De danske anmeldere vender tommelfingeren op til ’Den danske pige’

'Den danske pige' er nomineret til fire Oscar-statuetter. En enig dansk anmelderstab roser filmen – dog med forbehold.

'Den danske pige' har Eddie Redmayne i hovedrollen som danske Lili Elbe, der gennemgik verdens første kønsskifteoperation. (© Focus Features)

Hollywoods version af historien om danske Lili Elbe, som gennemgik verdens første kønsskifteoperation, har gjort anmelderne glade.

På nær en enkelt afstikker til de fem, så lander alle anmeldere på fire stjerner.

Politiken: Det er den slags film, hvor alle danskere snakker engelsk

I Politiken uddeles der fire kærlige hjerter til Tom Hoopers film om danske Lili Elbe.

Men man skal ikke forvente hverken en dyb beretning om transkønnethed eller en historisk præcis fortælling om Lili Elbe.

I så fald vil man opleve ’Den danske pige’ som ”en glat affære”.

- Den er romantiserende, den er forskønnende, og selvfølgelig snakker alle danskere engelsk her, det er den slags film, mener Politikens anmelder.

Det kan godt være, at Politikens anmelder ikke synes, at ’Den danske pige’ er historiens mest facetterede fortælling om transkønnethed.

Til gengæld er det en troværdig fortælling om en personlig kamp, og for det fortjener filmen sine fire hjerter.

Kristeligt Dagblad: Sentimental og konventionel

Kristeligt Dagblads anmelder beskriver filmen som en sentimental og konventionel udlægning af forholdet mellem ægteparret Einar/Lili og Gerda.

De nuancer, som deres kunstneriske virke vidner om, har ikke fået plads i filmen:

- I stedet bliver ’Den danske pige’ en fortælling om Gerdas ubetingede og opofrende kærlighed, og Einars afgørende eksistentielle valg om at blive den, hun dybest set er, mener Kristeligt Dagblads anmelder.

I Kristeligt Dagblad hyldes Redmaynes sensitive skildring af Lili dog, mens den klichefyldte fremstilling af 1920’ernes København blot bekræfter det amerikanske publikums stereotypiske europæiske dagdrømmeri.

Ikke desto mindre får ’Den danske pige’ fire ud af seks stjerner af Kristeligt Dagblads anmelder.

Berlingske: Et kvarter mindre ville have givet en stjerne mere

- Redmayne virker til at være dygtig til næsten en hvilken som helst form for nærvær, roser Berlingskes anmelder, der dermed slutter sig til koret af stemmer, som hylder skuespillet i ’Den danske pige’.

Men ikke hele filmen er lige veleksekveret:

- Tom Hooper dirigerer sin symfoni af følelser fantastisk godt de tre fjerdedele af vejen, men han træder forkert rent dramaturgisk og rammer derfor ved siden af mesterværket, lyder den endelige dom fra Berlingskes anmelder.

De følelsesladede konfrontationer er simpelthen for mange.

I den Berlingske optik ville ”et kvarter mindre” derfor have givet ”en stjerne mere”.

’Den danske pige’ tildeles derfor fire ud af seks stjerner.

Jyllandsposten: En film om at være og føle sig anderledes

Hos Jyllands-Postens anmelder er begejstringen over ’Den danske pige’ et hak større end hos de andre anmeldere – helt præcist én stjerne større, og filmen om danske Lili Elbe lander dermed på fem ud af seks stjerner.

- Einars dilemma udfoldes elegant, og man føler inderligt med ham og Lili i den kropsligt splittede persons higen efter forståelse, skriver Jyllands-Postens anmelder.

Også fra Jyllands-Postens perspektiv er ’Den danske pige’ en personlig fortælling om det at være og føle sig anderledes.

Det er en fortælling, der, ifølge Jyllands-Postens anmelder, er drevet af stærke og nuancerede skuespilpræstationer fra Eddie Redmayne og svenske Alicia Vikander, som spiller Lili og Gerda.

’Den danske pige’ har premiere landet over i dag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk