'Det er et mirakel!' Anmelder er vild med hårdtslående Oscar-håb

'Sound of Metal' er nomineret til seks Oscars og er et 'mirakel', mener anmelder.

Riz Ahmed som Ruben i 'Sound of Metal'. (© Amazon Studios)

Et mirakel.

Det er et stort ord at bruge. Ikke mindst når der er tale om en film, som ret beset mister pusten og står i stampe et par gange undervejs.

Men jeg kan ikke finde nogen bedre beskrivelse til en oplevelse, der åbner verden, forandrer den og får den til at stå skarpere, stærkere, mere intens lige der for øjnene og ørerne af én.

Det er ganske enkelt mirakuløst, at instruktøren Darius Marder kan runde sin film af ved at løfte blikket opad, op på noget så utroligt almindeligt som nogle trætoppe, der svajer i vinden, bare uden lyd – og samtidig give os fornemmelsen af, at verden har forandret sig, og at vi sanser den på en ny måde.

Marder har fjernet noget med hård hånd, skåret noget bort – og netop derved står resten af verden skarpere end nogensinde før.

Det er noget nær et mirakel, at en bitte film om et lille menneske, en fortumlet ung mand, der rejser rundt i en skramlet trailer og spiller punkmetal sammen med sin kæreste, kan skabe en af de stærkeste og klareste følelser, der længe er set på film – i hvert fald gennem mine øjne.

Skuespiller Riz Ahmeds præstation i 'Sound of Metal' har betydet en nominering som bedste mandlige hovedrolle ved årets Oscar-fest, der i år finder sted den 26. april. Ahmed er i øvrigt også nomineret til blandt andet Golden Globes og BAFTA for rollen. (© Amazon Studios)

I den tid, vi lever i, hvor vi kan tænde for mobilen eller computeren og få alskens slags følelser smidt i knolden i løbet af få sekunder, hvor vi kan se verden gå under 30 gange på et kvarter eller tilbringe en hel uge med at se horder af zombier fordrive menneskeheden på forskellige måder, hvor vi kan blive næsten immune i knoppen af at OPLEVE hele tiden, er det mirakuløst at se nogen forsøge at forandre verden. At skrue helt ned for tempo og lyd og få os til at sanse stærkere.

Musikken, der forsvandt

Det er ganske vist streamingtjenesten Amazon Prime, der har produceret 'Sound of Metal', men det er ikke en film, der passer ind streaming-æraens binge-koncepter.

Den opfordrer til at holde en pause. At slukke. At stoppe. At trække vejret. Suge ind. Puste ud. Sanse. Der er noget meditativt over dens rejse sammen med trommeslageren Ruben, der hver eneste aften banker løs på sine trommer, som om det er dem, der er skyld i, at han har svært ved at finde ro i sjælen. En dag, da han gør sig klar til en koncert, bliver lydene omkring ham pludselig til en fæl hyletone – inden lydene forsvinder, som om nogen har pakket hans hoved ind i enorm dyne.

Rubens hørelse er ved at forsvinde. Alt, der har får hans tilværelse til at hænge sammen – musikken, trommerne, kæresten, koncerterne – går i opløsning omkring ham. Han har bogstaveligt talt ikke andet tilbage end det hylster, hans krop er. Han er nødt til at begynde forfra.

Både på og bag skræmen har der været fokus på at forstå verden fra en døv persons perspektiv. Her ses skuespiller Lauren Ridloff, som du måske kender fra tv-serien' The Walking Dead'. I 'Sound of Metal' spiller hun læreren Diane, der underviser Ruben i brugen af tegnsprog, men i virkelighedens verden er Lauren Ridloff også selv døv. (© Amazon Studios)

Det er ikke den slags situationer, der ligefrem skaber blockbustere. De fleste vil have problemer med at identificere sig med et menneske, der ikke kan se noget større i livet end at banke sine trommer i smadder aften efter aften. Og så skal man tilmed betale for at se manden forsvinde ned i et eksistentialistisk hul? Men netop det mod til at se verden fra en anden vinkel åbner andre muligheder for Darius Marder og 'Sound of Metal'.

Instruktørens familietragedier

Marder har hentet inspiration fra virkelige eksistentielle huller omkring ham - fra sin bedstemor, der mistede hørelsen efter at have spist antibiotika, og sin bror, medforfatter Abraham Marder, der ødelagde sin ryg og måtte se karrieren som musiker fordufte.

Sammen brugte brødrene 13 år på at skrive og fuldføre den særprægede fortælling om trommeslageren, der må helt ned i mørket for at se lyset.

Efter sigende ønskede instruktør Darius Marder oprindeligt et døvt cast. Det var dog først, da han besluttede sig for også at lede blandt børn af døve forældre, at han fandt den 72-årige skuespiller Paul Raci, der spiller den gurulignende leder af en afvænningsklinik for døve i 'Sound of Metal'. (© Amazon Studios)

Det er ikke en film, der glimrer ved virtuose fortællekneb, geniale løsninger eller fede kameravinkler.

Dens mirakel ligger i rejsen langt ind under huden på trommeslageren Ruben. Ved at lade os høre det, Ruben hører - hyletoner, derefter næsten ingenting, så metallisk støj eller slet ingenting – får vi et sjældent klart indtryk af et menneske, der har tabt alt. Og takket være skuespilleren Riz Ahmed og hans store fortabte øjne, opdager vi, hvordan verden kan virke meget større, hvis vi skærer noget væk og gør den mindre.

Det ER altså et mirakel.

FacebookTwitter