'Det ligner en uhyggelig kæmpebaby svejset fast til et flyvende toilet': Marvel-satsning vækker grotesk superskurk til live

Der er blevet pustet nyt liv i den besynderlige Marvel-skurk M.O.D.O.K., og resultatet er overraskende morsomt.

'M.O.D.O.K.' er en atypisk superhelte-fortælling, hvor vi følger skurkens udfordringer med familieliv såvel som overtagelsen af verdensherredømmet. (© Hulu/Disney+)

Marvel har et katalog med mere end 7.000 figurer, som de frit kan vælge imellem, når de skal lancere nye film og serier.

Faktisk har de i omegnen af 50.000 helte og skurke, hvis man regner mere ubetydelige bifigurer med.

Så der kan i den grad graves langt ned i superhelte-posen, før man hos Marvel Studios begynder at løbe tør for figurer at basere film og serier på.

Godt gravet ned i posen er der i den grad her: Omdrejningspunktet er skurken M.O.D.O.K. - hvilket står for Mental Organism Designed Only for Killing - der mest af alt ligner en uhyggelig kæmpebaby svejset fast til et flyvende toilet.

Synes du, det lyder fjollet?

Så er du ikke den eneste.

Skaberne af denne nye serie er nemlig gået i en noget uventet retning og har skabt en komedieserie om den ellers så groteske og hamrende onde dræbermaskine.

1

Hvem er M.O.D.O.K.?

Videnskabsmanden George Tarleton blev forvandlet til M.O.D.O.K i laboratoriet på AIM. Navnet er en forkortelse for Mental Organism Designed Only for Killing. (© Hulu/Marvel/Disney+)

M.O.D.O.K. er skabt af Marvel-legenderne Stan Lee og Jack Kirby tilbage i 1967. Han er en fjende til Captain America, da han blandt andet hadede den nationalistiske helt for hans perfekte ydre.

For M.O.D.O.K. selv ser ret speciel ud. Han er 90 procent kæmpehoved med en meget lille krop, der behøver en svævende stol eller exo-dragt for at bevæge sig.

Figuren, hvis borgerlige navn er George Tarleton, var en videnskabsmand, der arbejdede for den skumle virksomhed Advanced Idea Mechanics (AIM). Her havde han stor succes med at udvikle en supercomputer, hvilket fik AIM til at mutere og omdanne ham til en menneskelig supercomputer fanget i et grotesk ydre.

M.O.D.O.K., som han derefter blev kaldt, var dog langt fra tilgivende. Han dræbte sine skabere for derefter at overtage AIM, og på sigt havde han forhåbninger om også at overtage verdensherredømmet.

Det er med andre ord en virkelig mørk og nærmest horror-agtig historie, som ville være ret svær at omdanne til en live action-film, hvorfor man her i serien har omskrevet M.O.D.O.K.'s historie til en familie-sitcom, hvor han har en kone og to børn - hvoraf den ene ligner M.O.D.O.K. selv til forveksling med kæmpehoved og svæve-stol.

2

Gakket animations-komedie om en… dræbermaskine?

'M.O.D.O.K'-serien foregår over 10 episoder á cirka 25 minutter. (© Hulu/Marvel/Disney+)

M.O.D.O.K. er formentlig en af de figurer, hvor folkene hos Marvel har kløet sig gevaldigt i nakken, da de skulle finde ud af, hvad man dog kunne bruge en figur med sådan et design til.

Måske derfor blev figuren lagt over til det nu hedengangne Marvel Television, der skulle udvikle flere af Marvels mest obskure figurer i en række serier til den amerikanske streamingtjeneste Hulu.

Flere af de andre shows blev sløjfet - heriblandt en ny version af 'Howard the Duck' - da Marvel Television blev nedlagt. Men Marvels superproducer Kevin Feige ville gerne fortsætte med en anderledes og mere fjollet version af M.O.D.O.K.

Til at udvikle og agere stemme til M.O.D.O.K. havde man også lidt af et hot navn i den svævende stol.

Nemlig manden, der på en eller anden måde godt selv kunne ligne M.O.D.O.K.'s rare nevø, komikeren Patton Oswalt.

Med Oswalt ved roret var der ingen tvivl om, at stilen skulle være komisk, og sammen med skaberne af den ikoniske animationsserie 'Robot Chicken' fik de frie tøjler til at lave en meget anderledes Marvel-serie - langt væk fra de serier, som Marvel har mere direkte styring over, som 'Falcon & the Winter Soldier' og 'WandaVision'.

For 'M.O.D.O.K.' er ren gak og løjer - dog af den bedste skuffe, hvis man har hang til fjollede animationsserier som 'Robot Chicken', og måske i endnu højere grad hvis man har bare en anelse kendskab til figuren M.O.D.O.K., som her er tænkt i en helt ny retning.

3

Grovkornet og til tider kulsort

Komiker, skuespiller og forfatter Patton Oswalt lægger stemme til M.O.D.O.K. Han er blandt andet kendt for rollen som Spencer i serien ’Kongen af Queens' og for sin stemmerolle som rotten Remy i 'Ratatouille'. (Foto: Jean Baptiste Lacroix © 2018 WireImage via Getty Images)

I de kun to tilgængelige afsnit, som jeg har kastet mig over, får vi først en generel intro til 'M.O.D.O.K.', der på mange måder minder om et afsnit af 'Modern Family'.

Hvorfor M.O.D.O.K. ser ud, som han gør, og hvorfor han flyver rundt indbygget i en svævende stol, får vi aldrig noget svar på.

'M.O.D.O.K.' har heller ikke noget med den originale fortælling om videnskabsmanden George Tarleton at gøre, bortset fra at han som i tegneserien er leder af skurkeforetagendet AIM, som grundet M.O.D.O.K.'s ringe forretningssans kører virkelig dårligt rundt.

Da han en dag uden at læse kontrakten igennem takker ja til den ulidelige investor Austin Van Der Sleet, mister han kontrollen over AIM, og det bliver herfra en kamp om at genvinde firmaet.

Ligeledes vil hans kone skilles, så hendes hjerte skal også genvindes, hvilket han i andet afsnit forsøger ved at rejse tilbage i tiden med hende for at se 90'er-bandet Third Eye Blind, som var store, da de to var unge og forelskede.

Det er med andre ord en totalt uskyldig - omend grovkornet og til tider kulsort - komedie om at være et misforstået (ondt) geni, som måske alligevel gemmer på lidt godhed bag det monstrøse ydre.

Man bliver ikke et klogere individ af at se 'M.O.D.O.K.', og efter to afsnit har jeg stadig de helt store grin til gode.

Men Patton Oswalt som M.O.D.O.K. og Aimee Garcia, der lægger stemme til M.O.D.O.K.’s kone Jodie, er begge sjove, og så er selve ideen og det visuelle koncept både interessant og sjovt at se på.

Desuden har vi brug for varianter af de åh-så-seriøse superheltefortællinger, og i 'M.O.D.O.K.' får vi endelig mulighed for at grine lidt af absurditeten ved både superhelte og -skurke.

'M.O.D.O.K.' kan streames på Disney+.

FacebookTwitter