'De har skabt overskrifter og taget hele verden med storm': Her er serierne, der fortjener en Emmy i nat

Årets Emmy-ceremoni står for døren, og der er som altid rift om de prestigefyldte trofæer.

Emmy Awards bliver i år afholdt for 73. gang. Derfor kigger serieekspert Frederik Dirks Gottlieb på de forventede og fortjente vindere. (Foto: Kevork Djansezian © 2018 Getty Images)

Det har føltes som en lang seriesæson.

Lockdown har betydet, at enhver streamingtjeneste med respekt for sig selv har vendt vrangen ud på lommerne for at få mest mulig underholdning ind i stuerne verden over.

Det endda på trods af, at produktionen af film og serier har ligget forholdsvis stille på grund af covid-19-restriktioner, hvor flere store serieproduktioner er blevet stoppet eller udskudt.

Alligevel har vi det sidste år set flere serier end normalt, og derfor bliver det ekstra spændende at se, hvem der i år løber med priserne til Emmy Awards, der er tv-branchens svar på Oscar-uddelingen.

Forneden kommer jeg med mine bud på, hvem der vinder – og hvem der bør vinde i de tre store hovedkategorier.

Arrangementet afholdes i 'The Event Deck' i Los Angeles, og det er den garvede komiker Cedric the Entertainer, der skal styre aftenen.

Modsat sidste års Emmy-show vil der være et live-publikum, selvom det nok bliver begrænset i størrelse, da USA stadig har gevaldige problemer med covid-19.

1

Årets bedste dramaserie

Emma Corrin, der spiller prinsesse Diana i 'The Crown', er nomineret for bedste kvindelige hovedrolle i en dramaserie. (Foto: Des Willie © Netflix 2020)

Jeg tror, det er heldigt for alle de nominerede serier, at HBO-serien om den rige Roy-familie 'Succession' ikke er med i dette års felt, da produktionen af tredje sæson gik i stå på grund af covid-19.

'Succession' er ellers på mange måder den dramaserie, vi har ventet på i mange år. Og den har tydeligvis Emmy-akademiets støtte, da den tidligere har vundet 12 Emmyer og sidste år vandt for 'Bedste dramaserie'.

'Lovecraft Country' var også en ret stærk fantasy-fortælling, 'The Boys' er en af de bedste superhelte-serier nogensinde på tv, og 'Pose' er både veleksekveret og tematisk vigtig.

Dog kommer slaget formentlig til at stå mellem fjerde sæson af Hulu's 'The Handmaid's Tale', Disneys Star Wars-serie 'The Mandalorian' og Netflix-serien 'The Crown', der handler om det britiske kongehus.

Jeg synes ikke, at 'The Handmaid's Tale' har holdt det momentum og høje niveau, som vi så i første og til dels anden sæson, og seriens kritikere har fyldt mere på det sidste, da mange synes, serien træder vande.

Jeg har også svært ved at forestille mig, at Emmy-akademiet tør uddele aftenens fineste pris til en action- og science fiction-serie som 'The Mandalorian', men kvalitetsniveauet er så højt, at det godt kunne ske.

Aftenens oplagte vinder er dog ubestridt 'The Crown' – og jeg er faktisk enig med bookmakerne i, at den bør vinde.

Den har taget hele verden med storm, og den skabte overskrifter både i og udenfor Storbritannien.

Det produktionelle og skuespilmæssige niveau er så tårnhøjt, at det er umuligt at overse en serie af den kaliber.

Den håber jeg vinder: 'The Crown'.

Den vinder formentlig: 'The Crown'.

2

Årets bedste komedieserie

Hovedrollen som Ted Lasso spilles af den amerikanske skuespiller og komiker Jason Sudeikis. For netop den rolle er han nomineret til en Emmy for bedste mandlige hovedrolle i en komedieserie. (© Apple+)

Komediekategorien trivedes for blot få år siden fantastisk godt, da nyskabende serier som 'Atlanta', 'Better Things', 'Louie', 'The Office' (US), 'Fleabag' og mange andre fremragende komedieserier gjorde det her til årets mest spændende kategori.

De dage lader – for nu – til at være ovre, og i stedet står vi igen i år med et lidt jævnt felt uden de helt oplagte vinderkandidater.

Og dog.

For selvom 'Ted Lasso' er en begrænset succes, da den udelukkende kan ses på Apple+, er den faktisk storfavorit til at løbe med statuetten.

Det siger måske mere om feltet end 'Ted Lasso' – der dog er et yderst fornøjeligt bekendtskab.

'Ted Lasso' er i konkurrence med serier som 'The Flight Attendant', Michael Douglas-komedien 'The Kominsky Method', 'Karate Kid'-spinoff serien 'Cobra Kai' og 'Emily in Paris'.

Personligt er jeg rigtigt glad for 'Cobra Kai', der er en af de mest opfindsomme spinoff-serier nogensinde, men overordnet set er kategorien ikke særlig stærk.

Bookmakerne mener, at 'Ted Lasso' er et sikkert væddemål, og jeg er enig.

Det er den eneste serie i feltet, der er bredt elsket af både anmeldere og seere.

Den håber jeg vinder: 'Ted Lasso'.

Den vinder formentlig: 'Ted Lasso'.

3

Årets bedste miniserie

Den 25-årige Anya Taylor-Joy spiller hovedrollen som Beth Harmon i miniserien 'The Queen's Gambit'. Den præstation har fået nomineret hende til en Emmy for bedste kvindelige hovedrolle i en miniserie. (Foto: Phil Bray © 2020 Netflix)

Hvor komediefeltet i en årrække var det stærkeste ved Emmy-ceremonien, har det de seneste år været i kategorien med miniserier (limited series), at det egentlige guld skal findes.

Selvom streamingtjenesterne elsker at lave serier i flere sæsoner, da det giver god økonomisk mening, har den skarpe konkurrence gjort, at man i stedet har været nødt til at fokusere på virkelig gode, korte serier, der kan trække overskrifter og de mest eftertragtede skuespillere.

Derfor er miniserie-kategorien, der engang var en fodnote i det her show, efterhånden den mest interessante, og i år er det da også fem stærke serier, der skal dyste om Emmy-akademiets gunst.

Favoritten er 'The Queen's Gambit', der handler om den unge skakspillende Beth Harmon, som på trods af en barsk barndom vinder den ene skakturnering efter den anden i 1960'ernes USA.

'The Queen's Gambit' er ikke kun elsket af kritikerne – seerne lader også til at elske den.

Dog synes jeg selv blot, at den er en anelse over middel, hvorimod de fire resterende serier er tæt på mesterlige og i enkelte tilfælde ubestridte mesterværker.

I den lettere ende har vi 'WandaVision', der står som en af de mest originale superhelte-fortællinger nogensinde, og som reddede Marvel i en periode, hvor biograferne var lukket.

'I May Destroy You', der havde premiere tilbage i juni 2020, og derfor lige akkurat ikke kunne nomineres sidste år, fortæller en rørende historie om seksuelle overgreb på en hidtil uset måde.

'The Underground Railroad' er en skelsættende historie, og delvist fiktiv fortælling, om de amerikanske slaver og deres metoder for at slippe væk fra fangenskab.

Men sæsonens stækeste miniserie er og bliver 'Mare of Easttown', der ikke bare brillerer som en spændende krimiserie, men hvor Kate Winslet giver en af karrierens bedste præstationer som den deprimerede detektiv Mare Sheehan.

Den håber jeg vinder: 'Mare of Easttown'.

Den vinder formentlig: 'The Queen's Gambit'.

Her er de nominerede for de resterende hovedpriserne:

FacebookTwitter