Den bedste serie lige nu er hamrende overset - og umulig at ryste af sig

Serieekspert skærer igennem seriejunglen og anbefaler 'The Terror'. Den er baseret på virkelige begivenheder og ægte uhyggelig.

'The Terror' på Amazon Prime har ikke vundet indpas herhjemme (endnu), men den er exceptionelt smuk og byder på masser af sofistikeret uhygge og et sublimt cast. (Foto: Aidan Monaghan/AMC © AMC Film Holdings LLC.)

Der er uoverskueligt meget guf på streamingtjenesterne i disse dage.

HBO bugner med kvalitetsserier såsom anden sæson af sci-fi-serien ’Westworld’ og komediedramaet 'Barry'. Viaplay har et bredt udvalg af interessante serier som ’Counterpart’ og ’Legion’, og Netflix er aktuelle med ’The Alienist’.

Men den måske bedste serie lige nu er gået komplet under radaren herhjemme.

Streamingtjenesten Amazon Prime har endnu ikke rigtig slået igennem i Danmark, men i USA er tjenesten ifølge målinger den næststørste på markedet.

Om Amazon kan få samme succes herhjemme er svært at spå om, men deres indhold - omend en smule begrænset - fejler ikke noget og rummer stærke titler som ’American Gods’ og ’I Love Dick’.

Men med deres nye seriesatsning ’The Terror’ bør de for alvor komme på serie-kortet.

Serien bygger på Dan Simmons' bestseller af samme navn og følger de delvis sandfærdige begivenheder fra den 129 mand store britiske ekspedition bestående af de to skibe Terror og Erebus, der under ledelse af Kaptajn John Franklin forsvandt sporløst i 1848.

’The Terror’ er en exceptionel smuk serieproduktion. Men i en streamingjungle pakket til randen med gode serier, hvorfor så vælge denne? Derfor:

(Foto: Aidan Monaghan/AMC © AMC Film Holdings LLC.)

Noget så sjældent som en uhyggelig tv-serie

Af en eller anden grund er det yderst sjælden, at serieformatet kan kaste oprigtig uhygge af sig.

Måske skyldes det, at stort set intet kan være uhyggeligt i meget mere end halvanden time, før man vænner sig til stemningen og udvikler en form for immunitet.

Det er dog ikke tilfældet her, for selvom ’The Terror’ ikke benytter sig af billige chokeffekter, så er serien umulig at ryste af sig.

Den formidable opbygning af stemningen på de knirkende skibe og i isnende omgivelser er på niveau med første sæson af ’Twin Peaks’, hvor miljø, lyd og en underliggende endnu ukendt trussel hele tiden lurer i periferien af kulisserne.

Jeg sad konstant på kanten af sædet og med hænderne klar til at begrave mit ansigt i, på trods af seriens relativt rolige tempo.

Som det er tilfældet med andre mesterlige gyserværker som f.eks. ’The Shining’ og ’Rosemary’s Baby’, så handler uhygge mest af alt om solidt filmisk håndværk, der kan fremvække en uhyggelig atmosfære. ’The Terror’ rammer perfekt den balance og gør os mest af alt bange for alt det, vi ikke forstår, hvorfor vi frygter.

(Foto: Aidan Monaghan/AMC © AMC Film Holdings LLC.)

Sublimt skuespiller-ensemble

Det er ikke fordi, ’The Terror’ har én overskyggende superstjerne ombord, men til gengæld er der ingen svage led i rollebesætningen, som rummer flere af tidens bedste og mest undervurderede skuespillere.

I rollen som øverstkommanderende kaptajn John Franklin, har vi den garvede skuespiller Ciarán Hinds, der måske er bedst kendt for sin rolle som Mance Rayder i 'Game of Thrones'. Han er sublim som den usikre kaptajn, der alt for ofte er i sine følelsers vold, og på mange måder slet ikke er egnet til at agere leder.

Som hans næstkommanderende ser vi endnu en Game of Thrones-kending, skuespilleren Tobias Menzies der for alvor gjorde sig bemærket i serien 'Outlander'. Menzies har en unik evne til at spille et dumt svin samtidig med, at det er umuligt at hade ham.

Seriens helt store stjerne er dog karakterskuespilleren Jared Harris, som vi før har elsket i roller som King George VI i ’The Crown’ og Lane Pryce i ’Mad Men’. Han er i sit es som den varmhjertede søofficer Francis Crozier, som er ulykkeligt forelsket i John Franklins niece, Sophia Cracroft.

Det er i disse små intriger mellem medlemmerne i bemandingen at seriens egentlige spænding ligger, og det er en fornøjelse at se så kompetent et skuespiller-ensemble føre det sikkert til dørs.

(Foto: Aidan Monaghan/AMC © AMC Film Holdings LLC.)

Stærke kræfter bag serien

Dan Simmons’ ’The Terror’ er en uhyre vellidt roman, som anmelderne kastede store roser efter, da den udkom i 2007. Den blev hurtigt en bestseller med fans verden over, og det lader derfor til at være en lettelse for mange, at serien er af så høj kvalitet.

Bag tv-serien ser vi også prominente navne. Selvom seriens hovedmand David Kajganich er relativt ukendt, så har han flere solide film på CV’et. Desuden får han her hjælp af ingen ringere end mesterinstruktøren Ridley Scott ('Alien', 'Gladiator' osv.), der agerer executive producer på serien.

’The Terror’, 10 afsnit, kan ses på Amazon Prime.

Facebook
Twitter