'Det hele er tilpas dumt til, at jeg tilgiver det': Ryan Reynolds er 'irriterende sjov' i ny komedie

'Free Guy' foregår til dels i et computerspil, hvor figurerne begynder at frigøre sig fra deres skæbne.

'Deadpool'-skuespiller Ryan Reynolds har rollen som Guy, der er en helt almindelig baggrundsfigur i et computerspil, da han pludseligt bryder ud af sin faste rutine og tager styring i sit eget liv. (© Disney)
'Deadpool'-skuespiller Ryan Reynolds har rollen som Guy, der er en helt almindelig baggrundsfigur i et computerspil, da han pludseligt bryder ud af sin faste rutine og tager styring i sit eget liv. (© Disney)

Det måtte jo komme. Skammen, den dårlige samvittighed.

Nu har jeg i årtier smasket trolde og andet godtfolk i det ene computerspil efter det andet uden nogensinde at overveje, hvad de der generiske spilfigurer egentlig synes om, at jeg kommer brasende, smadrer alt og tager deres ejendele.

"Tak" til filmen 'Free Guy' for nu at have plantet den idé, at NPC'ere (non playable characters) i computerspil også har følelser, som jeg kan såre med min økse.

Ryan Reynolds spiller Guy, en tilfældig baggrundsfigur i spillet 'Free City'. Han vågner op hver dag, siger godmorgen til sin guldfisk, køber kaffe og tager på arbejde i en bank, der bliver røvet mange gange dagligt af spillere.

Men en dag får han øje på en ganske særlig spiller, og han bryder med sine rutiner og følger efter hende.

Det er et værre bøvl at skulle genfortælle handlingen yderligere.

Det hele er tilpas dumt til, at jeg tilgiver det

Der er konflikter ude i den virkelige verden med spilkoder, der måske er blevet stjålet og brugt andetsteds. Der er udviklingen af kunstig intelligens hos NPC'erne. Der er hele Guys frigørelse fra sit figurfængsel til at blive et ikon og aktivist i NPC'ernes frigørelse. Og så er der gudhjælpemig også en kærlighedshistorie.

Ryan Reynolds slog for alvor igennem i serien 'To fyre, en pige og et pizzeria' i 1998. (© undefined)

Ja, den vil meget, den her film, og nok også FOR meget, men det hele er tilpas dumt til, at jeg tilgiver det.

Over det meste af linjen fungerer komedien. Ryan Reynolds er irriterende sjov, der er skønne biroller, blandt andet Marvel-instruktøren Taika Waititi som ulidelig tech-chef. Masser af referencer til andre spil, film og serier. Både 'The Truman Show' og 'Westwold' er tydelige inspirationer.

Til gengæld havde jeg ikke så meget fidus til Jodie Comer, som spiller Millie, hvis avatar både er Guys kærlighedsobjekt i spillet, mens hun ude i virkeligheden kæmper for at kunne sagsøge spillets ejer for tyveri.

Tænk nu, hvis spilfigurer også havde følelser?

Jeg mærker ikke kemien mellem hende og de andre skuespillere, hverken i spilverdenen eller udenfor. Hun har heller ikke fået nogle særligt sjove eller kødfulde replikker, så hendes karakter er reduceret til et lidt kedeligt tapet, de andre kan skabe sig opad. Og selvfølgelig er det altid godt med en 'straight man' når man har med komikere som Reynolds at gøre, der fylder meget. Men jeg oplevede væsentligt mere komisk punch og gnister mellem ham og skuespilleren Britne Oldford, som spiller den barista, Guy køber kaffe ved hver dag.

Optagelserne til 'Free Guy' begyndte i 2019, og filmen var oprindeligt sat til at udkomme i juli 2020, men blev grundet coronapandemien udskudt til august 2021. (© 20th Century Studios via Kino)

Tager man alt komikken til side, så ligger der i 'Free guy' også en kritik af de store spilfirmaers måde at behandle de små indie-udviklere. Spil som 'Grand Theft Auto', der hylder den meningsløse vold, får også en tur. Og som jeg skrev i indledningen, peger fingeren også på dig og mig som spillere, når vi samvittighedsløst afliver væsener og smadrer digitale verdener, blot fordi vi kan.

Tænk nu, hvis spilfigurer også havde følelser? Tænk, hvis de havde et privatliv ved siden af livet som baggrund for din og min voldsunderholdning?

Hvad er nu det? Har denne dumme komedie gjort mig klogere?

Ej, bare rolig! Jeg har bare fået endnu mere lyst til at smaske trolde på computeren!

(© 20th Century Studios)