Den sværeste form for artisteri i verden er at få et parforhold til at fungere

Anders Riis-Hansen gør cirkusartisteriet nærværende i sin dokumentar 'Cirkusdynastiet'

Der var engang noget magisk ved et cirkus.

Det er der sådan set stadig, men cirkusverdenen har også fået et præg af noget bedaget, en slidt eventyrverden, der dukker op på forblæste og kølige sommerdage i gamle træbiler og tilbyder os et stykke magi fra fjerne lande, som om fjernsynet og internettet ikke for længst havde givet os mulighed for at rejse til de mest vanvittige steder bare ved et tryk på en knap.

Halsbrækkende og sindssygt artisteri

Flere tv-dokumentarer, fx DR's Cirkus Dannebrog', har sendt os om bag den glittede forhistoriske verden i cirkus, ind i campingvognene til aparte mennesker, der er vokset op i cirkusteltene og har lavet vilde stunts med elefanter og løver før de kunne gå.

Vi ved hvor ondt det gør bag de brede tandpastasmil, der bliver trukket op efter hvert eneste stykke halsbrækkende og sindssyge artisteri.

Og vi kan efterhånden gennemskue hvor vanvittigt meget cirkusartisterne må give afkald på af det, vi andre opfatter som et normalt godt liv.

Den sværeste form for artisteri der findes

Vi kender cirkusmagien, vi kender også folkene bag cirkusmagien, og vi kender deres liv, der er så anderledes end vores.

Men i Anders Riis-Hansens 'Cirkusdynastiet' gør cirkusartisterne noget helt uventet. De ligner pludselig os - uden at forlade deres vante arena. De kaster sig ud i den sværeste form for artisteri, der findes, og som millioner af mennesker øver sig i dag efter dag uden nogensinde at blive god til, og som menneskeheden tilsyneladende bliver dårligere og dårligere til: at leve i et parforhold.

Ekstra lykkeligt når to unge cirkusfolk danner par

Midt i Cirkus Arenas daglige rundrejseri og utallige forestillinger har to jævnaldrende artister forelsket sig i hinanden. Patrick fra den gamle cirkusfamilie Berdino og Merrylu fra den traditionsrige artistfamilie Casselly er blevet forelskede tværs over Cirkus Arenas savsmuld.

Det er altid lykkeligt når to unge mennesker forelsker sig, men det er ekstra lykkeligt når to unge cirkusfolk danner par. Det er særligt romantisk, fordi det er fyldt med traditioner, og så er det skidepraktisk fordi det holder sammen på cirkusfamilierne.

Merrylu bider smerten i sig

Den kærlighed følger Anders Riis-Hansen med sit kamera mens cirkuset rejser rundt, elefanterne skider på kommando, Merrylu bider smerten i sig mens hun udfører de vildeste stunts kort efter at være blevet sparket på låret af en hest og familierne Berdino og Casselly fortæller om deres liv, uden for alvor at sige noget, vi ikke kan forestille os om cirkuslivet.Grus i maskinerietMen da der undervejs går grus i maskineriet i forholdet mellem 21-årige Patrick og 21-årige Merrylu sker der noget med cirkuslivet. Det bliver nærværende - ikke på en dagligdags, men en forunderlig, ja magisk måde.

Anders Riis-Hansen kunne have forfaldet til smukke billeder af den ulykkelige cirkusprinsesse med tårer bag smilene, men det er en helt anden type ulykke, der pibler frem i 'Cirkusdynastiet', den der helt almindelige tristhed, som alle kender når parforholdet knaser og som der ganske enkelt ikke er en skid romantik eller magi over.

At se den dukke op, ubehandlet og råt, midt i cirkusverdenens bedagede eventyrverden, er ganske enkelt helt uventet. Det er dokumentarmagi når det mest nærværende.'Cirkusdynastiet' kan ses som en del af serien DOX:BIO den 19. november. Derefter fortsætter den ud i almindelig distribution

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk