'Det er langtfra overstået': Danmarks Oscar-håb rejser lige nu verden rundt med sin film

Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' er Danmarks bud på en Oscar-kandidat.

Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm 'Flugt' er dette års danske Oscar-bud i kategorien 'Bedste internationale film'. (Foto: Jens Dresling © Scanpix)

Den slog storfilmen 'Margrete den Første' med Trine Dyrholm i hovedrollen.

Den slog også Ole Bornedals kommende historiske storfilm 'Skyggen i mit øje'.

Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm 'Flugt' blev i går udvalgt som Danmarks bud på en Oscar-kandidat – foran to tunge titler og på bagkant af et år, hvor Thomas Vinterbergs 'Druk' gik sin sejrsgang i hele verden, og i sidste ende indkasserede Danmark den gyldne statuette.

Og selvom der stadig er et godt stykke vej for Jonas Poher Rasmussen og holdet bag 'Flugt' til Oscar-guldet, så er det et skulderklap af de helt store, siger instruktøren.

- Det er jo en helt vild anerkendelse. Når man laver en animeret dokumentar, så er det altså ikke givet, at man kommer med i betragtning. Normalt er de danske bud jo fiktion, så det havde jeg bestemt ikke regnet med. Det betyder enormt meget.

Har redet på en bølge af succes

Det har været et vildt år for Jonas Poher Rasmussen.

I 2020 var 'Flugt' blandt de særligt udvalgte titler på Cannes Festivalens digitale udgave i 2020. Et hædersmærke af de helt store.

På den anerkendte Sundance Filmfestival vandt filmen hovedprisen, den såkaldte Grand Jury Prize, i kategorien for internationale dokumentarfilm.

Dokumentaren har vundet og er blevet nomineret til et hav af andre priser, og nærmest samtlige anmeldere i ind- og udland har stået i kø for at kaste både 5 og 6 stjerner efter filmen.

Og i går kom så nyheden om, at den danske Oscar-komité har udvalgt filmen som Danmarks bud på en dansk Oscar-kandidat. Modtagelsen har med andre ord været ”overvældende” som den danske Oscar-komité udtrykker det.

Jonas Poher Rasmussens 'Flugt'-projekt fik sin spæde begyndelse helt tilbage i 2013, og er nu muligvis på vej til at kulminere som det officielle danske Oscar-bud. (Foto: Pressebillede fra filmen 'Flee'.)

Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet, skriver i en pressemeddelelse, at man håber, at den store succes kan være en styrke, når det endelige Oscar-felt udvælges.

- En så markant synlighed og opbakning giver tyngde i kapløbet. Komitéen tror på, at den flotte internationale rejse kan fortsætte, og at filmens stærke tema og originale form kan bringe den langt.

Modtagelsen har også overrasket Jonas Poher Rasmussen.

- I det hele taget kommer hele den her rejse bag på mig. Jeg er begyndt at forstå, at folk virkelig sætter pris på den rundtomkring i verden. Den har haft en fantastisk rygvind, så det er dejligt, og det havde jeg slet ikke forventet.

Jonas Poher Rasmussen tror selv, at en af grundene til den store succes er, at filmen 'ikke bare' er en flygtningefilm.

- Det er en film om venskab, familie, kærlighed og seksualitet - ting, vi alle går og bokser med i vores liv, som gør det til en menneskelig fortælling.

Rejser verden rundt med filmen

Animationsdokumentaren 'Flugt' fortæller den sande historie om 'Amin', der som mindreårig kom til Danmark fra Afghanistan som uledsaget flygtning.

Jonas Poher Rasmussen har haft et stærkt år med 'Flugt', der nu er Danmarks bud på en Oscar-kandidat. (Foto: 10430 Christine Olsson/TT © Scanpix)

I dag er han 36 år, homoseksuel og skal giftes med sin partner gennem mange år, Kasper. Men en hemmelighed, han har holdt skjult i over 20 år, truer med at ødelægge hans liv.

Jonas Poher Rasmussen har løbende været i kontakt med 'Amin', hvis personlige historie foldes ud i filmen og altså nu er kendt i hele verden.

- Jeg har ikke nået at tale med ham endnu. Men det er overvældende for ham, men på en god måde, tror jeg. Jeg tror, det betyder meget for ham, at man kan fornemme, at folk relaterer til historien. Det betyder meget for ham som både flygtning og homoseksuel, at folk, der hverken er det ene eller andet, kan relatere til historien.

Da DR fanger Jonas Poher Rasmussen på telefon mandag aften dansk tid, er han på vej til at boarde et fly fra Savannah i Georgia tilbage til Danmark. For selvom 'Flugt' for længst er blevet færdigklippet og har haft premiere i Danmark, så ligger Jonas Poher Rasmussen og teamet bag filmen ikke ligefrem på den lade side.

- Vi har en amerikansk distributør, og de har lagt en plan for arbejdet. De prøver samtidig at få den nomineret som 'Bedste dokumentarfilm'. Jeg har lige nu været på en filmfestival i Savannah (Georgia, red.), og jeg skal afsted igen fredag, så det bliver meget frem og tilbage helt frem til marts – det er langtfra overstået.

DR's anmelder, Per Juul Carlsen, gav 'Flugt' 5 stjerner. (© Reel Pitctures)

Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' er produceret af Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte de la Gournerie for Final Cut for Real.

Selskabet Neon har købt rettighederne til distributionen i Nordamerika, og her får den efter planen biografpremiere 3. december. Og Neon er ikke nogen grønskolling, når det kommer til at få Oscars i kassen. De stod nemlig bag lanceringen af sydkoreanske 'Parasite', der i 2020 skrev historie som første ikke engelsksprogede vinder i kategorien 'Bedste film'.

Efter 1. november vurderes de indstillede film fra overalt i verden, der så reduceres til en liste på 15 film. Den liste offentliggøres 21. december.

Alle Oscar-nomineringer, inklusiv de fem film i kategorien 'Bedste internationale film' offentliggøres 8. februar.

(© FINAL CUT FOR REAL)
FacebookTwitter