'Det var fuldstændig kaos': Forførende DiCaprio-film totaltsmadrede ukendt strand

Filmen 'The Beach' blev ikke alene populær, den blev også katastrofal. I år fylder den 20.

(© Sarah Buthmann)

Tag en ung, solbrun Leonardo DiCaprio, send ham på eventyr til en skjult perle af en ø med en smuk, fransk pige, tilsæt turkisblåt hav og All Saints' titelsang, som giver dig en akut trang til at booke en one-way billet til paradis.

Så har du 'The Beach'.

I år fylder filmen 20 år, og den kom - trods lunkne anmeldelser - til at betyde rigtig meget for en hel generation af eventyrlystne unge, som havde ressourcer til at rejse ud og opleve verden.

Kom i stemning med All Saints' kæmpehit fra filmen, 'Pure Shores', mens du læser videre:

0:00

Jeg - artiklens skribent - var en af dem, som nærmest var besat af 'The Beach'. Ligesom backpackeren Richard, som Leonardo DiCaprio hed i filmen, ville jeg også rejse ud efter de uberørte strande og smukke bountyøer, der fandtes langt væk fra Danmark. Noget, der pludselig føles meget fjernt igen i den her coronatid.

Her ses artiklens forfatter (tv.) med sin søster i 2008 på Maya Bay, da man stadig kunne være på den berømte strand uden andre turister. Fotoet blev taget af bådsmanden. Få år senere, i takt med Instagrams popularitet, var stranden ét stort kaos af turister. (Foto: PRIVAT)

Her er det selvfølgelig vigtigt at huske på, at vi taler start-nullerne, før Instagram og Snapchat, og hvor eneste internetforbindelse var gennem en (i mit tilfælde mine forældres) telefonlinje.

Hvis jeg ville opleve verden, måtte jeg selv af sted. Og efter at have set 'The Beach', der blev optaget på Maya Bay på Phi Phi-øerne i Thailand, kunne det kun gå for langsomt.

Den ultimative backpackerfilm

Det viste sig meget hurtigt, at unge fra resten af verden havde fået samme idé. For da jeg ankom til Bangkok til mit fem dollar backpackerhostel ved Khaosan Road, kørte 'The Beach' på repeat på samtlige af de cafeer, der havde et tv. Bare i tilfælde af, at vi havde glemt, hvorfor vi var her.

- Filmen har jo fået en særstatus som den ultimative backpackerfilm, der har inspireret unge til at rejse væk, bekræfter filmekspert Frederik Dirks Gottlieb.

Han husker selv, hvordan alle dengang snakkede om det her sted i Thailand som det smukkeste i verden.

Leonardo DiCaprio med den lille strand i baggrunden, der blev verdensberømt på grund af filmen. Maya Bay er kun 250 meter lang og 15 meter bred. Men på grund af 'The Beach' eksploderede besøgstallet, og det gik hårdt ud over korallerne og havlivet, som døde. (Foto: FIGMENT FILMS / Ronald Grant Arc © Scanpix)

- Filmen fik os til at drømme. Selvom vi havde internet i 2000, anede vi ikke, hvad vi kunne finde derude. Det kunne vi se i 'The Beach', som havde en mystik omkring det at rejse til et uspoleret sted, som ikke længere eksisterer.

- I dag er det bare en Google-søgning, og så ved du alt om planeten, som han siger.

Selv var Frederik Dirks Gottlieb 16 år, da han så den massivt hypede 'The Beach' i biografen på en tur til London. Det var den dengang 24-årige Leonardo DiCaprios første film efter 'Titanic', og instruktør Danny Boyle havde stor succes efter sit filmhit 'Trainspotting', så de to havde virkelig momentum.

Men filmen kunne ikke leve op til den store hype og fik lunke anmeldelser. På filmsiden Rotten Tomatoes var bedømmelsen hård, og kritikerne kaldte filmen for "smuk", men "ufokuseret" og "forvirret", ude af stand til at leve op til romanen.

- Der var enorme forventninger til filmen, hvilket kan være det, som skuffede anmelderne. Og så kan man selvfølgelig diskutere, om filmens eksperiment med computerspil og grafik undervejs fungerer eller ej, siger Frederik Dirks Gottlieb.

- Leonardo DiCaprio er en af vores generations allerbedste skuespillere, og alle havde et crush på ham i 'The Beach', uanset om man var dreng eller pige, siger filmanmelder Frederik Dirks Gottlieb. På foto ses også den franske skuespiller Virginie Ledoyen. (Foto: FIGMENT FILMS / Ronald Grant Arc © Scanpix)

Alligevel kan han ikke forstå, hvorfor den blev så dårligt modtaget.

- Rent visuelt synes jeg, det er en flot film med en ret tidløs stil, som holder i dag. Dengang skød man stadig på film, og scenerne ligner bare en million.

- Nu har jeg lige set filmen igen, og jeg får jo helt lyst til at drømme mig tilbage i tiden og tage ud at rejse. Så filmen virker stadig.

Kaos og Distortion-stemning

En anden, der drømte sig væk i 'The Beach', er fotografen Sarah Buthmann.

Filmen gav hende en følelse af frihed, husker hun.

- Det var min yndlingsfilm. Leonardo, som svømmede rundt med selvlysende plankton og var fri og lykkelig. Det var det her eventyr og drømmen om det mest fantastiske sted, der fangede mig.

Men da hun i 2017 selv rejste til Maya Bay, måtte hun erkende, at hendes barndomsdrøm var forvandlet til noget, der bedst kan beskrives som et sandt turistmareridt.

- Der var fuldstændig kaos, nærmest Distortion-stemning. Folk ænsede ikke hinanden, ingen talte sammen. De havde bare travlt med at tage billeder af sig selv, beskriver Sarah Buthmann oplevelsen.

- Jeg synes generelt, at hensynet kan blive glemt lidt i den her perfekte instaverden med "Se mig". I virkeligheden var den "perfekte" strand ødelagt, fyldt med speedbåde, plastik og mennesker iført solcreme og glinsende sololie, der med garanti ikke har været godt for de få koraller og fisk, der var tilbage, siger fotograf Sarah Buthmann. (© Sarah Buthmann)

- Der var intet idyllisk eller smukt over det, jeg drømte om som teenager. Tværtimod var det så akavet og stressende, at det næsten var tragikomisk. Det var bare ikke sjovt, det var sørgeligt, siger hun.

I stedet for selv at tage de obligatoriske "se-mig-på-The-Beach"-selfies besluttede hun sig for at forevige det show, hun så. Hun havde brug for at vise, at hun syntes, det var vanvittigt og forfærdeligt, at besøgstallet var kommet så meget ud af kontrol.

Kort efter udgav hun sine billeder som en feature på VICE i Danmark og USA.

Se mange flere af Sarah Buthmanns billeder af turistmekkaet fra Maya Bay på hendes hjemmeside.

Derefter blev hun kontaktet af flere thailandske medier, som spurgte, om de måtte bruge hendes billeder i deres kamp for at få stranden lukket, fordi masseturismen ødelagde alle koraller og liv.

- Jeg sagde selvfølgelig ja, som hun siger.

- Det virker til, at budskabet er blevet set og hørt, og at der er blevet sat noget mere fokus på det, siger fotograf Sarah Buthmann om sin fotofeature om masseturismen på Maya Bay, der blev bragt i medier i USA og Thailand. (Foto: Sarah Buthmann © Sarah Buthmann)

Året efter, i 2018, blev Maya Bay så lukket ned for turister. Først for en kort periode, og siden blev nedlukningen forlænget til 2021.

I forbindelse med den første, midlertidige lukning af stranden forklarede naturparkleder Songtam Suksawang, hvor hårdt ramt hele området omkring stranden var:

- Vi har fundet ud af, at det økologiske system er alvorligt ødelagt fra besøg af op til 5.000 turister om dagen. Det er meget svært at hele og genskabe, fordi stranden er totalt ødelagt. Det samme gælder de planter, der omgiver den.

Sarah Buthmann er glad for, at der trods alt kom noget godt ud af hendes tur.

- Jeg synes, det er rart at vide, at jeg måske har været med til at sætte fokus på det her problem. Det er helt vildt dejligt, at der nu bliver gjort noget ved det for den lille strands skyld. Det er jo vanvittigt at tænke på, at den er blevet ødelagt i jagten på drømmen fra 'The Beach'.

Paradoksalt nok førte drømmen fra 'The Beach' om det unikke, uberørte paradis til masseturisme og ødelæggelse af Maya Bay, hvor filmen blev optaget for tyve år siden. (Foto: 20TH CENTURY FOX / Album © Scanpix)

Tilbage til Khaosan Road i Bangkok i nullerne, hvor jeg og utallige andre rejste rundt med vores store backpacks og endnu større drømme - som takket være 'The Beach' nu lå på en thailandsk ø.

Min søster og jeg fandt den lille paradisstrand Maya Bay fra filmen, og vi var der ovenikøbet uden andre turister.

- Var det bare det?, som min søster sagde, før vi kunne krydse den af vores liste og rejse videre.

Ingen af os tænkte på, at berømmelsen blev enden på stranden, 20 år efter 'The Beach' fik premiere.