'Det er næsten smukt at overvære': Beatles-legende er i hopla i ny Disney-serie

I 'McCartney 3, 2, 1' er det tidligere Beatles-medlem i hopla og fortæller anekdoter og historier om sangskrivningsprocesserne.

I ‘McCartney 3, 2, 1’ dissekerer Paul McCartney og Rick Rubin gennem seks afsnit Paul McCartneys karriere. Lige fra The Beatles, til Wings og senere solokarrieren. (Foto: Courtesy of Hulu © 2021 Hulu)

Som barn af 80'erne nåede jeg aldrig at opleve en verden, hvor The Beatles var et aktivt band.

Heldigvis sørgede mine forældre for, at jeg lavede mine Beatles-lektier. Og siden barnsben har jeg været kæmpefan af, hvad der af mange betragtes som det største og mest indflydelsesrige rockband i musikhistorien.

I dag er der kun to Beatles-medlemmer tilbage på kloden, og heldigvis lader den ene af de to, Paul McCartney, til at være i topform.

McCartney, der er 79 år gammel, har været på en af de længste og mest succesfulde musiske rejser nogensinde, og nu lader han mere end nogensinde til at være klar til at dele ud af både røverhistorier og indblik i, hvordan Beatles-pladerne blev kreeret.

Det sker i seks knivskarpe episoder, hvor flere af McCartneys mest legendariske sange bliver dissekeret og beundret på den mest charmerende måde.

1

Ping-pong mellem to musiklegender

I løbet af sin solokarriere har Paul McCartney udgivet numre med mange andre store artister. Blandt andet 'Say say say' med Michael Jackson i 1983 og 'FourFiveSeconds' med Kanye West og Rihanna i 2015. (Foto: Courtesy of Hulu © 2021 Hulu)

Den gode stemning i dokumentarserien skyldes i høj grad, at manden, der interviewer McCartney, selv er en levende musiklegende.

Som den nysgerrige interviewer har vi Beatles-fan og musikproducer Rick Rubin, der blandt andet har produceret for Beastie Boys, Red Hot Chili Peppers, Jay-Z og mange andre fremtrædende musikere.

Rubin var også manden, der reintroducerede Johnny Cash til et nyt publikum med hans American Recordings-plader.

Både Rubins enorme indblik i musikproduktion og hans evner som lyttende samtalepartner kommer til gode her, hvor Paul McCartney føler sig tryg og åbner op på en måde, jeg i hvert fald ikke har set før.

Stemningen mellem de to minder mere om noget, man kunne høre i en podcast end i et stort tv-program. Heldigvis er klipningen helt i top, og de sort-hvide optagelser bliver aldrig trivielle.

2

Men er Paul McCartney ikke ham den kedelige Beatle?

Udover at have produceret for verdenskendte bands og musikere har Rick Rubin også sin egen podcast, hvor han interviewer de største musiknavne i branchen. (Foto: Courtesy of Hulu © 2021 Hulu)

John Lennon blev tragisk skudt ned midt på gaden foran sin lejlighed på Manhattan den 8. december i 1980. Allerede inden sin død blev han af mange betraget som det mest ikoniske Beatles-medlem, og hans politiske holdninger og musiske evner gjorde ham til et af musikhistoriens største ikoner.

George Harrison var yndlings-Beatlen blandt mange af de hippe musikfans, og man kan argumentere for, at han efter Beatles' brud i 1970 havde den stærkeste solokarriere af 'The Fab Four', som medlemmerne af bandet også blev kaldt.

Ringo Starr var gruppens glade underdog, som var umulig ikke at knuselske, når han med sit store smil bankede løs på trommesættet og indimellem sang nogle af gruppens mest opløftende numre.

McCartney var på mange måder den lidt kedelige, renskurede dreng i bandet, og i de tidlige Beatles-dage var han meget populær blandt især de unge kvindelige fans.

Men det er naturligvis langt fra alt, Paul McCartney var, og selvom hans karriere efter The Beatles aldrig nåede samme højder, så betragtes han af mange som en af musikhistoriens største sangskrivere.

Den historie kan godt gå lidt glemt, men 'McCartney 3, 2, 1' minder os på bedste vis om, hvad McCartney er mere end noget andet: en kæmpe musiknørd.

3

McCartney er som et barn i et pladestudie

Dokumentarserien 'McCartney 3, 2, 1' er hovedsageligt optaget i et pladestudie. (Foto: Courtesy of Hulu © 2021 Hulu)

McCartney virker ikke som en rockmusiker, der har drukket og taget stoffer gennem sin karriere.

Han ser fremragende ud, og hans blik er knivskarpt, når han konverserer med den 20 år yngre Rick Rubin, der med sit store hvide skæg nærmest ligner en fra samme generation.

Men det er ikke kun det ydre, der har holdt sig godt. McCartneys kærlighed til musikken er stadig intakt – og hvad vigtigere er, så er hans kærlighed til The Beatles og deres bagkatalog stadig noget, som han er ekstremt stolt af og gerne vil tale om.

I programmet står de to musiklegender foran en mixerpult, og det er her, hvor Rubin ikke bare agerer fan af McCartneys musik, men også formår at vise den tidligere Beatle nye aspekter af hans egen musik.

Ved at fjerne lag fra numrene kommer glemte lyde nemlig frem, og dermed opstår nye historier fra Paul.

Det er især et fint øjeblik, da Rubin fjerner Harrisons vokal fra 'While My Guitar Gently Weeps' og beundrer McCartneys utraditionelle basspil på nummeret.

- Det er som to forskellige numre, der kører samtidigt, siger Rubin, hvorefter McCartney udviser en næsten barnlig stolthed ved opdagelsen af sit eget geniale basspil.

Den slags scener er de seks afsnit fyldt med, og der er faktisk ikke èt kedeligt øjeblik – slet ikke for en Beatles-fan som mig, der selv får lov at genopdage Beatles-klassikere, som jeg ikke længere lytter til.

Også numre fra McCartneys solokarriere og tid i bandet Wings bliver sat under lup, og den erfarne musiker kan slet ikke lade være med at smådanse, sætte sig ved klaveret og nynne melodier eller kigge stolt på Rubin, hver gang han bliver mindet om, hvor mange gode numre han egentlig har været med til at lave.

McCartney er også en mand med usikkerheder og udsving i karrieren, men i det her pladestudie er han ikke bange for at omfavne sin tidligere succes.

Det er næsten smukt at overvære.

4

Masser af ny viden

- Vi skrev sange, der var mindeværdige, fordi vi var nødt til at kunne huske dem, siger Paul McCartney selv om Beatles-sangene i dokumentaren. (Foto: Courtesy of Hulu © 2021 Hulu)

Det er tydeligt at mærke, at McCartney føler, han er i trygge hænder hos Rubin, og han åbner op for mange interessante historier, som jeg ikke kendte til. Måske har du hørt dem før, hvis du er 'die hard' Beatles-fan – men det gør dem ikke mindre sjove.

For eksempel kom 'Yesterday' – en af de mest kendte Beatles-sange – til McCartney i en drøm, og han var nødt til at skrive den ned, da han vågnede.

I dagevis troede han, at sangen allerede eksisterede, og at han ubevidst havde stjålet den fra en anden. Men langsomt gik det op for ham, at det ikke var tilfældet, og at det ikke – som han først troede – var en gammel sang, hans far havde lyttet til, da han var dreng.

McCartney røber også, at han først havde planer om at agere guitarist i The Beatles, men at han pludselig udviklede sceneskræk og ikke kunne spille foran et publikum, da han var helt ung. Da bandet så manglede en bassist, begyndte han at lære det i stedet.

Generelt får vi i denne serie et fascinerende indblik i multitalentet McCartney, der ofte spillede de andres instrumenter, når han havde bestemt sig for, præcis hvordan en af hans kompositioner skulle lyde – blandt andet på 'Back in the USSR', hvor han spiller trommer i stedet for Ringo.

Der er for mange gode historier med i dokumentarserien til, at jeg kan remse dem op her, så jeg vil i stedet på det kraftigste anbefale, at man ser serien – forhåbentlig med nogle ordentlige højtalere.

Behøver man at være kæmpe Beatles-fan for at se den? Næ, det tror jeg ikke. En smule kendskab (og hvem har ikke det) er nok, og sangene er så gode, at man stadig kan forelske sig i dem på ny.

Du kan streame 'McCartney 3, 2, 1' på Disney+.