David er slået igennem som skuespiller i Hollywood: Skulle verden rundt for at få en rolle i Danmark

David Sakurai har boet i Hollywood i fem år. Nu drømmer han om at slå igennem i sit hjemland.

(Foto: Emilia Staugaard)

David Sakurai kigger ud over Sortedams Sø i København. Vandet er gråt og går stort set i ét med himlen over tagryggene på husene på den anden side af søerne.

Normalt går han ture under solen ved Venice Beach ud til Stillehavet ved Los Angeles - cirka fire kilometer fra, hvor han bor.

Selvom solen skinner meget mere over Venice Beach, end den gør i et vinterfugtigt København, så foretrækker han søerne. For hvis der er ét sted, der er centralt i David Sakurais historie, er det de fem blå klatter, der skiller middelalderbyen og brokvarterne ad på det københavnske landkort.

Det var her, han i sin barndom gik ture med sin mor, da han voksede op i Larsbjørnsstræde og senere på Fælledvej på Nørrebro.

Det var her, at han som ung tog på mere eller mindre succesfulde dates. Det var her, han øvede de sværeste skuespilreplikker, mens de andre spadserende undrede sig over, hvorfor han rendte rundt og talte med sig selv.

Det var her, han lettere frustreret undrede sig over, hvorfor han ikke kunne slå igennem som skuespiller i sit eget hjemland. Og nu er det her - ved de selvsamme søer - han drømmer om at flytte tilbage til, hvis karrieren måske kan blive ligeså stor herhjemme, som den er i USA.

David Sakurai spillede over for Johnny Depp i 'Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser' fra 2018.

- Ved søerne kan jeg slappe af, og det er det sted, jeg altid skal forbi, når jeg er i København, fordi det er hjemligt for mig. Selvfølgelig er Venice Beach dejligt, men søerne er bare hjemme. Jo ældre jeg bliver, jo mere finder jeg ud af, at det er her, jeg hører til, siger han, mens Københavns grå vinterfugt bider ham i ansigtet.

Flyttede til Japan for at finde sig selv

Dét med at finde det sted, man hører til, har ellers ført David Sakurai ud på flere omveje end de fleste andre.

Hans far er japansk og nåede at skabe en familie i Danmark, inden han flyttede tilbage til Tokyo. David Sakurai voksede derfor op med sin mor og sine to brødre.

Til trods for at faren var væk, introducerede David Sakurais mor ham for japansk kultur. Hun tog ham til kampsport, lærte ham om japansk træsnit, og så viste hun ham samuraifilm og film i det hele taget.

Så mange, at han ifølge ham selv var den menneskelige udgave af filmverdenens svar på Wikipedia - imdb.com.

Hjemme på værelset hang plakater med Patrick Swayze, Bruce Lee, Johnny Depp og Keanu Reeves side om side – måske i forsøget på at finde en eller anden erstatning for faren, der befandt sig på den anden side af Jorden.

Allerede dengang vidste hans mor, at hendes søn brændte for at blive skuespiller. Derfor tog hun ham med til audition, da DR1-serien 'Bryggeren' skulle finde børneskuespillere. Alle de andre håbefulde børn med skuespillerdrømme var helt anderledes end ham, husker han.

De var lyshårede og med blå øjne.

Selvom han følte sig dansk indeni, vidste han, at hans brune hud ikke ville fungere i en serie som 'Bryggeren', der foregik i 1800-tallet. Og måske hørte han heller ikke engang til i det land, han havde boet i hele sit liv.

- Jeg begyndte at sætte spørgsmålstegn ved den kultur, der biologisk set er 50 procent af mig, når jeg kiggede på mine venner. Det ærgrede mig lidt, fordi jeg følte mig lige så dansk, som de andre i min omgangskreds. På et tidspunkt valgte jeg endda at lade være med at bruge mit japanske efternavn.

- Men i gymnasiet ændrede det sig, og jeg besluttede mig for, at jeg ville finde ud af, om der var mere japaner i mig end de 50 procent, jeg er født med, siger han.

David Sakurai spiller Colonel Saito i Amazon-serien 'The Man in the High Castle'. (© Amazon)

På det tidspunkt kunne han kun tælle til ti på japansk, men alligevel tog han til Japan, efter han blev student. Egentlig var det kun meningen, han skulle være derovre i to år, men han fandt en skuespilskole, fik en søn, og det endte med, at de to år i Japan blev til syv.

Og så fandt han ud af, hvor han hørte til.

- Jeg opdagede, hvor dansk jeg egentlig er. Og jeg fandt jeg ud af, at jeg også skilte mig ud i Japan, fordi jeg derovre så europæisk ud. Men jeg indså også, at det egentlig bare var en stor gave, at jeg er opvokset i to forskellige kulturer, siger han.

Baggrund gjorde det svært at få roller

Allerede i Japan begyndte David Sakurai at få roller som skuespiller. Han dyrkede kampsport, og da han mødte flere japanske stuntmænd, begyndte han at lave actionfilm.

Men de danske 50 procent af ham blev en stopklods, fordi hans accent på japansk stadig var for dansk til at få de helt store roller. Efter syv år i Tokyo besluttede han sig for at rejse hjem til Danmark, han fandt en lejlighed ved søerne i København, men desværre spændte hans baggrund endnu engang ben for ham.

- Jeg havde ikke rigtig nogen klike i skuespilmiljøet, og jeg følte mig som lidt som en outsider. På det tidspunkt var der ikke så mange som mig med min baggrund. Jeg kontaktede alle agenter, jeg kunne, og det var kun min nuværende, der kaldte mig til møde.

- Da jeg mødte ham, sagde han: "Lad mig være ærlig. Med den baggrund, du har, er du svær at relatere til i Danmark. Så jeg tror, vi skal satse på udlandet."

David Sakurai accepterede.

Han tjente sine penge i Danmark ved at være lærervikar og arbejde på fritidshjem, mens han blandt andet skrev manuskripter til film. Pengene brugte han til gengæld på flybilletter og ophold i Los Angeles, hvor han opsøgte alle, han kunne, for at få roller.

Efter nogle år med små roller i primært kortfilm, begyndte der endelig at ske noget.

David Sakurai var i Danmark, da 'Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser' fik premiere i 2018. (Foto: Klaus Bo)

Han fik en rolle i den norske film 'Kraftidioten' og i Netflix-serien 'Lilyhammer', der begge udkom 2014. Året efter udkom den ungarske filmen 'Liza - The Fox-Fairy', hvori han fik en hovedrolle som japansk popstjerne. Det fik udlandet til at få øje på ham.

- Tilbuddene begyndte at komme fra udlandet, mens jeg boede på Frederiksberg. Det var ret mærkeligt, for jeg forsøgte at få foden ind i Danmark. Jeg ved ikke, om det var min etniske baggrund eller min japanske uddannelse, der gjorde det svært. Eller var det, jeg gjorde, bare ikke vedholdende nok, spørger han retorisk.

Artiklen fortsætter nedenfor.

Tre film, der har inspireret David Sakurai

  • 'The Crow': Jeg identificerede mig meget med Brandon Lee som lille, fordi han selv er halv asiat. Filmens tema er tab, sorg og hævn, og jeg ser sådan helt religiøst den film en gang om året. Brandon Lees præstation er inspirerende, og han gjorde det så godt, at Heath Ledger blev inspireret af hans præstation, da han skulle spille Jokeren i Batman-filmen 'The Dark Knight'.

  • 'Pointbreak': Det var 'Pointbreak', der gjorde, at jeg gerne ville til Californien. Der var fed musik, strande og den dér atmosfære, så man næsten kan smage og lugte Los Angeles. Når jeg ser den film, så niver jeg mig selv i armen for at være sikker på, at jeg ikke bare drømmer, når jeg nu har muligheden for at bo i Los Angeles.

  • 'Pusher': Nicolas Winding Refn er en kæmpe inspiration. Han har været igennem en kæmpe udvikling, og jeg elsker den måde, han bruger skuespillerne på. 'Pusher' var rock'n'roll, da jeg så den. Det var alle de store skuespillere, der var med, og det eksploderede bare på lærredet. Den var årsagen til, at jeg forelskede mig i dansk film.

Går stadig efter en dansk karriere

Nu - efter at have været med i flere hollywoodproduktioner og med bopæl i USA - er han tilbage på besøg i Danmark, hvor han lige er blevet færdig med de sidste indspilninger til Misam, Mehdi og Milad Avaz' kommende tv-serie 'Grow'.

En rolle, som de tre Avaz-brødre har skabt til David Sakurai for endelig at få dansk-japaneren ind i varmen i sit hjemland.

- Det bringer så mange følelser op i mig at få lov til at komme hjem og lave det største, jeg indtil videre har været med i her i Danmark. Jeg har altid været fascineret af dansk film og teater, så det at kunne arbejde på sit modersmål og arbejde med danske kollegaer ser jeg som en helt fantastisk gave.

I filmen 'Doorman', der er i gang med at blive færdiggjort, spiller den dansk-japanske skuespiller figuren Hammer. Filmen har blandt andre Jean Reno og Ruby Rose på rollelisten.

- En af de andre danske skuespillere, der var med i 'Grow', kom hen til mig første dag vi indspillede og sagde: "Hold kæft, hvor er det fedt, at vi skal arbejde sammen. Det er jo dig, der fyrer den af i Hollywood."

- Vi begyndte at snakke og blev enige om, hvor ironisk det var, at jeg skulle hele verden rundt og få opmærksomhed derovre for at få en rolle herhjemme.

Har du aldrig overvejet at give op?

- Da mine kollegaer og jeg talte om det, grinede vi af det. Jeg tror aldrig rigtig, jeg har set dét at give op som en mulighed. Der har været år, jeg gerne havde været foruden, men jeg er sindssyg stædig og har ikke haft en backup-plan, for jeg har altid villet være skuespiller, siger David Sakurai.