DF kræver historiker-tjek af DR's dramaserier

Historiske dramaserier med offentlige midler i ryggen skal være historisk korrekte, mener Dansk Folkeparti.

Det andet afsnit af '1864' rullede over skærmen i aftes. (Foto: © Per Arnesen)

Når DR fremover laver historiske dramaserier, skal et hold af historikere tilknyttes produktionen for at sikre, at der ikke sniger sig historiske fejl ind i fortællingen.

Det mener Dansk Folkeparti i kølvandet af kritikken af tv-dramaserien "1864", skriver Berlingske.

- Når vi bruger 100 millioner kroner til en historisk serie, så skal vi naturligvis sikre, at den historiske, faktuelle ramme er i orden. Derfor skal DR tilkoble et hold på to til fem historikere med speciale i den pågældende periode til at fange fejl, siger Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, til avisen.

Vil oprette offentlig pulje

Flere historikere og politikere har efter de første to afsnit af "1864" kritiseret instruktøren Ole Bornedal for at se stort på de historiske detaljer for perioden.

Han er også blevet skældt ud for at tegne et alt for karikeret billede af de historiske hovedpersoner.

Dansk Folkeparti vil ikke blande sig i den kunstneriske proces, men partiet vil have sikkerhed for, at fiktionen trods alt bliver inden for den historiske ramme.

Konkret foreslår Alex Ahrendtsen at oprette en såkaldt historikerpulje på to millioner kroner om året, som instruktører og manuskriptforfattere kan søge midler fra.

DR: Det er op til folkene bag serien

Dramachef i DR, Piv Bernth, afviser ideen om at trække i en historisk spændetrøje.

- Når vi laver en tv-serie, hyrer vi de dygtigste folk inden for film- og tv-branchen, fordi det er de kompetencer, der er nødvendige for at skabe et kunstnerisk værk.

- Researchen søges hos fagfolk inden for det tema, serien handler om, uanset om det er historisk eller ej, og hvordan den research anvendes i kunstnerisk sammenhæng er op til forfatterne, instruktørerne og skuespillerne, siger hun til Berlingske.

Christiansborg får Dansk Folkepartis forslag hverken støtte fra Socialdemokraterne, Venstre eller SF.

Mandag mødes partierne til forhandlinger om en ny fireårig filmaftale.

/ritzau/