at indgå et registreret partnerskab med en af samme køn.

Her ses Daniel hos sine bedsteforældre med en nuttet gave til sin morfar. (© dr)

Hellere frisindet Paris end familiefirma i Korsbæk

Så Daniel er en spændende person i ’Matador’, men selvom han er en af de første markante homoseksuelle roller i en tv-serie herhjemme, er han også mere end det, fortæller Mette Byriel-Thygesen.

Han er nemlig også et billede på det ungdomsoprør, der foregik i familierne i 40’erne, i og med, at han tager til det dengang mere frisindede Paris for at udleve sin drøm om at blive modeskaber i stedet for at gå ind i sin fars firma.

- Daniel spiller en virkelig vigtig rolle, også på grund af den udvikling han gennemgår. Han træder ikke i karakter helt så markant som Maude og Ingeborg, men han fylder meget i historien om Mads Skjerns kollaps i de sidste afsnit, siger Mette Byriel-Thygesen.

Du kan se afsnittet af ’Matador’ på DR TV ved at klikke her.