De har ryddet bordet og vundet flere hundrede statuetter: Her er mine absolutte yndlings Emmy-slugere

Natten til mandag løber Emmy Awards endnu en gang af stablen. Vi ser tilbage på de bedste af de største Emmy-vindere nogensinde.

(Foto: Illustration: Nicolai Bruun)

Den er stensikker hvert år.

Når den fornemmeste seriepris, Emmy'en, skal uddeles, kommer vi serienørder ud af hulerne for at brokke os over, hvorfor det aldrig er vores yndlingsserier, der vinder alle de priser, de fortjener.

Men det sker jo heldigvis også ret tit, at de serier og skuespillere, man elsker, rent faktisk vinder.

Faktisk er en del af de serier, der har vundet allerflest Emmy'er, også blandt nogle af mine absolutte yndlingsserier – og som i den grad stadig er værd at gå i gang med.

Så tjek lige, om en af dine yndlingsserier er med på listen over dem, der har vundet allerflest statuetter.

Hvis ikke, kan du jo lade dig inspirere til enten at gå i gang med dem eller føje dig til koret, der beklager sig over, at det aldrig er de rigtige, der vinder.

Jeg har valgt to af mine yndlingsskuespillere, en favoritkomedie- og en dramaserie, der hører til de største Emmy-slugere gennem tiden.

Nederst i artiklen kan du se en mere komplet liste over de mest vindende serier gennem tiden.

1

Julia Louis-Dreyfus (fra 'Veep' og 'Seinfeld')

Julia Louis-Dreyfus har været nomineret 26 gange og vundet 11 Emmy'er. (© HBO Nordic)

Du husker hende muligvis bedst som Elaine fra 'Seinfeld', men det var især med serien 'Veep', at Julia Louis-Dreyfus manifesterede sig som en af de største Emmy-darlings i historien.

For nogle år siden var der en overgang, hvor jeg næsten var træt af at se Julia Louis-Dreyfus vinde Emmy'er.

Men også kun næsten, da jeg elsker hende så meget – og de serier, hun har vundet for, er nogle af de bedste komedieserier, der nogensinde er lavet.

Hun vandt prisen som 'Bedste kvindelige skuespiller' seks år i træk fra 2012 til 2017 for komedieserien 'Veep', hvor hun spiller den evige vicepræsident i en fiktiv, men uhyggeligt realistisk version af amerikansk politik.

De fleste af årene vandt 'Veep' også for 'Bedste komedieserie', efter en årrække hvor 'Modern Family' virkede umulig at slå af pinden.

'Veep' er i høj grad båret af Louis-Dreyfus' præstation, der var en af de få, der år efter år forenede kritikere og prisuddelingen, fordi der aldrig var nogen tvivl om, at hun, og en af verdens mest velproducerede komedieserier, fortjente sine statuetter.

2

John Lithgow (fra 'Mælkevejen 1. th.' og 'The Crown')

John Lithgow har været nomineret 12 gange og vundet seks Emmy'er. (Foto: NBC © Getty Images)

John Lithgow er en helt vildt stærk birolleskuespiller. Han har en tendens til at stjæle de scener, han er med i med sin ekstremt venligt dominerende onkel-karisma.

Han er også en af de få skuespillere, der gør sig næsten lige godt i komedier og drama.

Man kan selvfølgelig diskutere, om han gav den lige en tand for meget i rollen som Winston Churchill i den fantastiske 'The Crown'. Måske spillede han næsten komedie, men den bemærkelsesværdige birolle var med til at cementere succesen tidligt for serien.

Han var en af de største stjerner i første sæson af en serie, der nu er universelt elsket.

Det til trods for, at mange var lidt forvirrede over første sæson – var det bare en dyr soap med trivielle kongelige intriger pakket meget flot ind?

De fleste af Emmy'erne har Lithgow vundet for komedieserien 'Mælkevejen 1. th.', hvor han var nomineret fra 1996 til 2001 for 'Bedste mandlige hovedrolle' og vandt tre gange.

Serien havde den skøre præmis, at en familie af rumvæsener forklæder sig som en kernefamilie på Jorden. Det var en af mine absolutte favoritter dengang.

Den virker meget gammeldags efter nutidens standarder, da der er dåselatter og den stort set kun udspiller sig på én location.

Men den bliver ofte nævnt, når man taler om, hvilke serier der kunne genoplives og genindspilles.

3

'Game of Thrones' (2011-2019)

'Game of Thrones' har i alt været nomineret 160 gange og vundet 59 Emmy'er. (© HBO Nordic)

Fantasyserien 'Game of Thrones' om krig, magi og kærlighed i det fiktive Westeros er en vaskeægte Emmy-killer.

Den løb over otte sæsoner og var nomineret hele 160 gange.

Mange hardcore fans kritiserede seriens manuskript for at blive dårligere og dårligere skrevet, jo længere væk den kom fra George R.R. Martins forlæg. Alligevel blev serien kun mere populær for hver sæson. Den er stadig en af de største seriesucceser nogensinde.

Med sit kæmpe karaktergalleri (som man skal passe på med at knytte sig for meget til) har serien hevet en masse skuespillerpriser hjem.

Men 'Game of Thrones' har især gjort sig bemærket for et utal af tekniske priser for blandt andet kostumer, makeup og special effects.

Tre af de 59 Emmy'er har serien dog også vundet i den helt store kategori, 'Bedste dramaserie'.

4

'Saturday Night Live' (1975-nu)

'Saturday Night Live' har i alt været nomineret 296 gange og vundet 73 Emmy'er. (Foto: NBC © Getty Images)

Sketchshowet 'Saturday Night Live' er en institution uden sidestykke i amerikansk kultur. Det er også en fuldstændig urørlig gigant, når det kommer til Emmy'erne.

Showet har selvfølgelig også kørt siden 1975, hvilket giver en pænt stor fordel. Der er nok ikke nogen serie, der nogensinde kommer til at vælte 'Saturday Night Live' af pinden.

Det er den faste vej for amerikanske komikere, der gerne vil blive til noget.

Hvis man kan få lov til at skrive på 'Saturday Night Live', er der håb forude. Og senere i karrieren, kan man måske få lov til at være vært for en enkelt aften.

Det er én af de største anerkendelser, man kan få i Hollywood.

Comedygrupper som 'Lonely Island' og 'Wayne's World' fik deres gennembrud her.

I Danmark lykkedes man delvist med at gøre dem kunsten efter i 'Live fra Bremen', ligesom komedieserien '30 Rock' har parodieret arbejdet bag scenen.

Det er nok de færreste danskere, der ser showet fast, men prøv at finde et par af de bedste sketches på YouTube.

Start for eksempel med klassikerne 'Dick in a Box' med Justin Timberlake, 'A Van Down By the River' eller min personlige favorit 'Friendos' om en rapgruppe, der går i terapi for at komme den giftige maskulinitet til livs.

Så er du på vej ned i et kaninhul af snart halvtreds års comedy-guld.

Facebook
Twitter