Disney advarer mod 'racistiske' tegnefilm på ny streamingtjeneste

Film som 'Dumbo' og 'Junglebogen' kan indeholde 'forældede kulturelle skildringer', advarer Disney.

Går de amerikanske seere ind på Disneys nye streamingtjeneste for at se film som 'Dumbo', bliver de nu mødt af en tekst, der advarer dem om, at filmen kan virke stødende. (Foto: DISNEY / Album © Ritzau Scanpix)

'Dette program præsenteres, som det oprindelig blev skabt. Det kan indeholde forældede kulturelle skildringer'.

Sådan lyder advarslen, når brugere af Disneys nye streamingtjeneste, Disney+, går ind for at se en række af tegneseriegigantens mange klassikere.

På den nye streamingtjeneste - der gik i luften i USA, Canada og Holland i går - har Disney nemlig valgt at advare seerne om, at nogle er deres tegnefilm og -serier kan virke stødende. Det skriver The Independent.

Det gælder blandt andet Disney-klassikere som 'Dumbo', 'Junglebogen' og 'Lady og Vagabonden', som alle tidligere er blevet beskyldt for at indeholde scener og karakterer med racistiske undertoner.

Sådan ser 'advarslen' til seerne ud her i beskrivelsen af filmen 'Fantasia' fra 1940. De sidste to sætninger i beskrivelsen lyder: 'Dette program præsenteres, som det oprindelig blev skabt. Det kan indeholde forældede kulturelle skildringer'. (Foto: Screenshot fra Disney+ via The Independent)

Beslutningen om at advare seerne mod såkaldte 'forældede kulturelle skildringer' er blevet mødt med blandende reaktioner i USA.

Nogle mener, at Disney forsøger at lægge ansvaret fra sig.

- Mit problem med udtrykket 'forældede kulturelle skildringer' er, at det føles meget som at sige: 'Vi var racistiske, men sådan var stilen dengang', skriver en bruger, mens andre giver dem ret:

- Jep, de er nødt til at sige direkte: 'Vi gjorde ting, som ikke var okay, og nu prøver vi at opføre os bedre'.

Andre brugere kritiserer derimod, at Disney kun har uddelt advarslerne til visse film.

- Jeg føler, det er værd at nævne, af brugen af denne her advarsel ikke er ensartet. 1992-udgaven af 'Aladdin', som gør brug af rigtig mange racistiske metaforer, har ikke fået en advarsel, skriver en bruger på Twitter, mens andre dog også roser Disneys beslutning om at tilføje advarslen til en række af sine film.

Kragen Jim Crow, der medvirker i 'Dumbo' fra 1941, er blevet kaldt racistisk. (Foto: DISNEY / Album © Ritzau Scanpix)

Tegneserieekspert: 'Det er ikke noget nyt'

Selvom Disneys beslutning om at advare mod 'forældede kulturelle skildringer' har trukket overskrifter i USA, så er det ifølge tegnefilmsekspert og vært på 'Troldspejlet', Jakob Stegelmann, langt fra noget nyt, at Disney italesætter, at dele af deres gamle værker kan opfattes som racistiske.

Han nævner blandt andet dvd-sættet 'Walt Disney Treasures' fra 2001, hvor filmhistorikeren Leonard Maltin introducerer flere af Disneys gamle tegnefilm. Her sætter Maltin filmene ind i en historisk kontekst og forklarer, hvordan dele af filmene bygger på forældede, racistiske stereotyper.

Derfor er Jakob Stegelmann heller ikke overrasket over, at Disney har følt sig nødsaget til at putte advarsler på nogle af deres ældre film på Disney+.

- Med disse disclaimere går Disney ud og siger: 'Vi vælger at vise de her film, som de er blevet skabt, men vær forberedt på, at de er lavet for 50 år siden, og dengang var humoren måske en anden'. Det er en måde for Disney at lægge ansvaret fra sig og i stedet give valget til seerne om, hvorvidt de ønsker at se de her film eller ej, siger han.

Jakob Stegelmann forklarer, at den slags advarsler er langt mere udbredte i USA end i vores del af verden.

- Med europæiske briller er det her ikke noget, vi ser særlig tit. De gamle 'Far til fire'-film kan også være problematiske i nogles øjne, men det er ikke noget, vi går ud og advarer om.

De to siameserkatte, som Lady møder i 'Lady og Vagabonden', er blevet kritiseret for at bygge på racistiske stereotyper om asiater. I den nye animerede remake af filmen, som blev lanceret samtidig med Disney+, er de to katte helt skrevet ud af filmen. (Foto: Ronald Grant Archive / Mary Evan © Ritzau Scanpix)

Racistiske beskyldninger mod Disney-film

  • 'Junglebogen' (1967) : Filmen, baseret på Rudyard Kiplings bog fra 1894, er blandt andet blevet beskyldt for at portrættere aberne i filmen som et stereotypt billede på afroamerikanere. Særligt den danseglade abekonge Kong Louie er blevet kritiseret.

  • 'Lady og Vagabonden' (1955): Også 'Lady og Vagabonden' har fået hug for at afbilde racistiske stereotyper. Her er det de italienske kokke Tony og Joe samt de to siamesiske katte, som Lady møder i løbet af filmen, som er blevet beskyldt for at være racistiske.

  • 'Fantasia' (1940): I 1969 valgte Disney helt at fjerne karakteren Sunflower fra 'Fantasia'-filmen, fordi hun med sine store læber og karakteristiske frisure i manges øjne blev opfattet som en racistisk stereotyp. Sunflower er heller ikke at finde i den udgave af 'Fantasia', som ligger tilgængelig på Disney+.

  • 'Dumbo' (1941): I 'Dumbo' er det den gruppe af krager, som Dumbo møder, som mange mener er racistiske. De sorte fugle blev ført an af kragen Jim Crow, opkaldt efter en stereotyp blackface-karakter, som skuespilleren Thomas D. Rice optrådte med tilbage i 1800-tallet. Inden Disney+ blev lanceret, lød rygterne, at tegnefilmsklassikeren med den flyvende elefant kun ville være at finde i en redigeret version uden de problematiske krager, men ifølge Entertainment Weekly og andre medier er det i skrivende stund den originale udgave af 'Dumbo', seerne kan streame på Disney+.

  • 'Song of the South' (1946): Trods kritikken har Disney valgt at gøre alle overstående film tilgængelige på Disney+, men der er én film, som ikke er at finde på streamingtjenesten. Filmen 'Song of the South' er blevet anklaget for at portrættere afroamerikanere på racistisk vis, ligesom Disney selv har anerkendt, at filmen kan være problematisk. Filmen er aldrig blevet sat til salg i fuld længde som hjemmevideo i USA, men er blandt andet blevet udgivet på VHS i Storbritannien flere gange.

Seerne skal tage de historiske briller på

Ønsker man at se Disneys gamle klassikere, mener Jakob Stegelmann, at det i høj grad er ens eget ansvar at sætte sig ind i filmenes originale, historiske kontekst, inden man trykker på play-knappen.

- Der findes tusindvis af tegnefilm, hvor der er små detaljer, som kan risikere at støde nogen. Min holdning er, at hvis man ønsker at se disse film, så må man tage de historiske briller på og se dem med den viden, at de er lavet for mange år siden og ikke repræsenterer den moral, vi har i dag.

Disney har planer om at introducere Disney+ i en række - endnu ukendte - europæiske lande til marts næste år, men hvornår streamingtjenesten bliver tilgængelig herhjemme er stadig uvist.

Er de to pastaglade kokke Tony og Joe racistiske? Det mener kritikere af Disney-klassikeren 'Lady og Vagabonden', der peger på, at karaktererne er bygget over racistiske stereotyper om italienere. (Foto: Disney © Scanpix Ritzau)