'Det er et meget stort tab for serien': 'Sex and the City' genoplives - men uden fanfavorit

'Sex and the City'-fortsættelsen 'And Just Like That' får en hård medfart af flere fans.

Storbyveninderne Carrie, Charlotte og Miranda vender tilbage i 'Sex and the City'-fortsættelsen 'And Just Like That'. En af veninderne glimrer ved sit fravær, nemlig Samantha, der ses yderst til venstre på billedet. (Foto: Dan Callister © Getty Images)

Og jeg kunne ikke lade være med at undre mig… Havde verden brug for en fortsættelse af 'Sex and the City'-serien?

Carrie Bradshaws mange ikoniske spørgsmål, som hun stillede sig selv og seerne i 1990'er-hitserien 'Sex and the City', genopstår på ny.

Det har streamingtjenesten HBO Max offentliggjort til stor glæde for mange.

Skuespilleren Cynthia Nixon, der spiller Miranda i 'Sex and the City', har delt en trailer for den kommende 'And Just Like That'-serie, som du kan se herunder.

Det nye kapitel i 'Sex and the City'-sagaen kommer til at hedde 'And Just Like That' og vil bestå af ti episoder, hvor de gamle kendinge, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon og Kristin Davis, vender tilbage i rollerne som storbyveninderne i New York.

Der er dog en af veninderne, der glimrer ved sit fravær - nemlig Kim Cattrall, der spillede Samantha i både serien og filmene. Mere om det senere.

'Super oplagt' at genoplive serie

Først skal vi have svar på, om det overhovedet giver mening at lave en fortsættelse af 'Sex and the City'-serieuniverset, der havde sin storhedstid i slutningen af 90'erne og starten af 00'erne.

Det korte svar er et rungende JA, hvis man spørger DR's serieekspert, Frederik Dirks Gottlieb.

- Det er super oplagt, at der kommer en fortsættelse af det univers i disse nostalgi-tider, hvor alt bliver genoplivet. Og det giver specielt mening at genoplive serier, som var forud for deres tid, og det var 'Sex and the City', siger han og uddyber:

- I slutningen af 90'erne var det ikke normalt at lave en serie kun med et kvindeligt cast, som handlede om at være single, og hvor sex spillede en stor rolle.

- Nu er det ret almindeligt at se serier med et kvindeligt cast, og det er almindeligt at se sex portrætteret. Men det var de her kvinder, som var med til at bane vejen, siger Frederik Dirks Gottlieb.

Skuespillerne Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon og Kim Cattrall var banebrydende, når det kom til at portrættere den moderne kvinde i 90'erne og 00'erne, mener serieekspert Frederik Dirks Gottlieb. (Foto: James Devaney © (c) Getty images)

Mens den originale og meget populære serie rullede over skærmen omkring årtusindskiftet, blev Carrie, Miranda, Charlotte og Samantha hyldet for deres bramfri seksualitet, bundærlige venindesnakke og målrettethed i forhold til både mænd, liv og karriere.

Men med nutidens briller på var der også flere ting ved serien, som var kritisable. Cynthia Nixon, der spiller Miranda, har eksempelvis udtalt, at de fire hvide kvinder i serien viste et urealistisk og ikke særligt repræsentativt billede af newyorkerne.

- Jeg var altid ked af, hvor lidt diversitet der var i serien. Især hvad race angår, men også det at serien viste en så vanvittigt velhavende del af New York, har hun sagt i et tidligere interview.

Derfor mener Frederik Dirks Gottlieb også, at skaberne af 'And Just Like That' har en glimrende mulighed for at gøre op med fortidens synder.

- Det kunne være fedt, hvis de i fortsættelsen ikke var helt så privilegie-blinde, som de fremstår, når man ser den gamle serie. Og så kunne det være forfriskende, hvis det hele ikke handlede om at finde manden, der også var rig. Det ville klæde dem, siger han.

Hvad angår hvidheden i 'Sex and the City', mener han, at serien burde tilføre nogle nye bifigurer, som ikke var hvide, men:

- De kan jo ikke ændre, hvilken hudfarve de har. Og måske er det ikke denne serie, der skal tage førertrøjen på det punkt. Der må man lave en nye serier med sorte kvinder i front. Eksempelvis 'Insecure', som gør det, 'Sex and the City' gjorde i sin tid, siger han.

Fanfavoritten er væk

Og jeg kunne ikke lade være med at undre mig… Hvorfor er Samantha ikke med i den nye fortsættelse?

Det spørgsmål er der sikkert mange, der har stillet sig selv, efter nyheden om 'Sex and the City'-efterfølgeren udkom.

På Twitter har flere fans undret sig over, at Kim Cattralls karakter Samatha tilsyneladende ikke er en del af projektet.

- Honey, hvis I ikke har Samantha, har I ikke en serie. Det ved alle, skriver en bruger på en måde, som minder om Samanthas måde at tale på i serien.

- At 'Sex and the City' laver et comeback uden Samantha, er det samme, som hvis Destiny's Child lavede et comeback uden Beyoncé, skriver en anden.

DR's serieekspert Frederik Dirks Gottlieb er også ærgerlig over, at den bramfri publicist Samantha Jones tilsyneladende ikke er en del af fortsættelsen.

- Det er et meget stort tab for serien, siger han.

- Hendes karakter var vel den mest populære og faktisk også den mest nyskabende og kontroversielle. Hun var den modne kvinde, som rent seksuelt var meget frigjort og tog det, hun ville have. Hun var ét af de helt store trækplastre for serien.

Superfan: Vil have det 'Sex and the City', jeg kender

Uanset om Samantha er at finde i fortsættelsen 'And Just Like That', var nyheden om den kommende serie én, der gjorde 30-årige Mathilde Baltzer Marlet rigtig glad.

Hun er nemlig en vaskeægte superfan af den originale tv-serie, som hun efter eget udsagn har set 20-25 gange.

- Min umiddelbare reaktion var, at jeg blev rigtig glad. Jeg skal sikkert have mig et abonnement på HBO Max.

- Men jeg tænkte også over, hvad der er sket, siden der er en, der mangler. Samantha har spillet en væsentlig rolle, fordi hun har været den, der afviger mest fra de andre og sparker til dem, når de bliver for enige. Så det er jeg meget spændt på at se, siger Mathilde Baltzer Marlet, der til dagligt er underviser og vejleder på professionshøjskolen Absalon.

Hun er meget klar i mælet, når hun bliver spurgt om, hvad hun håber, at serien vil byde på.

Hun vil helst se det 'Sex and the City', hun kender og elsker.

- Jeg vil se Carrie sidde foran sin computer og stille de retoriske sprøgsmål. Jeg vil have hele New York-miljøet, jeg vil se dem gå ind i designerbutikkerne og se dem drikke kaffe i Central Park. Det er den verden, jeg vil ind i, siger Mathilde Baltzer Marlet.

New Yorks pulserende gader, designershopping og snak om mænd er det univers, som superfan Mathilde Baltzer Marlet vil tilbage til i fortsættelsen 'And Just Like That'. (© HBO Nordic)

Streamingtjenester vil fastholde målgruppe

Og jeg kunne ikke lade være med at undre mig.. Hvorfor bliver så mange gamle tv-serier genoplivet?

Måske har du lagt mærke til, at 'Sex and the City' ikke er den eneste serie fra 80'erne, 90'erne eller 00'erne, der enten får en fortsættelse eller starter forfra.

Eksempelvis kommer der et nyt afsnit af den ultrapopulære komedieserie 'Venner', 'Rap fyr i L.A.' bliver genskabt, og tidligere er 80'er-komedieserien 'Hænderne fulde' blevet til 'Hænderne endnu mere fulde' med hjælp fra Netflix.

Det er nemlig en god forretning for streamingtjenesterne at genoplive eller fortsætte på succesrige serier, forklarer Frederik Dirks Gottlieb.

- Streamingtjenesterne følger med deres publikum aldersmæssigt. Os, der var unge, da vi så 'Sex and the City', er i vores storhedstid som forbrugere lige nu. Vi er i 30'erne eller 40'erne, og vi er vilde efter nyt indhold.

- Samtidig er der et solidt økonomisk grundlag, når man tager udgangspunkt i den gruppe, da vi udgør kernen af streamingtjenesternes målgruppe.

Frederik Dirks Gottlieb mener også, at behovet for 'nostalgi-tv' er stort i øjeblikket.

- Oveni en pandemi har vi et større behov for at blive mindet om, hvordan tingene var før i tiden.

- Samtidig er film og tv-serier fra 80'erne og 90'erne blevet tilgængelige på en helt anden måde nu. Folk falder over gamle tv-serier og bliver derfor i universet i længere tid. Netop derfor har man brug for noget nyt eller en fortsættelse, som 'And Just Like That' er et godt eksempel på, siger Frederik Dirks Gottlieb.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter