Det er vi ikke vant til at se på film: Ny skuespiller er charmerende uperfekt i sit livs første rolle

Debutant er forfriskende, men ikke helt frigjort i 'The Peanut Butter Falcon'.

Hovedrollen 'Zak' bliver spillet af Zack Gottsagen, der debuterer som skuespiller på det store lærred i filmen. (© Angel Films)

Jeg er ked af at brokke mig over det, men det er altså noget af et flommefedt paradoks.

Jeg kunne naturligvis bare ignorere det og i stedet råbe højt om, hvor enøjet vores effektivitetsstyrede konkurrencesamfund er blevet i sit menneskesyn.

Om hvor massivt reklameverdenen, medierne, uddannelsessystemet og erhvervslivet går efter ét menneskeideal, hvad angår udseende og intelligens.

Jeg kunne harcelere over, hvor lidt plads der er til at være anderledes, og hvor hurtigt man bliver stemplet som besværlig og ressourcekrævende, hvis man ikke lever op til førnævnte ideal.

Og jeg kunne vrisse indædt over, at vi i vores krav på perfektion og effektivitet forsøger at fjerne alt det, der er "forkert".

Person med Downs i hovedrollen

Jeg kunne også bare glæde mig over synet af debutanten Zack Gottsagen, en herligt uforudsigelig type, som vi ikke er vant til at se på film. Han har nemlig Downs syndrom og bliver dermed regnet for at være så anderledes eller uperfekt, at der skal være en god grund til at placere ham i en film.

Det behøver der selvfølgelig ikke at være.

Mennesker med Downs syndrom findes derude, og de lever et liv, der i store træk ikke er til at skelne fra alle andres. De lever bare ikke op til vores ideal. Og så synes filmbranchen jo, at der skal skrives en historie ud fra dem, for almindelige er de jo ikke.

Zak vil gerne være professionel wrestler, men er i stedet fanget på en institution. Han vælger derfor at stikke af for at forfølge sin drøm. (Foto: Nigel Bluck © Angel Films)

Det har filmmagerne Tyler Nilson og Michael Schwartz så gjort.

De har placeret Zack Gottsagen i rollen som Zak, en ung forældreløs fyr, der har Downs og derfor bliver spærret inde på et hjem, hvor man kan holde øje med ham. Det gider Zak da ikke. Han vil være sig selv, naturligvis.

Han vil ud i verden på sine egne betingelser, så han stikker af og tumler ind i en næsten lige så utilpasset type, Tyler, der kom til at være skyld i sin brors død, og som siden har skabt problemer for sig selv blandt krabbefiskere i deltaet ved North Carolinas kyst. Og så er Tyler og Zak på hovedkulds flugt – sammen.

Det kan jeg selvfølgelig bare glæde mig over; at der endelig er en film, der giver en anderledes eksistens som Zack Gottsagen en hovedrolle. Og som lader Zak fise af sted og opdage verden.

Bliver skubbet ned i en skabelon

Det er hyggeligt, det er velfortalt, det er velspillet. Zack Gottsagen oser af charme, Shia LaBeouf er som altid fremragende til at portrættere vingeskudte eksistenser i rollen som Tyler.

Filmen har den ene skægge, velorkestrede scene efter den anden, som da Zak møder sin store helt, fribryderen Salt Water Redneck, der egentlig er færdig med det brydefis, men gerne hopper tilbage i rollen for Zaks skyld.

Dakota Johnson kunne godt have fortjent en skarpere profil end den traditionelle filmgodte, der vil hente Zak hjem til anstalten, men i almindelighed er 'The Peanut Butter Falcon' fortrinligt selskab – en dejlig, menneskekærlig fortælling.

I filmen møder Zak den lurvede Tyler, der spilles af Shia LeBeouf, og sammen drager de to på eventyr. (Foto: Seth Johnson © Angel Films)

Hvad brokker jeg mig så over? At Tyler Nilson og Michael Schwartz har fundet det nødvendigt at placere Zak og hans Downs syndrom i en filmskabelon, der netop ikke giver ham lov til at være sig selv.

Han er en filmtype, der spiller sammen med andre filmtyper i en formel: Feel good road trip-filmen, som vi lige har set i for eksempel 'Green Book'. Zak er skruet ned i en skabelon, så han ikke kan stikke af. Så vi ved, hvor vi har sådan en utilregnelig, ikke-ideel fætter som ham.

Det er da noget af et paradoks. Men skidt, små skridt. Næste gang kan vi måske se Zack Gottsagen i en rolle, der faktisk sætter ham fri som menneske, ikke som type. For charmerende, uperfekt selskab, dét er han.

(© Angel Films)
Facebook
Twitter