Disney-filmen, alle taler om, er kun 6 minutter lang: Her er 3 filmperler, du kan se i en fart

Vi guider dig til kortfilmoplevelser, der varer alt mellem seks og 28 minutter.

Kortfilmen 'Du & Jeg' fik dansk premiere på Disney+ den 4. juni og er endnu et animationskortfilm-pletskud fra Disney, mener flere anmeldere. (© Disney)

Mangler du lidt adspredelse fra den endeløse scrollen i dine feeds, eller er bogen alligevel blevet lidt for tung i heden?

Så hæng lige på. For med din telefon eller computer som adgangsbillet kan du i stedet åbne en verden af kortfilm, der kan underholde, inspirere og oplyse dig, mens du tager en slapper i solen. Eller bare venter på bussen.

Vi er dykket ned i nogle af de mange streaming- og filmtjenester, der gemmer på et sandt skattekammer af kortfilm, danske som udenlandske, så du ikke skal gøre andet end at scrolle i denne artikel og lade dig inspirere og underholde.

Og vi starter med filmen, som alle taler om lige nu, nemlig den musikalske animationsbasker fra Disney, 'Du & Jeg'.

1

De animerede Disney-succeser

(© Disney)

  • Titel: 'Du & Jeg' Tid: Seks minutter År: 2021 Instruktør: Zach Parrish

Disney har i mange år excelleret med animationskortfilm som 'Bao' (2018), 'Geris spil' (1997), 'Piper' (2016) og ikke mindst Oscar-vinderen 'Paperman' (2012).

Nu har de udgivet kortiflmen 'Du & Jeg', der handler om at genopdage de ting i livet, der får blodet til at suse igennem kroppen og humøret til at stige. Også selvom du ikke længere er ung.

I centrum af den bare seks minutter korte eksplosion af farver, musik og følelser står ægteparret Art og Dot fra Chicago.

Kroppens svigtende spændstighed har fået den ellers så danseglade Art til at gro fast i stuens lænestol. Indtil der en dag falder en regn i Chicagos gader, der for en kort stund forvandler det ældre ægtepar til unge mennesker, der en sidste gang kan opleve glæden ved at springe dansende igennem de regnvåde gader.

Med en karakter på otte ud af ti på filmsitet IMDb og lutter rosende anmeldelser, er 'Du & Jeg' et godt bud på, hvordan du på bare seks minutter kan blive overraskende godt underholdt.

- Utroligt, at man kan blive næsten lykkelig på den tid, det tager at koge et æg, som Soundvenues anmelder skriver om den seks minutter korte film.

De fleste af Disneys animationskortfilm kan ses på deres streamingtjeneste, Disney+.

2

De danske Oscar-vindere

Martin Buch og Farshad Kholghi i den Oscar-vindende 'Der er en yndig mand' fra 2002. (© M & M Productions)

  • Titel: 'Der er en yndig mand' Tid: 28 minutter År: 2002 Instruktør: Martin Strange-Hansen Medvirkende: Martin Buch, Camilla Bendix, Michel Castenholt, Martin Hestbæk, Farshad Kholghi

Intet mindre end fire danske kortfilm har formået at hive den eftertragtede, gyldne statuette med hjem fra Hollywood.

Heriblandt 'Der er en yndig mand' fra 2002.

Kortfilmen følger den arbejdsløse Lars Hansen, der på grund af nogle administrative forviklinger på jobcentret får sit personnummer forbyttet med indvandreren El Hassan. Det betyder, at han bliver tilbudt danskundervisning, hvor hans uforløste kærlighed fra folkeskolen, Ida, tilfældigvis underviser.

Da Ida er ret ligeglad med Lars Hansen, men til gengæld er ret vild med El Hassan (som er Lars i forklædning), beslutter han sig for at blive ved med at spille rollen som El Hassan.

- Vores ambition med filmen var at behandle alvorlige emner som fremmedfrygt og racisme på en ny, frisk og humoristisk måde. Jeg er meget inspireret af H. C. Andersen, og filmen skulle have samme renhed som hans eventyr, har Martin Strange-Hansen selv sagt om kortfilmen i et interview til Berlingske.

'Der er en yndig mand' er som sagt langt fra den eneste danske, Oscar-vindende kortfilm. Tjek også 'Helium' (2014), 'Valgaften' (1998) og 'De nye lejere' (2009) ud, hvis du har fået smag for prisvindere. Sidstnævnte kan du eksempelvis se på YouTube, mens 'Der er en yndig mand' kan ses gratis på Filmstriben.

3

Morgendagens stjerner

Diêm Camille G. spiller Olivia i filmen af samme navn. Filmen er baseret på instruktør og manuskriptforfatter Stine Likodelles egne oplevelser. (Foto: Jacky Su)

  • Titel: 'Olivia' Tid: 19 minutter År: 2020 Instruktør: Stine Likodelle Medvirkende: Diêm Camille G., Hervé Toure, Carla Philip Røder, Kevin K. Yuven m.fl.

At gå på kortfilmfangst hos Oscar-vindere og underholdningsmastodonten Disney er naturligvis et oplagt udgangspunkt, hvis du skal være sikret en kort, men god oplevelse.

Men er du lidt mere eventyrlysten, så må du ikke snyde dig selv for at åbne porten til talentmassen af danske kortfilminstruktører, der udgør filmlisten 'Ekko Shortlist' på filmmediet Ekkos hjemmeside, der ganske gratis præsenterer dig for kortfilm fra morgendagens stjerner.

Her finder man blandt andet den 25-årige instruktør Stine Likodelles debutkortfilm 'Olivia', der er baseret på Likodelles egne oplevelser med at være opvokset i Danmark som adoptivbarn fra Haiti.

På 19 minutter får man et indblik i den splittelse og racisme, der fylder i livet hos et ungt menneske, der hverken føler sig rigtig dansk (og hvid) eller rigtig caribisk, men som derimod er fanget i et identitetslimbo midt imellem.

- Det er alt sammen ting, som er sket i mit liv. For eksempel at folk kun er interesseret i mig seksuelt, fordi jeg har den farve, jeg har. Pludselig er man eksotisk. Men hvad tror de, der sker, når de er sammen med mig? Tror de, at der kommer konfetti ud af mig?, sagde hun tidligere på året i et interview med Ekko.

Ekko Shortlist er en top ti over de bedste danske kortfilm lige nu, hvor du som bruger er med at til bestemme, hvor højt på listen de nye kortfilm skal placeres.

Facebook
Twitter