'Det kan blive sindssygt godt tv': Historien om 'dommedagmaskinen' Facebook bliver til serie

Ny tv-serie skal give indblik i skandaleramte Facebook og dets to øverste ledere.

Skuespiller Claire Foy, som særligt er kendt for at spille den unge dronning Elizabeth II i Netflix-hittet 'The Crown', skal spille Facebooks vicedirektør, Sheryl Sandberg. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Ritzau Scanpix)

Dommedagsmaskinen.

Det lyder ikke rart, vel? Udover at lyde tilpas foruroligende, så er det også titlen på en kommende tv-serie om tech-giganten over dem alle, Facebook.

Serien, med titlen 'Doomsday Machine', er baseret på The New York Times-journalisterne Sheera Frenkel og Cecilia Kangs bestsellerbog 'An Ugly Truth' om magtkampe, politisk propaganda og skandaler i virksomheden.

Og nu er det netop blevet offentliggjort, at den prisvindende skuespiller Claire Foy, som særligt er kendt for at spille den unge dronning Elizabeth II i Netflix-hittet 'The Crown', skal indtage rollen som Facebooks vicedirektør, Sheryl Sandberg.

Tv-serien, som laves af produktionsselskaberne bag hits som 'Mare of Easttown' og 'Mr. Robot', vil fokusere på forholdet mellem Mark Zuckerberg og Sheryl Sandberg samt de udfordringer, som Facebook har stået overfor i årenes løb.

Og så vil der være flere journalister tilknyttet som konsulenter på projektet for at sikre, at tv-serien bliver så tæt på sandheden, som muligt. Det fortæller blandt andre mediet Variety.

37-årige Claire Foy skal spille forretningskvinden Sheryl Sandberg i den kommende serie om Facebook. Det var hendes prisvindende rolle som dronning Elizabeth II i Netflix-serien 'The Crown', der for alvor gav hende international opmærksomhed. Her ses hun i 2017 med Matt Smith, der spillede Philip Duke of Edinburgh i 'The Crown'. (Foto: Simon Dawson © Scanpix Denmark)

Den moderne verdens nøglepersoner

At lave en dramaserie om virksomheden, der har ændret vores forhold til internettet, siden Mark Zuckerberg i 2006 for alvor slap det sociale medie løs på internettet, ligger lige til højrebenet.

- Det er i hvert fald en tv-serie, jeg rigtig gerne vil se, siger Astrid Haug, der er digital rådgiver og som i mange år har fulgt virksomheden fra sidelinjen.

Og den amerikanske virksomhed, der hører hjemme i hele verdens tech-hovedstad, Silicon Valley i Californien, er ikke længere bare en teknologi-virksomhed, men en politisk magtfaktor, mener hun.

- Toppen af Facebook er et meget politisk maskinrum, og det er nok mere interessant end diskussioner om, hvordan man laver bedre Facebook-annoncer. Og det er ret eksplosivt, rent politisk, tilføjer hun og hentyder til de seneste års mange medieskandaler.

Mikkel Malmberg, der er medvært på techprogrammet 'Kortsluttet' på P1 mener også, at en tv-serie om makkerparret i toppen af Facebook er interessant.

- Sandberg og Zuckerberg er nogle af nøglepersonerne i den moderne verden.

Og selvom Facebook er større end langt de fleste lande målt på brugertal, så er virksomheden ikke et demokrati, tilføjer han.

Hvilket også gør det interessant at se nærmere på de to personer i toppen af kransekagen.

Sindssygt godt tv

Astrid Haug glæder sig også til at se, hvordan tv-serien vil portrættere de to ledere, som er kendte for at være meget private personer, som ikke deler ud af deres privatliv.

- Hvad tænker de egentligt, hvad foregår der rent faktisk i toppen af Facebook, når skandalerne ruller, og hvad taler de om bag de lukkede døre, når der, som i øjeblikket, kører høringer i Kongressen?, spørger Astrid Haug nysgerrigt.

- Det vil være sindssygt godt tv, hvis det bliver eksekveret godt, siger hun og sammenligner det med tv-serier som 'West Wing' og danske 'Borgen'.

- Det er serier, der giver os dødelige et indblik ind i noget, som føles meget langt væk og som netop foregår bag lukkede døre.

Hun ser i øvrigt frem til, hvordan Sheryl Sandberg, der spilles af skuespiller Claire Foy, bliver fremstillet.

- Hun har et ret vildt job og må tage nogle ret vilde beslutninger på dagligt basis. At give det noget fylde i forhold til, hvad hun er for en person, hvordan relationen til Zuckerberg er, og hvem der bestemmer mest, det bliver interessant at se.

Ligesom det også bliver interessant at se, hvor sympatiske eller usympatiske de to hovedpersoner bliver portrætteret, mener hun:

- I filmen 'The Social Network' fra 2010 var det ikke det mest sympatiske billede af Zuckerberg, der blev tegnet. Og i titlen 'Doomsday Machine' ligger der måske allerede en vinkling af Facebook som et monster, der er ude af kontrol, og som hverken Sandberg eller Zuckerberg længere kan styre, påpeger hun.

Filmen 'The Social Network' af instruktør David Fincher handler om skabelsen af Facebook. Her ses skuespiller Jesse Eisenberg i sin Oscar-nominerede rolle som Mark Zuckerberg med skuespiller Joseph Mazzello i rollen som studiekammeraten og medskaberen Dustin Moskovitz. (Foto: COLUMBIA PICTURES / Album © (c) Ritzau Scanpix)

Og så kunne det jo være skægt, hvis der kommer lidt dansk islæt med:

- Serien bliver jo nok ret amerikansk i sin vinkling, men det kunne være sjovt, hvis eksempelvis Margrethe Vestager også optræder, siger hun om EU's danske konkurrencekommissær, der tidligere har lagt sig ud med tech-mastodonten.

Profit over mennesker

Og der burde være nok drama til flere afsnit i en serie om virksomheden, hvor høringer i den amerikanske kongres, afsløring af medarbejderes traumatiserende moderations-opgaver og ikke mindst den seneste whistleblower-skandale.

Her har Frances Haugen, der er tidligere leder i Facebooks misinformationsteam, i en høring i den amerikanske kongres i denne uge fremlagt, hvordan interne undersøgelser om Facebooks skadelige påvirkning af børn og unge er blevet ignoreret af ledelsen.

- Firmaets ledelse ved, hvordan man gør Facebook og Instagram mere sikre, men vil ikke lave de nødvendige ændringer, fordi de vægter deres astronomiske profit over mennesker, udtalte Frances Haugen blandt andet i Kongressen i tirsdags.

Facebooks CEO, Mark Zuckerberg, under høringen i den amerikanske kongres den 10. april 2018 i sagen om Cambridge Analytica. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

I spidsen for den ledelse, som Haugen nu kritiserer, sidder altså Mark Zuckerberg.

Men hvem er han?

- Zuckerberg har snart levet størstedelen af sit liv som enevældig diktator i landet Facebook. Han har aldrig haft et andet job end at styre Facebook, forklarer Mikkel Malmberg.

Lige netop det faktum er i øvrigt noget af det, der kan være roden til nogle af de problemer, som Facebook er havnet i de seneste år, ifølge Mikkel Malmberg.

- Zuckerberg kommer med en iværksætterbaggrund og -tilgang. Deres kampråb har længe været "Company over country" (på dansk ”virksomhed over fædreland", red.), og før det var det "move fast and break things" (på dansk "Vær hurtig og ødelæg ting", red.).

- Og i hans hoved, tror jeg, er han stadig en iværksætter, der bliver drevet af at skalere og vækste.

Men når man ikke længere er en af de små spillere, bliver den indstilling mindre forbilledlig, mener Malmberg:

- Når man er den store mod de små, så er det pludseligt ikke så ædelt længere at have den tilgang.

En tilgang, hvor Facebook "æder" de konkurrenter, der forsøger at give dem modspil, siger Malmberg og nævner både Instagram og What's App, som succesfulde platforme, der er blevet opkøbt af Facebook.

Bestselleren bag serien

Bogen, som tv-serien baseres på, udkom i juli 2021 og er resultatet af halvandet års dybdeborende research og interviews med kilder fra Facebook.

Et arbejde, der foregik i kølvandet på afsløringer i 2018, der viste, hvordan tech-virksomhedens øverste ledelse både havde overtrådt fortrolighedspolitikker og samtidigt muliggjort en russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Den såkaldte Cambridge Analytica-skandale.

Og hvordan selvsamme ledelse havde været med til at dække over det undervejs og efterfølgende.

En afsløring, der resulterede i, at Mark Zuckerberg måtte stå skoleret for den amerikanske kongres, hvor han blev krydsforhørt om virksomhedens rolle og ansvar i skandalen.

- Jeg startede Facebook, jeg driver det, og jeg er ansvarlig for, hvad der sker her (på Facebook, red.), sagde Zuckerberg.

- Det er nu tydeligt, at vi ikke gjorde nok for at forhindre disse værktøjer fra at blive brugt på skadelig vis. Det gælder både i forhold til fake news, udenlandsk indblanding i valg og hadsk tale såvel som udviklere og datasikkerhed, sagde han blandt andet dengang.

Forfatterne bag bogen brugte de 18 måneder på at interviewe interne kilder og kortlægge, hvordan virksomheden ifølge anklagerne forsøgte at skjule det faktum, at "Facebook er blevet en kanal for misinformation, hadsk tale og politiks propaganda", som der står i bogens beskrivelse.

Udover en granskning af, hvilken platform Facebook er vokset til i løbet af dets nu i alt 17-årige levetid, undersøger både bogen og den kommende serie, hvilken betydning det har, når en meget lille håndfuld mennesker, heriblandt Mark Zuckerberg og Sheryl Sandberg, bestemmer over den platform og teknologi, som bruges af halvdelen af klodens befolkning, skriver mediet Deadline.

Det er endnu ikke meldt ud, hvor og hvornår man forventer at den kommende serie kan ses.

FacebookTwitter