'Deprimerende' eller 'mirakuløs'? Ny julekalender roses på trods af manglende nisser

'Julefeber' formår at kombinere socialrealisme med julens mirakel og kommer fint fra land, mener anmelderne.

Julefeber er årets familiejulekalender, hvor vi følger de tre hovedroller Bjørn, Frede og Gro.

Det' sørme, det' sandt, december.

Og med starten på julemåneden hører ikke bare gløgg, gavestress og gode undskyldninger for at skrue op for hyggen og kalorieindtaget.

Du kommer nemlig heller ikke udenom julekalenderen, der hver aften i december skal forsøge at opbygge ekstra spænding frem mod 24. december.

Og selvom 2020 har været et år, der har vendt meget på hovedet, så kan du stadig stole på, at både TV2 og DR, der plejer at stå bag årets store julekalendersatsninger, sørger for at føre juletraditionen videre.

TV2 og DR skiftes hvert år til at lave en ny julekalender, og i år er det altså DR's tur med 'Julefeber'.

Far Kalle (Joachim Fjelstrup) er solofar til teenageren Bjørn (Silas Cornelius Van) og lillesøster Gro (Selma Sol í Dali) og forsøger at holde sammen på den lille familie efter morens død. (© dr)

Jul på Det Kongelige Teater

I år handler DR's julekalender, 'Julefeber', om den 13-årige Bjørn, der bor med sin far, Kalle, og sin juleglade lillesøster, Gro, i et højhus på Amager. Bjørns far skylder penge, og i ren desperation låner han deres lejlighed ud til den skumle fyr Slikpinden.

Den lille familie må nu i al hemmelighed flytte ind på farens arbejdsplads, Det Kongelige Teater, hvor han arbejder i kantinen.

Bjørn har imidlertid nok i sine egne problemer. Han er nemlig begyndt at få nogle underlige kropslige udbrud, han ikke kan styre, og han må bruge december på at finde ud af, hvad der gemmer sig inde i ham. Det hele bliver ikke nemmere, da han møder balletdanseren Frede.

'Julefeber' er en hyldest til alle dem, der larmer, stikker ud - dem, der er "mærkelige" - har julekalenderens skaber, Natasha Arthy tidligere udtalt til dr.dk.

Hvor er nisserne?

Og det er lige præcis det, der nu splitter anmelderne, der har set første afsnit af julekalenderen, der dog overordnet set får rosende ord med på vejen.

- Efter et år fyldt med corona, døde mink og røvtur sender DR verdens mest deprimerende julekalender på gaden, skriver Berlingske i deres anmeldelse, men giver alligevel julekalenderen fire ud af seks stjerner.

Anderledes optimisk er Jyllands-Postens anmelder, der mener, at 'Julefeber':

- (…) giver i den grad grund til at samles om den lille skærm, for Natasha Arthy og Rune Schjøtts fornemt iscenesatte og velskrevne julekalender lader til at have alt det, en julekalender skal have.

De giver den fem ud af seks stjerner.

Også BT er positivt stemt efter første afsnit af DR-julekalenderen:

- 'Julefeber' kom i hvert fald fint fra land med varsling om masser af julehygge, mystik og et fint hold skuespillere, der forhåbentlig kan samle danskerne foran tv'et den kommende måned, lyder det i en firestjernet anmeldelse.

Information kalder ligefrem 'Julefeber' for "mirakuløs", da deres anmelder mener, at den formår at kombinere "socialrealisme med julens mulige mirakel".

Og som anmelderen bemærker, så har vi alle, ligesom familien i 'Julefeber', brug for at julen i år bliver særligt god:

- Julen skal blive et hit. 'Julefeber' gør sit for, at den bliver det.

Politikens anmelder melder sig i koret af "over middel"-karakteren fire ud af seks hjerer og mener, at 'Julefeber' er "en julekalender med fine takter". Dog bemærker anmelderen også her, at julekalenderen er støvsuget for "nisser og halløj", men i stedet er "modig", fordi den tør starte ud med "nedtur, uden nogen videre formildende omstændigheder".

 • Rollerne som Bjørn og Gro er spillet af Silas Cornelius Van og Selma Sol í Dali. I årets julekalender tager de ud på en december-rejse, hvor venskab og kærlighed spirer i takt med, at magien tager over, julefeberen raser, og hjælpere og modstandere lurer i kulissen. (Foto: Snorre F. Ruhe © Dr)
 • Rigmor bliver spillet af Bodil Jørgensen, der er børnenes mormor. Hun er en rar, gammel dame, som de fleste tror har lidt kuk i låget. Men hun besidder særlige evner, der gør, at hun kan hjælpe fortabte sjæle, store som små, uden man lægger mærke til hende. (Foto: Snorre F. Ruhe © Dr)
 • Peter Frödin spiller den perfektionistiske balletmester, der er leder på Det Kongelige Teater. Han holder et vågent øje med alt og alle. Men december bringer flere overraskelser, da fortiden lurer og gør balletmesteren nervøs for både teatrets og sin egen fremtid. (Foto: Snorre F. Ruhe © Dr)
 • Børnenes far, Kalle, bliver spillet af Joachim Fjelstrup. Kalle arbejder i kantinen på Det Kongelige Teater og er spontan og idérig, men ender tit i problemer, når han lader sig kue af andre. Det er heller ikke altid nemt at være alenefar efter børnenes mors tidlige og uforståelige død. (Foto: Snorre F. Ruhe © Dr)
 • Maria Szigethy spiller Frede, der er elev på Den Kongelige Balletskole. Hun er en kreativ og humørfyldt pige, der ved, hvad hun vil. Men hun bliver pludselig usikker på sig selv og får præstationsangst, da hun ikke føler, at hun passer ind på skolen. (Foto: Snorre F. Ruhe © Dr)
1 / 5

'Julefeber' er langt fra den eneste julekalender, der skal forsøge at få danskerne i den helt rette julestemning op til den 24. december. Nedenfor giver vi dig overblikket over, hvad du kan godte dig med på både DR og TV2 helt frem til juleaftensdag.

Årets julekalendere

DR

 • 'Julefeber' (Flow DR1 kl. 19.30 + publiceres dagligt kl. 6 på DRTV)

 • 'Ramajetternes jul' (Flow Ramasjang kl. 7 + publiceres dagligt kl. 6 på DRTV)

 • 'Nissebanden' sæson 1 (Flow Ramasjang: kl. 17 + publiceres dagligt kl. 6 på DRTV)

 • 'Sebastians jul' (Flow Ramasjang: kl. 17.30 + publiceres dagligt kl. 6 på DRTV)

 • 'Onkel rejes julefis' (Flow Ramasjang: kl. 17-17:45 (tre afsnit omkring de andre julekalendere + publiceres dagligt kl. 6 på DRTV)

 • 'Bamses julerejse' (alle kan binges på DRTV fra den 1 december)

 • 'Jul på slottet' (alle kan binges på DRTV fra den 1 december)

 • 'Jul i Gammelby' (alle kan binges på DRTV fra den 1 december)

 • 'Jul på Kronborg' (alle kan binges på DRTV fra den 1 december)

 • 'Jullerup Færgeby' (alle kan binges på DRTV fra den 1 december)

 • 'Ultra Julefeber Talkshow' (publiceres dagligt kl. 6 på DRTV)

 • 'Klassens jul 2017' (alle kan binges på DRTV fra den 1 december)

 • 'Krea-kampen jul' (alle kan binges på DRTV fra den 1 december)

 • Adventskalender for de voksne: 'Jul med Trines mor' (Flow på DR2 + publiceres hver søndag kl. 8 på DRTV)

Bodil Jørgensen "sprudler" i rollen som Bjørn go Gros mormor, mener Politikens anmelder. (© dr)

TV2:

 • 'Juleønsket' (Kan ses fra 1.-24. december på TV2 klokken 20 og på TV2 Play fra 1. december)

 • 'Pyrus - Alletiders jul' (Kan ses fra 1.-24. december klokken 16 på TV2 og på TV2 Play fra 1. december)

 • 'Natholdets julekalender 3' (Kan ses på TV2 Zulu og TV2 Play fra 1. december. Sæson 1 og 2 kan genses på TV2 Play fra 23. december)

 • 'Grethes jul' (Fire afsnit. Kan ses hver mandag i december klokken 20.30 på TV2 og om søndagen på TV 2 Play. Der er snigpremiere på TV2 Play den 29. november og premiere på TV2 den 7. december)

 • 'The Julekalender' (Kan ses på TV2 Play fra 1. december)

 • 'Jul i Valhal' (Kan ses på TV2 Play allerede nu)

 • 'Jul i Historiehulen' (Kan ses på TV2 Play)

 • 'Rasmus Klumps julestue' (Kan ses på TV2 Play)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter