Disney censurerer bar havfrue-numse i filmklassiker: 'Det er vanvittigt'

DR's filmekspert har ikke meget til overs for Disneys måde at censurere på.

Disney vil ikke have bare numser på sin streamingplatform Disney+, der endnu ikke er kommet til Danmark. (© Scanpix/Disney)

Når enden er god, er alting godt.

Bare ikke hos Disney.

For selvom det sikkert har vakt glæde hos mange, at 1980'er-klassikeren 'Splash' er landet på Disneys streamingtjeneste, Disney+, så har folk meget lidt til overs for den censur, mediegiganten har udsat sin egen film for.

I en central scene fra filmen kaster skuespilleren Darryl Hannahs karakter, Madison, sig i havet for herefter at forvandle sig til en havfrue. Inden hun forsvinder under havets overflade, ser man et glimt af hendes bagdel.

I den originale film, vel at mærke.

For i den version, der er drevet i land på Disney+, er popoen nemlig blevet tildækket med en slags digitalt hår, der dog hurtigt leder tankerne hen på den computeranimerede pels, der skabte et større kattejammer, da musicalfilmen 'Cats' havde premiere sidste år.

Det skriver blandt andet Vanity Fair.

Disney har bekræftet, at man har redigeret dele af filmen for at fjerne nøgenhed, men har ikke kommenteret, hvorfor man har valgt at gøre det.

'Vanvittigt, at det er endt sådan'

Numse-censuren i 'Splash' illustrerer ifølge DR's filmekspert og anmelder Per Juul Carlsen et "nærmest fundamentalistisk syn på alt, der har med sex at gøre" hos mediegiganten.

- Disneys varemærke har altid været tryg og god familieunderholdning. Samtidig har de amerikanske censurmyndigheder nærmest fra dag ét slået hårdt ned på sex, mens man har været meget åben over for vold, siger han og uddyber:

- Det er simpelthen blevet en integreret del af den amerikanske kultur, man bare har vænnet sig til. Man kan godt hugge hovedet af nogen eller lemlæste dem, bare der ikke kommer for meget blod. Men når det handler om sex og kønsdele, så er det en anden sag.

Daryl Hannah med instruktør Quentin Tarantino til premieren på 'Kill Bill: Volume 1' i 2003. I løbet af sin mangeårige karriere har hun blandt andet medvirket i den originale 'Blade Runner' fra 1982 og 'Det stærke køn' fra 1989. I 'Kill Bill'-filmene spillede hun rollen som Elle Driver. (Foto: © Adrees Latif, Scanpix)

Per Juul Carlsen mener, at den samme tendens er ved at brede sig til Danmark, hvor vi ifølge ham også er blevet mere påpasselige med at have sexscener i film.

- Det er dybt problematisk, at man godt må skyde hinanden på film, men ikke se en tissemand eller tissekone. Det er vanvittigt, at det er endt sådan.

Også beskyldt for racisme

Kontroversen om Darryl Hannahs bagdel er langt fra den første storm, Disney-koncernens nye streamingtjeneste er havnet i.

Da Disney+ blev lanceret i USA, Storbritannien og Holland i slutningen af 2019, valgte Disney nemlig at advare seerne om, at nogle er deres tegnefilm og -serier kan virke stødende.

Det gjaldt blandt andet Disney-klassikere som 'Dumbo', 'Junglebogen' og 'Lady og Vagabonden', som alle tidligere er blevet beskyldt for at indeholde scener og karakterer med racistiske undertoner.

De to siameserkatte, som Lady møder i 'Lady og Vagabonden', er blevet kritiseret for at bygge på racistiske stereotyper om asiater. I den nye animerede remake af filmen, som blev lanceret samtidig med Disney+, er de to katte helt skrevet ud af filmen. (Foto: © Ronald Grant Archive / Mary Evan, Ritzau Scanpix)

Per Juul Carlsen opfordrer til, at man har den skrappe censur in mente, når man sætter sig til rette i sofaen for at streame en Disney-produktion:

- Man skal tage det med et gran salt, når man ser en Disney-produktion, for så er man vidne til en renskuret og tillempet verden. Disney laver mange fine ting, men man skal gøre sig bevidst, at man får serveret en virkelighed, der er blevet skubbet og mast til af de politisk korrekte vinde, der hersker i de her år.

Det vides endnu ikke, hvornår Disney+ går i luften i Danmark, men det forventes at ske i perioden mellem 1. juni og 31. august 2020.

Dr.dk har uden held forsøgt at indhente en kommentar fra Disney til denne historie.