Den er sjov, imponerende – og giver hovedpine: Berømt og berygtet bedstefar og barnebarn er tilbage efter to års pause

DR's serieekspert har set det første afsnit i den nye sæson af 'Rick and Morty'.

'Rick and Morty's femte sæson følger i fodsporene af de tidligere sæsoner fyldt med overdrevne plottvist og forskruede karakterer. (© HBO)

At se et 'Rick and Morty'-afsnit er for mig altid en blanding af frydefuldt adrenalin-sus og heftig hovedpine af alt for meget information på for kort tid.

Efter to års pause er serien tilbage med sin femte sæson, og jeg kan med glæde (og ondt i hovedet) meddele, at intet har ændret sig. Hvilket betyder, at alt ændrer sig hele tiden. Det eneste konstante i 'Rick and Morty' er som bekendt evig forandring.

Første afsnit åbner koldt, midt i en intergalaktisk actionsekvens på en fremmed planet.

Teenageren Morty er ved at redde sin bedstefar Rick fra et af deres vanvittige rumeventyr.

Han slæber den blødende, aldrende videnskabsmand med det karakteristiske piggede, hvide hår ind i et lille rumskib og stikker af fra et skrigende, kyklopisk rumvæsen, der ligner en ond blanding af en edderkop og en blæksprutte.

Mens de flyver væk i det brændende fartøj, ringer Morty til sin elskede Jessica og siger, at han er ked af, at de ikke lærte hinanden bedre at kende.

Hvis det her var en anden serie, ville man tænke, at den nye sæsons temaer og gennemgående plots blev slået an. Man ville tænke, at magtdynamikken nu skulle vendes på hovedet, så det er barnebarnet, der skal være den voksne i femte sæson. Man ville tænke, at den følelsesmæssige forankring i sæsonen skulle handle om, at Morty skulle indse, at Jessica egentlig godt kan lide ham, men bliver skubbet væk af hans forsøg på at være noget andet end den, han er.

Men det er ikke en anden serie. Det er stadig 'Rick and Morty'.

Så Morty lander rumskibet på havet. Åh nej, ikke havet.

Det vækker Ricks ærkefjende, Hr. Nimbus (som vi aldrig har hørt om før), og sætter gang i en kamp for at redde Jorden fra ham. Det er selvfølgelig kun Rick, der ved, hvordan man gør det, og Morty er igen reduceret til modvillig hjælper, der skal hente vin til den magtfulde (og liderlige) konge af havet.

På det her tidspunkt er der gået under to minutter.

Det gav mig lyst til at prøve at regne lidt på, hvorfor det er, jeg både er så imponeret og får så ondt i hovedet af at se 'Rick and Morty'. Så jeg har brugt det første afsnit i den nye sæson som case for at se, hvor meget serien egentlig får fortalt på de tyve minutters tid, et afsnit varer.

Og det viser sig, at der er en god grund til, at min hjerne har svært ved at have plads til det.

Det betyder selvfølgelig, at der er spoilers her i artiklen, men jeg ved ikke helt, om man kan tale om spoilers i en serie, hvor plottvist lige så meget er parodier på plottvist, som det er egentlige plottvist.

Her kan du se, sort på hvidt, hvorfor 'Rick and Morty' er en masterclass i, hvor meget man kan fortælle på kort tid. Afsnittet klipper selvfølgelig mellem scener fra de forskellige plotspor. Jeg har bare talt sammen omtrent, hvor meget tid afsnittet i alt bruger på hver historie.

Hovedplot - Ricks forhandling med havkongen Nimbus (6 minutter i alt)

Rick er seriens gale videnskabsmand, som får sit barnebarn Morty med ud på intergalaktiske eventyr. (© HBO)

Første scene efter introsekvensen handler om, at Rick er ved at gøre klar til sin middag med havkongen Nimbus oven på Mortys forstyrrelse af havet.

Middagen i familiens hjem er både hovedhistorien i afsnittet og epicenteret, der binder alle de andre sidehistorier sammen.

Rick skal forhandle en fredsaftale med den ubehøvlede, Loke-agtige, vinelskende Nimbus.

Det er i øvrigt den ene af seriens to skabere Dan Harmon, der lægger stemme til Nimbus. Han har tidligere lavet serien 'Community' og er berømt og berygtet for sine vanvittigt kondenserede manuskripter.

Forhandlingen i spisestuen er en parodi på et hovedplot, der kun er der for at give anledning til skøre biplots. Havkongen drikker vin, og de skriver en kontrakt, der tilsyneladende kun handler om, at han er konge af havet, og at Rick ikke må skide i havet længere.

Havkongen og Rick indser, at fjender har brug for hinanden og bliver venner.

Det begivenhedsløse skaber en sjov og forvirrende kontrast til, hvor hurtigt tiden går i Mortys biplot nummer ét.

Biplot 1 - Hoovy og civilisationen, der vil dræbe Morty (7 min i alt)

Justin Roiland og Dan Harmon er skaberne af 'Rick and Morty'. (© HBO)

Rick åbner porten til en anden dimension, hvor tiden går hurtigere, for at kunne nå at lagre noget vin, til Nimbus kommer.

Da Morty skal hente vinen, hjælper det flinke hundevæsen Hoovy ham med at bære et par flasker gennem portalen. Det betyder desværre bare, at da Hoovy kommer tilbage, er hans kone for længst død, og hans barn er blevet voksent og rasende. Hver gang Morty skal hente vin til den umættelige Nimbus, er der gået en generation i den anden dimension.

For hver gang eskalerer Mortys kamp med efterkommerne, og til sidst er en hel militariseret civilisation bygget op omkring krigen mod det sagnomspundne væsen, der popper ind og ud af en mystisk portal.

- Far, hvorfor bevogter vi porten?, spørger et barn fra den anden dimension i en dyster parodi på en fantasyfortælling.

- Fordi en dag vil Mørkebarnet vende tilbage, og så vil vi være klar til at kæmpe, svarer faren.

Løbende ser vi den anden civilisation udvikle sig over cyberpunk-fremtid til rene robotter og kunstig intelligens. De bryder ud i fraktioner, der kæmper om, hvorvidt man skal være klar til at kæmpe mod Morty, og om han findes eller ej.

Til sidst træner de en lejemorder, der rejser ind i Mortys dimension og fanger ham og Jessica. Havkongen Nimbus befrier dem.

Biplot 2 - Mortys chance med Jessica (2,5 minut i alt)

Du kan se de fire første sæsoner af 'Rick and Morty' på Netflix, mens HBO tilbyder alle fem sæsoner. (© HBO)

Morty har været forelsket i Jessica så længe, jeg kan huske tilbage i 'Rick and Morty'.

Da Morty ringer til hende i starten afsnittet, er det for at sige farvel fra et brændende rumfly. Men Jessica reagerer helt udramatisk. Hun er glad for, at han tager kontakt og spørger, om de ikke skal se en film.

Jessica kommer på besøg samtidig med, at Nimbus demonstrerer sin magt ved at få en flok politibetjente til at slås og knalde. Det er selvfølgelig et varsel om, at hende og Morty nok aldrig bliver almindelige skolekærester. Afsnittet igennem prøver Morty at hente vin til hende uden at indrømme, at der er en krig med en anden dimension og en utålelig havgud i vejen.

Til sidst bliver hun kidnappet gennem portalen til den anden verden. Der ser hun med egne ord "et glimt af uendelighedens bevidsthed". Så hun kommer totalt forandret tilbage.

Nu er hun "en tidsgud", der alt for længe har været "et objekt i en andens historie".

Biplot 3 - Summers hemmelige mission (40 sekunder i alt)

Summer er Ricks barnebarn og Mortys søster, der af og til bliver involvereret i de skøre begivenheder i serien. (© HBO)

Mortys søster Summer skal hente – og smadre – den magiske konkylie, der giver Nimbus sin magt i havet, mens han er distraheret af fredsforhandlingen.

Man ser hende kun kort på Ricks telefon, hvor han følger med i hendes hemmelige mission under bordet, mens han forhandler fredsaftalen med Nimbus.

Til sidst kommer hun tilbage med konkylien, men puster i den i stedet for at smadre den. Det giver Nimbus superkræfter, og han tæsker livet ud af Rick, der bliver hentet af politiet.

Biplot 4 - Forældrenes trekant med Nimbus (2 minutter i alt)

Første sæson af 'Rick and Morty' udkom i 2013 og har siden fået en stor fanskare verden over. (© HBO)

Mortys forældre Beth og Jerrys kedelige, trivielle forhold er løbende genstand for sjove biplots i 'Rick and Morty'. Deres desperate forsøg på at virke spændende og udvikle deres meget almindelige personligheder bliver konstant sat i kontrast til hovedpersonernes vanvittige rumeventyr.

- Træd til side! Med mindre I er værdige til Hr. Nimbus, siger havkongen, da han møder Beth og Jerry i forhaven til huset.

- Hvis det betyder, hvad jeg tror, det gør, så skal du vide, at vi faktisk er begyndt at se porno sammen, siger Jerry, ivrig efter at vise den seksualiserede havmand, at han ikke er så forstadskedelig, som han ser ud.

Resten af afsnittet bliver det en løbende vits, at forældrene desperat prøver at få eksekveret trekanten med Nimbus for at vise, hvor "sex-positive" de er blevet, efter de er begyndt i terapi.

Værsågod. Det lyder som en beskrivelse af fem sæsoner af en skør sci-fi-serie, men det er bare et enkelt afsnit på lige over 20 minutter.

Det er ikke for ingenting, at Dan Harmons fortællemetoder er både berømte og berygtede. Men hvis du har den mentale kapacitet, lader femte sæson af 'Rick and Morty' til at være præcis lige så sjov, imponerende tætpakket og opfindsom som altid.

Og lige så hovedpinefremkaldende.

Du kan se femte sæson af 'Rick and Morty' på HBO Nordic.

FacebookTwitter