'Det er vildt at se': Ny film om fodboldlegendes liv er romantik, så det basker

Dokumentar om brasillianske Pelé beviser, at fodbold ikke bare handler om en flok mennesker på en græsplæne.

Edson Arantes do Nascimento, der i folkemunde er kendt som Pelé, var en af sin tids allerstørste fodboldstjerner. I den nye dokumentar kigger den i dag 80-årige Pelé tilbage. (© Netflix)

Jeg ved det. Mange af jer gider slet ikke høre tale om, at der kan komme noget begavet ud af 22 unge mennesker, der pisker rundt på en græsplæne efter en samling syntetisk materiale med luft i.

Men hør nu her.

Det kan godt være, at fodboldspillerne sjældent har lært at sætte to ord sammen, så det kan inspirere til tankevirksomhed. Men menneskets verden er en evigt forunderlig størrelse, og en fodboldspillers medieombejlede liv kan ofte spejle det mest utrolige.

'Hvordan fodbold forklarer verden' hedder en bog af den amerikanske journalist Franklin Foer. Og det er lige præcis det, fodbold kan. Ja, enhver stor sportsgren kan. Forklare verden. Ikke det hele. Men forbavsende meget.

Fra fattigdom til VM

Enhver, der har set englænderen Asif Kapadias dokumentar om argentineren Diego Maradona, ved, at fodbold ikke bare er 22 mennesker, noget græs og en bold. Det er noget langt større, blandt andet politik, drømme, klassekamp og nationalisme.

En eller anden dag kommer der garanteret en dokumentar, der hudfletter Argentina ved at berette om Lionel Messi, verdens bedste fodboldspiller, der forlod hjemlandet som knægt og blev en afgud i Spanien.

Og er super-eneren Zlatan Ibrahimovic ikke perfekt til at spejle den fællesskabstænkende svenske folkesjæl?

Time Magazine havde Pelé med på listen over det 20. århundredes mest betydningsfulde personer i 1999. (© Netflix)

Det er bestemt heller ikke småting, der kan trækkes ud af brasilianske Edson Arantes do Nascimento, eller Pelé som han blev kaldt.

Egentlig var han bare en fattig knægt, der kunne trylle med en bold. Men i løbet af forbavsende få år blev han en 17-årig ung mand, der gik i front, da den fodboldgale brasilianske nation endelig vandt et verdensmesterskab i 1958.

Derefter kom de op- og nedture, der kan gøre en fodboldspillers liv til en fortælling af oldgræske dimensioner.

Romatik så det basker

For at bremse den brasilianske troldmand skruede europæerne op for kynismen og defensiven. Pelé blev sparket ned og skadet under VM i 1962. Hans holdkammerater vandt nu alligevel.

Få år senere overtog et brutalt militærdiktatur magten i Brasilien, og som national afgud skulle Pelé – en ung mand i midten af sine tyvere – balancere mellem det undertrykte folk og lederne, der fængslede og torturerede efter forgodtbefindende.

Det var derfor en træt, mærket og slidt 29-årig Pelé, der var ved at blive fravalgt til VM i 1970.

Den brutale præsident Medici ville noget andet, landstræner João Saldanha bad ham pænt om at blande sig udenom, blev sat fra bestillingen, og under en frisk og idérig ny træner, Mário Zagallo, fandt Pelé ny ungdom. I spidsen for et af fodboldhistoriens mest beundrede landshold skænkede Pelé Brasilien sit tredje verdensmesterskab på 12 år.

Det er fodboldhistorie. Og romantik så det basker.

Men det er eddersparkeme så meget mere og andet end det.

I dag er Pelé 80 år gammel. Han debuterede på det brasilianske fodboldlandshold som 16-årig og har efter sin aktive spillerkarriere blandt andet været sportsminister i Brasilien. (© Netflix)

Ben Nicholas' og David Tryhorns dokumentar om Pelé er ikke i nærheden af at kunne måle sig med Asif Kapadias storslåede beretning om Diego Maradonas vanvittige op- og nedture.

Den er mere et solbeskinnet heltekvad end Kapadias komplekse og mørke thriller.

Det er vildt at se

Men det er vildt at se 80-årige Pelé tøffe rundt med rollator eller tromme på sin barndoms skramlede skopudserkasse, mens han fortæller om dengang hans krop skabte utrolige atletiske krumspring i et tempo verden aldrig havde set mage til.

Det er vildt at se et menneske gå fra storsmilende sportsstjerne til tynget og knuget nationalikon i løbet af få år. Det er vildt at se ét menneske bære en nations selvopfattelse. Det er vildt at se, hvor tæt knyttet fodbold er til nationalisme og politik.

Og nå ja, for fodboldromantikere er det fantastisk at gense de farvemættede optagelser fra 1970 af brassernes humørfyldte sambahold, der måske kun blev overgået af efterkommerne fra VM i 1982. De spillede vidunderlig bold i alskens farver – men vandt ingenting.

Dét er også en dokumentar værdig. Og dén behøver heller ikke kun at handle om fodbold.

(© Netflix)
FacebookTwitter