Det har vi lært af Sarajevo Filmfestival

På 23 år er festivalen blevet en regional gigant, der samler filmfolk fra hele verden. Fokus på talenter har givet pote, og der produceres film som aldrig før.

Den britiske skuespiller John Cleese ses her under den 23- udgave af Sarajevos Film Festival, hvor han sammen med instruktør Oliver Stone modtog æresprisen Sarajevos Hjerte. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

235 film fra 54 lande.

Så mange film er blevet vist på Sarajevo Film Festival - Sydøsteuropas største - der sluttede i går.

Mange af filmene er co-produktioner, og Danmark har været med i en del af dem.

For eksempel er Semih Kaplanoglus film 'Grain' blevet til ved hjælp af støtte fra Tyrkiet, Tyskland, Frankrig, Sverige og Qatar.

Co-produktionerne gør det nemmere og hurtigere at producere film, og så er det sjovere at samarbejde med forskellige nationaliteter, mener flere filmfolk.

Også den amerikansk-britiske instruktør Joshua Oppenheimer, der bor i Danmark, er blevet hyldet for hans to dokumentarfilm The Look of Silence' og 'The Act of Killing', der er dansk producerede.

Fokus på nye talenter

I alt har der været 43 verdenspremierer.

Nyheden i år er, at filmstuderende præsenterer deres værker. Derudover har festivalen støttet gymnasieelever. De har fået masterclasses og foredrag for at fastholde deres interesse for filmkunsten.

De senere år har filmscenen været vital i Bosnien-Hercegovina. Og der er mange talenter. Ikke kun dem, der fortæller om traumerne og konsekvenserne fra krigen i 90’erne, men også dem, der tager nutidens hverdagstemaer op, tit krydret med humor og satire.

Det viser de 70 bosniske film, der har været med i programmet.

Men vi mangler bedre uddannelse, flere penge og en bedre organisation. Det siger filmfestivalens direktør til den kroatiske avis Vecernji List:

- Vi har brug for et stærkt stats-tv, som skal være en af generatorerne for kvalitets-tv- og filmproduktion.

Direktøren mener, at politikerne blander sig for meget i kulturen. Han nævner den bosniske instruktør, producent, manuskriptforfatter og Oscar-vinder Danis Tanovic som eksempel på en, der har måttet vente 4-5 år med at producere en film på grund af reglerne.

- Hvis vi tilbyder 16 nye projekter for co-produktion er reglerne sådan, at vi skal have 15-20 procent støtte fra eget land, og her har vi et problem. Vi får ikke den nødvendige støtte, så det er tit ikke nok til, at udenlandske investorer siger ja. Men vi håber, at situationen bliver bedre, efter at vi har fået en ny bestyrelse i Sarajevo Filmcenter, og efter at vi er linket til landets filmfond, lyder det.

Festival tegner fremtiden for film i Sydøsteuropa

Sarajevo Film Festival spiller en stor rolle ikke mindst i Sydøsteuropa.

Med sine filmindustridage, CineLink Industry Days, er festivalen med til at kreere fremtidens filmindustri i disse områder.

Her mødes over 1000 professionelle filmfolk inden for den audio-visuelle branche.

Her skabes trends og her aftales regionale co-produktioner.

I løbet af en uges filmfestival er der vist 235 film i Sarajevo, hovedstaden i Bosnien-Hercegovina. (Foto: ELVIS BARUKCIC © Scanpix)

Filmindustridagene har gjort Sarajevo til en uundværlig destination for filmprofessionelle i deres tørst efter talenter og co-produktioner og ønsket om i detaljer at orientere sig om nye film, tv-dramaer og serier i regionen.

Det hjælper også, at CineLink Industry Days råder over en fond på over 120.000 euro til priser og servicearbejde. For eksempel har årets vinderfilm, den georgisk-estiske film 'Scary Mother' fået 16.000 euro.

Filmen handler om en 50-årig mor, der er nødt til at vælge mellem familielivet og forfatterarbejdet, som hun i årevis har tilsidesat. Hun beslutter sig for at vælge sin passion; litteraturen. Men det valg har sin pris. Hun oplever både fysiske og psykologiske konsekvenser.

Udvalgte priser ved Sarajevo Film Festival

  • Bedste film: 'Scary Mother', georgisk-estisk film instrueret af Ane Urushadze
  • Bedste instruktør: Rumænske Emanuel Parvu for filmen 'Meda'
  • Bedste dokumentarfilm: 'Sun City, instruktør: Rati Oneli, co-produktion: Georgien, USA, Qatar og Holland
  • Publikumsprisen: 'The Frog' instrueret af Elmir Jukic fra Bosnien-Hercegovina