Den legendariske filmanmelder Ole Michelsen er død

Ole Michelsen, der anmeldte film i tv-programmet 'Bogart', er død. Han blev 79 år.

Ole Michelsen delte hatte ud til de biografaktuelle film fra 1985 til 2002. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Den tidligere DR-vært i filmprogrammet 'Bogart', Ole Michelsen, er død. Det bekræfter Susanne Grue Jørgensen, der var Ole Michelsens ven, til DR.

Ole Michelsen var det tætteste, man kommer på en egentlig 'Mister Film' på dansk tv, lyder det fra kolleger. Helt tilbage fra 1985 og frem til 2002 anmeldte han biografaktuelle film og uddelte mellem en og fem hatte til filmene, alt efter hvor gode de var. Desuden var han manden bag sætningen "Film skal ses i biografen", som man ofte kunne høre i slutningen af programmet.

Jonathan Herrik, der er redaktør i DR, lærte Ole Michelsen at kende på et kursus om film og humor for 20 år siden. Og netop humoren var noget af det, der kendetegnede Ole Michelsen.

- Ole var sød og sjov, og så var han en ægte gentleman – altid velklædt, altid deltagende i samtalen og altid klar med en morsom og begavet replik, siger Jonathan Herrik.

Ville være filminstruktør

Ole Michelsen er født 4. april 1940 og droppede sin universitetsuddannelse for at tage til Frankrig for at forfølge sin drøm om at blive filminstruktør. Der blev han instruktørassistent for den franske instruktør Jean-Pierre Melville på filmen 'Storgangsterens sidste kup' fra 1966.

Men i stedet for at instruere film begyndte han at arbejde som freelancejournalist for flere medier.

Ole Michelsen blev 79 år. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Da Ole Michelsen senere vendte tilbage til Danmark, blev han ansat i DR, hvor han blandt andet lavede programmet 'Kardinalernes middag'. Men det var særligt filmprogrammet 'Bogart', han blev kendt for.

- Han gjorde noget helt specielt. Han kunne fortælle om film, så det blev storladent uden at gøre det for højtideligt. Han gjorde det til noget helt særligt, og han tog kulturen seriøst, siger Jonathan Herrik.

Skrev bog om alkoholforbrug

Ole Michelsen har længe været åben om, at han var ædru alkoholiker, hvilket han beskrev i bogen 'Den dansende dæmon' fra 1999, som han også holdt foredrag om.

I et interview med Euroman fortalte han i 2016, at alkoholen begyndte at tage styringen over ham, da han var i 40'erne.

Han fortæller også, at det var i forholdet til datteren, alkoholen forårsagede størst ulykke, men også at han var ved at miste sit job som filmanmelder på 'Bogart'.

- Min kulturredaktør var engang ude at samle mig op i en brandert, og så vidste alle det. Til sidst blev jeg taget ind til en samtale: "Jeg ved, at du har et alkoholproblem, Ole. Det må du altså gøre noget ved". Meget mere sagde min chef ikke, men det gjorde indtryk. Sådan en replik bryder man sig jo ikke om at høre, fortalte han til Euroman.

Ole Michelsen var vært for 'Bogart' i 17 år. Her delte den velklædte vært hatte ud til biografaktuelle film. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)

Var helt unik på tv

Per Juul Carlsen, der nu anmelder film for DR, lavede indslag til 'Bogart' i et halvt år. Han mener også, at Ole Michelsen kunne noget helt særligt.

- Han havde en utrolig naturlighed på skærmen, som man ikke ser i dag på tv, fordi alle værter nærmest bliver trænet til være på tv af de samme trænere. Han var naturlig i den måde, han talte på og bevægede sig på. Den måde han smilede på og hans mimik.

- Det er altid ham, folk fortæller, er den rigtig gode filmanmelder, og selvom det kan være frustrerende at få det at vide, når man selv er filmanmelder, så havde Ole evnen til at være naturlig og afslappet som tv-vært. Det er noget, jeg ikke ville kunne lære, siger Per Juul Carlsen.

Da Per Juul Carlsen begyndte at lave sine egne filmindslag til DR, holdt Ole Michelsen stadig et vågent øje med filmstoffet. Og når Per Juul Carlsen fortalte om fransk film og klokkede i udtalen, så var han sikker på, at der kom et opkald fra den gamle 'Bogart'-vært.

- Men når han ringede, var hans humør altid højt. Selvom nogle måske så ham som lidt for intellektuel og frankofil, så elskede han film, og han var helt nede på jorden, siger Per Juul Carlsen.

Inden sin død fortalte Ole Michelsen til DR, hvad han gerne vil huskes for. Se den rørende video her.

Ole Michelsen dækkede filmstof på DR, hvor han blandt andet besøgte filmfestivalen i Cannes. (© dr)