'Den er uhyggelig. Rigtig uhyggelig'. Mystisk gyser overrumpler anmelder

Der er ingen klassiske gysertricks at finde tryghed i i 'Hunter Hunter'.

I 'Hunter Hunter' følger vi en familie på tre, som lever i den canadiske vildmark. De opdager, at der er en mystisk ulv på fri fod i skoven, som resulterer i en række uhyggelige hændelser. (© Angel Films)
I 'Hunter Hunter' følger vi en familie på tre, som lever i den canadiske vildmark. De opdager, at der er en mystisk ulv på fri fod i skoven, som resulterer i en række uhyggelige hændelser. (© Angel Films)

Der er jo ikke noget, der er mere uhyggeligt end det, vi ikke forstår. Og i rigtig lang tid fatter vi ikke en skid af, hvad der foregår i den lille, originale canadiske gyser 'Hunter Hunter'.

Til at begynde med er det simpelt nok.

Der bor en familie på tre ude i en skov et sted i Canada. Far insisterer på at leve som hans familie altid har gjort og er rigtig dygtig til at fange vilde dyr med sine fælder. Hans 11-12-årige datter er ved at lære faget, og hjemme henter mor vand i åen, vasker tøj og sørger for mad, som om de levede i 1800-tallet.

Men noget har spist af de andre dyr i fælderne.

Efterhånden står det klart, at en ulv er "tilbage i skoven" – men ikke en hvilken som helst ulv. Den er særligt ond, særligt begavet.

Faderen bliver alene ude i skoven for at fange ulven, mens datteren skynder sig hjem – rystende nervøs. Faderen lægger sig til rette med sin riffel og venter ved sin fælde. Han får ulven på kornet, men skyder helt ved siden af, da han opdager, at ulven har en menneskearm i gabet...

Så bliver det pludselig alt andet end simpelt.

Faderen finder en okkult lysning hvor fire-fem nøgne kvinder ligger bagbundne, med kroppene i begyndende opløsning. Hvad er der med den ulv? Er det Satan selv? Et væsen, der hævner sig på menneskets manglende respekt for naturen? Eller?

Camille Sullivan spiller Anne, der i sin mands fravær må passe på datteren og huset, hvor hun pludselig hører mistænkelige lyde udenfor. (© Angel Films)

Svært at begrribe, hvad der foregår

Da faderen ikke kommer hjem fra skoven, drøner hans kone ind til landpolitiet for at advare om den djævelske ulv. Det kan de ikke tage sig af. En ulv har jo lov til at jage hvor den vil – ikke mindst langt ude i skoven, hvor mennesker ikke hører til. Og i øvrigt har landpolitiet travlt med at hjælpe fjollede byboere, der ikke kan finde ud af at sætte en lås på deres affaldsbeholdere og derfor får besøg af bjørne.

Sammenstødet mellem natur og mennesker ligger og ulmer som tema under hele 'Hunter Hunter'.

Og så skifter historien retning. Ganske naturligt og uden at Shawn Linden forsøger sig med smarte filmtricks bare for at overraske.

Han finter os bare, virkelig effektivt. Så grundigt, at 'Hunter Hunter' bliver rigtig uhyggelig. For vi begriber ikke, hvad der foregår. Der er ingen klassiske gysertricks at finde tryghed i – ingen af de der jumpscares, som langt mindre originale historiefortællere altid hiver op af lommen, når de ikke kan finde på en god historie at chokere med.

Ingen børnehjem, ingen genfærd på et gammelt slot, ingen bugtalerdukker, ingen eksorcister – bare en skov, en familie, en ulv og nogle nøgne lig. Og – viser det sig – lige et element mere.

'Hunter Hunter' er skrevet og instrueret af Shawn Linden. Filmen havde premiere i USA i december sidste år og har siden fået flotte anmeldelser for at være en overraskende og skræmmende gyser-thriller. (© Angel Films)

Slutningen holder ikke niveau

Til sidst kan Shawn Linden ikke lade være med at stikke os en af de der gyserslutninger, der griner flabet af sin egen grovkornede og effektjagende humor. Desværre.

Det havde været smukkere, hvis han havde fundet på en slutning, så den uhygge, han så effektivt havde bygget op, bliver ved med at sidde i os. Mens vi går hjem fra biffen. Mens vi stiller cyklen i mørket og finder nøglen til vores hoveddør frem. Mens vi lægger os i sengen og lader sengelampen være tændt. Og i flere uger derefter.

Det er jo dér, en gyserfilm virkelig gør en forskel – når der er noget, vi aldrig rigtig kan forstå, som vi ikke kender, og som bliver ved med at hjemsøge os...

(© Angel Films)