'De går virkelig under radaren': Her er tre oversete film, du kan streame lige nu

Det vælter ind med film af varierende kvalitet på streamingtjenesterne, men de fleste - og selv de gode - får ikke nok opmærksomhed.

På listen over film, du ikke må ignorere på streamingtjenesterne, er rumfilmen 'Stowaway' med blandt andet Anna Kendrick, der ikke kræver et biografmørke for at være medrivende. (© Stowaway Productions via 2021 Netflix)

Det har længe været serieoplevelserne, vi har tørstet efter, når vi har finkæmmet streamingtjenesterne de sidste år.

Dog har producenterne for længst luret, at vi på et tidspunkt igen får lyst til at blande kortere filmoplevelser ind i flowet - også selvom det betyder, at vi som forbrugere bruger mindre tid på tjenesterne.

Selvom serier stadig er i høj kurs, så har jeg selv i ny og næ brug for en oplevelse, der varer under to timer, og som ikke kræver en større tidsinvestering adskillige aftener ud i fremtiden.

For film som kunstform er langt fra død.

Selvom den jo af flere årsager har haltet biografen i disse tider, bliver der stadig produceret mange film.

De større streamingtjenester var ovenikøbet allerede begyndt at producere flere og flere film direkte til hjemmebiografen, allerede inden pandemien lukkede biograferne.

Dog var der grundet pandemien et gigantisk spring fra 2019 til 2020, hvor antallet af film, der i USA blev produceret direkte til streamingtjenesterne, blev tredoblet, og film, der ramte en lejetjeneste som for eksempel iTunes, Blockbuster og Google Play, blev firedoblet.

Det er dog desværrre ganske få film, der får den opmærksomhed, de fortjener, og selvom årets Oscar-film endelig begynder at få premiere på de danske streamingplatforme, så gemmer der sig også andre gode film på streamingtjenesterne. Ja, faktisk udkommer de konstant - vi hører bare meget lidt om dem.

Jeg peger her på tre film, som er udkommet direkte til en streamingtjenste, og som fortjener mere opmærksomhed.

1

'Assassins'

I 2017 blev den nordkoreanske diktator Kim Jong-uns bror Kim Jong-nam forgiftet og slået ihjel i Malaysia. De skyldige hævede, at de troede, de deltog i et realityprogram. 'Assassins' afdækker den næsten uvirkelige og opsigtsvækkende historie om sagen. Her ses Kim Jong-nam i 2001. (Foto: The Asahi Shimbun © 2001 The Asahi Shimbun/Getty Images)

Det her er en af de mest interessante dokumentarfilm, jeg længe har set.

Den handler om de mystiske omstændigheder ved Kim Jong-nams dødsfald, hvor han blev forgiftet ved højlys dag i en lufthavn i Malaysia. Kim Jon-nam var søn af Kim Jong-il og halvbror til Nordkoreas nuværende leder.

Derfor er det ikke bare opsigtsvækkende, at han blev snigmyrdet. Det var også en hændelse, der vakte stor opmærksomhed, og som kunne have været udgangspunkt for alvorlige politiske uoverenstemmelser i Asien.

Filmen handler dog meget lidt om Kim Jong-nam og i langt højere grad om de to kvinder, der blev anklaget for at have myrdet ham.

For selvom vi ser de optagelser fra lufthavnen, der ligger til grund for kvindernes fængsling, og hvor man klokkeklart ser dem smøre giftstoffer i ansigtet på den intetanende nordkoreaner, så er det kun en brøkdel af en fortælling.

Historien er så vanvittig, at kun en dokumentarisk skildring kan gøre historien troværdig. En fiktionsfilm om hændelsen ville simpelthen være for svær at købe.

Kim Jong-nam havde i mange år boet i Kina - formentlig fordi han af politiske årsager kunne føle sig sikker mod et potentielt attentat.

Det krævede dog ikke mere end et kort ophold i den malaysiske lufthavn i Kuala Lumpur, før han blot få øjeblikke senere lå livløs, efter giften havde haft sin indvirken.

Men hvordan kunne en vigtig mand som Kim Jong-nam blive dræbt ved højlys dag, og hvem var de to kvinder, som koldblodigt myrdede ham? Blev de narret til at gøre det under påskud om at lave en prank-video, eller var det et iskoldt politisk bestillingsmord?

'Assassins' trevler på underholdende og seriøs vis den vanvittige sag op. Det er en must see-dokumentar, som jeg tror, de fleste vil sætte pris på.

'Assassins' kan streames på C More.

2

'Stowaway'

Toni Colette (tv.), Daniel Dae Kim (midt) og Anna Kendrick (th.) er ombord på et rumskib i 'Stowaway', der kan ses på Netflix. (Foto: Jurgen Olczyk © 2021 Netflix)

Det er gode tider for rum- og science fiction-nørder, da vi løbende bliver bombarderet med film, der foregår i rummet.

For nyligt fik George Clooney-filmen 'The Midnight Sky' premiere på Netflix, men det er den nye film 'Stowaway', der burde løbe med opmærksomheden på trods af et mindre kendt cast.

Modsat 'The Midnight Sky' bliver den nemlig aldrig kedelig, og selvom jeg vil betegne den som et slow burn uden de store dramatiske udsving, så er den psykologisk set skruet virkeligt godt sammen.

'Stowaway' handler om de tre astronauter: lægen Zoe, biologen David og kaptajnen Marina. De er på en mission til Mars, da de til deres store overraskelse opdager, at der er en ekstra passager ombord på rumfartøjet. En ekstra person på en rumfærge er unægteligt et problem, og det bliver derefter en historie om overlevelse igennem en række af nærmest umulige valg, som de fire astronauter skal forsøge at træffe sammen.

'Stowaway' er bestemt ikke fyldt med action, men hvis man kan lide de mere underspillede thriller-plots, hvor spændingen ligger i dynamikken mellem figurerne og de interne magtkampe, så er 'Stowaway' lige noget for dig.

Instruktøren Joe Penna, der først fik succes som youtuber med siden 'MysteryGuitarMan', hvor han har næsten tre millioner abonnenter, instruerede i 2018 'Arctic' med Mads Mikkelsen i hovedrollen.

'Stowaway' er et skridt nærmere en stor Blockbuster for Penna, og selvom 'Stowaway' originalt var tiltænkt en biografpremiere, er det faktisk en ret perfekt direkte-til-streaming-film, hvis atmosfæriske stil egner sig perfekt til en fredag aften for de rum-interesserede.

'Stowaway' kan streames på Netflix.

3

'My Octopus Teacher'

'My Octopus Teacher', der handler om en mands usædvanlige venskab med en blæksprutte, vandt for nyligt en Oscar i kategorien 'bedste dokumentar'. (© Netflix)

Jeg havde egentlig lovet mig selv, at jeg ikke ville inkludere nogen Oscar-vindere på denne liste, da de fleste af dem får opmærksomhed nok. Men dette års vinder for 'bedste dokumentar' er stadig komplet overset herhjemme - på trods af at den ligger frit tilgængeligt på Netflix.

Filmen, der i al sin enkelthed handler om en mands venskab med en blæksprutte, er en af de mest rørende fortællinger om forhold mellem dyr og mennesker, siden Werner Herzogs mesterlige 'Grizzly Man'. Og nej, på trods af Twitter-rygter, så er forholdet mellem manden og blæksprutten udelukkende platonisk!

Filmens hovedperson Craig Foster har i samarbejde med de to instruktører Pippi Ehrlich og James Reed dokumenteret sit venskab med en blæksprutte, som han mødte, efter han begyndte at fridykke dagligt for at bearbejde den stress, hans arbejde havde forårsaget.

På land var han en nedbrudt mand, men under vandet begyndte et nyt liv for Foster, der en dag mødte en… blæksprutte. Gentagende gange tager han ned og besøger blæksprutten, og det ender med mere end 300 besøg, hvor han aldrig navngiver hende, da han ikke ønsker et kæledyr, han kan kontrollere.

Derimod skabes et særligt bånd imellem de to, og på mange måder bliver blæksprutten Craig Fosters redning. Det er en ekstremt simpel historie - og det er netop det, der fungerer så fantastisk.

For måske har vi i virkeligheden alle sammen brug for en blæksprutte-ven, der kan vise os en helt anden og langt mere simpel verden, som vi kan gå på opdagelse i.

Desværre bliver det nok ved tanken, og derfor er det så fantastisk, at 'My Octopus Teacher', der har nogle af årets flotteste billeder - både over og under havets overflade - eksisterer, så vi i det mindste kan få en brøkdel af den rolige følelse, som Foster mærker, når han besøger sin alien-agtige ven langt væk fra hverdagens stress og jag.

'My Octopus Teacher' kan streames på Netflix.

FacebookTwitter