De er begge dødtrætte af at være Mr. Nice Guy: Nu fylder to af de største førsteelskere rundt

Skuespillerne Colin Firth og Hugh Grant fylder 60 år med en dags mellemrum.

(© (c) Getty images)

'Kongens store tale', 'Fire bryllupper og en begravelse', '1917', 'Notting Hill', 'A Single Man', 'About a Boy', 'Dame, konge, es, spion' og 'Two Weeks Notice'.

Det er bare et lille udsnit af de blockbustere og moderne klassikere, som de to britiske skuespillere Colin Firth og Hugh Grant har på deres lange, lange cv.

Og så har jeg ikke engang nævnt 'Bridget Jones' dagbog', 'Bridget Jones - På randen af fornuft' og julefilmen over dem alle – 'Love Actually' – hvor de to gentlemen pryder det store lærred sammen.

I dag fylder Hugh Grant 60 år, og dagen efter gør Colin Firth det samme. I den anledning ser vi i samarbejde med filmekspert Maria Månson tilbage på de to skuespilleres karriere, deres ligheder og forskelligheder.

Colin Firth (venstre) ses her i selskab med Renée Zellweger og Hugh Grant til premieren på 'Bridget Jones' dagbog' i London i 2001. Det var første gang, Colin Firth og Hugh Grant optrådte på det store lærred sammen. (Foto: Justin Goff © Getty Images)

Modpoler til 80'ernes actionbøffer

Tilbage i 1980'erne og starten af 90'erne var det actionmænd og store machokarakterer, der løb med langt de fleste hovedroller i Hollywood-film. Tænk bare på Steven Seagal, Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone.

Men efter den macho-fyldte æra blev der pludselig plads til den følsomme manderolle, der græd og kunne sætte ord på følelserne – ofte i slutningen af diverse romantiske komedier.

Det skifte udnyttede de begge to – måske mest Hugh Grant, der fik sit gennembrud i den romantiske komedie 'Fire bryllupper og en begravelse' fra 1994.

- Hugh Grant passede perfekt ind i rollen som den lidt komiske flødebolle – måske lidt for godt, da han efter min mening er blevet hængende lidt for længe i den type roller efterfølgende, siger Maria Månson og fortsætter:

- Lidt hårdt sat op har Hugh Grant to roller, han spiller: Enten spiller han et (charmerende) røvhul, som man ser i 'Bridget Jones' dagbog', eller også spiller han den lidt usikre og charmerende førsteelsker, der basker med øjenvipperne og er lidt fjoget, som man har set i film som 'Ni måneder', 'Notting Hill' og 'About a Boy'.

- Man kan ikke komme uden om, at Hugh Grant er en flot mand – også set med Hollywood-øjne. Hollywood elsker den romantiske helt, men røvhullet må faktisk også gerne være flot. På den måde har han passet ret perfekt ind, siger Maria Månson.

Selvom Hugh Grant har spillet Mr. Nice Guy i et utal af film, er det ikke altid, han har nydt at spille den type rolle.

En af grundene til, at han sagde ja til rollen som den lidt røvhulsagtige chef, Daniel Cleaver, i 'Bridget Jones' Dagbog', var netop, at han ikke skulle spille en sød og charmerende fyr.

- Jeg er dødtræt af at spille Mr. Nice Guy, som jeg har gjort alt for meget på det seneste. Og jeg tror også, at resten af verden er ved at begynde at brække sig over det. Så 'Bridget Jones' var en velsignet befrielse, sagde Hugh Grant tilbage i 2001.

Rollen som kejtet førsteelsker har Colin Firth også spillet – dog ikke lige så ofte som sin jævnaldrende kollega.

Det gjorde han blandt andet i miniserien 'Stolthed og fordom' efter Jane Austens berømte roman, som gjorde ham til et kendt ansigt tilbage i 1995.

Colin Firth har i et senere interview sagt, at han efter rollen som Mr. Darcy var meget påpasselig med, hvilke roller han efterfølgende gik efter, fordi han ikke ville typecastes.

- Det var en god rolle og en stor ting for min karriere, helt sikkert. Men jeg synes, ikke rollen var ubetinget hjælpsom, fordi den lidt begrænsede, hvilke roller jeg efterfølgende kunne finde. At se godt ud og spankulere rundt er kedeligt. Jeg ville andre ting som skuespiller, udtalte Colin Firth.

'Kongens store tale' vandt Firth den ypperste statuette

Mens Hugh Grant ifølge Maria Månson i det store hele ikke har formået at frigøre sig fra roller som førsteelsker i romantiske komedier, ser det anderledes ud for Colin Firth.

Han havde en stor birolle i Oscar-vinderen 'Den engelske patient' fra 1996, han har spillet homoseksuel mand i en midtlivskrise i modeskaberen Tom Fords kritikerroste film 'A Single Man' fra 2009 samt spillet efterretningsagent i spiondramaet 'Dame, konge, es, spion' fra 2011.

- Når man kigger ned over begges film-cv, er der væsentligt flere virkelig gode og forskellige film hos Colin Firth.

- Han kan spille alvorlige roller, og han kan give plads til sine medskuespillere. Hugh Grant fylder væsentligt mere, fordi han er Hugh Grant. Der fylder Firth ikke så meget i sit skuespil. Han kan bedre placeres i en rolle, hvor han også giver plads til andre.

- Alt i alt mener jeg, at Colin Firth har et ekstra ben at stå på. Det er også ham, der har vundet en Oscar af de to, siger Maria Månson.

Hun henviser til Oscaren for bedste mandlige hovedrolle, som Colin Firth modtog i 2009 for sit portræt af den britiske konge, Georg den 6., i filmen 'Kongens store tale'.

Modsat har Hugh Grant måttet kigge langt efter en Oscar-statuette gennem hele sin karriere. Skal det ske, skal der ifølge Maria Månson drastiske ændringer til.

- Hugh Grant trænger efter min mening til at lave en uvending. Han burde sige til sin agent, at han vil spille en komplet anderledes rolle, end han nogensinde før har spillet. Finder han den type rolle, tror jeg, det ville kunne genoplive hans karriere, mener Maria Månson.

Sexskandale rystede Grants omdømme

Mens Colin Firth har levet et relativt stille liv udenfor kameraernes søgelys, har det gennem årene set helt anderledes ud for Hugh Grant.

Efter sit store gennembrud i 'Fire bryllupper og en begravelse' led hans fremadstormede karriere et bemærkelsesværdigt knæk, da han i 1995 blev anholdt for at have sex i sin bil med en sexarbejder i Los Angeles.

Hugh Grants mugshot gik verden rundt i 1995, da han blev anholdt for at have sex i sin bil med sexarbejderen Estella Marie Thompson i Los Angeles. (Foto: Steve Granitz © Getty Images)

Hugh Grant havde ellers været i et tilsyneladende lykkeligt forhold med den britiske skuespiller og model Elizabeth Hurley, og det fik den britiske tabloidpresse til at kaste sig over ham.

Hugh Grant kunne have fået seks måneder i fængsel for "uterlig opførsel" i det offentlige rum. Han slap dog med at betale en bøde på 1.000 dollars og deltagelse i et program, der uddannede folk om aids.

Med udeblivelsen af en fængselsdom gjaldt det for Hugh Grant om at få sin karriere tilbage på sporet. Derfor gav han et interview hos talkshow-værten Jay Leno, hvor han stammende og hakkende bad om tilgivelse.

- Jeg har gjort en afskyelig ting, og hun (Elizabeth Hurley, red.) har været en fantastisk støtte. Modsat hvad jeg har læst i aviserne, har hun været meget støttende, og vi vil forsøge at komme ud på den anden side sammen, sagde Hugh Grant dengang.

Hugh Grant og Elizabeth Hurley blev sammen i yderligere fem år, indtil de gik fra hinanden i år 2000.

Tilbage til nutiden har de to britiske gentlemen stadig godt gang i karrieren, selvom de begge er ved at være oppe i årene.

Hugh Grant spillede for nyligt med i Guy Richies gangster-komedie 'The Gentlemen', som fik fem stjerner af DR's anmelder.

Og Colin Firth medvirkede i den roste Oscar-vinder '1917', hvor han spillede rollen som General Erinmore.

Intet tyder altså på, at de to britiske skuespillere har tænkt sig at skrue tempoet ned, selvom de med haste skridt nærmer sig pensionsalderen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter