Disney sagsøger tegneserieskabere og deres arvinger for at holde fast i rettigheder til superhelte

Disney og Marvel ligger lige nu i krig med flere af skaberne bag nogle af verdens mest populære superhelte.

Black Widow og Thor (begge tv.) er blandt de figurer, som Marvel og Disney risikerer at miste dele af rettighederne til. (Foto: Handout © Scanpix)

Marvels superhelte er som en stor, dryppende honningkrukke for Disney. Alene filmen 'Avengers: Endgame' har solgt for knap 18 milliarder kroner og rangerer dermed som den bedst omsættende superheltefilm nogensinde.

Men Disney, som ejer Marvel, risikerer at skulle dele de gyldne dråber med arvingerne til de tegneserieskabere, som i sin tid tegnede superheltene.

Det drejer sig blandt andre om edderkoppemanden Spider-Man, kæmpemagikeren Doctor Strange, men også Ant-Man, Hawkeye, Black Widow, Falcon, Thor samt mange andre, skriver The Hollywood Reporter.

For at undgå at dele rettighederne har Marvel og Disney nu sagsøgt flere af skaberne og deres arvinger.

Det hele drejer sig om snørklede, amerikanske rettighedsregler. Arvinger til skaberne og skaberne selv kan nemlig kræve rettighederne fra udgiverne efter et bestemt antal år, som for mange superheltefigurers tilfælde er i 2023.

For at udgiverne kan beholde rettighederne, kræver loven, at illustratorerne var ansat til at skabe figuren. Det hævder Disney, skaberne var, mens arvingerne og de skabere, som stadig er i live, har en anden opfattelse.

Lang række af arvinger og skabere vil have rettigheder

Blandt andet har arvingerne efter Steve Ditko, som blandt andet har været med til at skabe Spider-Man og Doctor Strange, allerede krævet, at Marvels rettigheder begrænses.

Flere andre skabere, som har arbejdet for Marvel, forsøger ifølge Hollywood Reporter også at begrænse Disneys rettigheder – heriblandt Larry Lieber, der har været med til at sætte streger på blandt andre Thors, Ant-Mans og Iron Mans muskler.

Det er altså blandt andre dem, som Disney og Marvel sagsøger for at fastholde den fulde kontrol over. Hvad det rent faktisk får af betydning for os superheltefans, hvis Disney og Marvel taber, er stadig uvist.

DC har været i fejde om rettighederne om Superman. Her er det Henry Cavill som Superman i filmen 'Batman v Superman: Dawn of Justice'. (Foto: Clay Enos © Scanpix)

Det er ikke første gang, at illustratorer og udgivere har kastet sig ud i en armlægningskamp i sådanne sager.

Tidligere har tegnerne Jerry Siegel og Joe Schuster via advokaten Marc Toberoff sagsøgt udgiveren DC for at få rettigheder over Superman. Her blev kravet afvist, men Marc Toberoff repræsenterer også flere af klienterne i den nye sag.

Andre illustratorer, der har skabt superhelte, har for nylig brokket sig over, hvor lidt de modtager fra de store produktionsselskaber.

Ed Brubaker, der skabte figuren Winter Soldier fra 'Captain America', fortalte, at han måtte nøjes med et honorar på 31.000 kroner, et takkekort, en invitation i biografen og et par linjer i rulleteksterne i anledningen af Marvel-tv-serien 'The Falcon and the Winter Soldier' på Disney+.

Dengang afviste Marvel at udtale sig, fordi det handlede om "individuelle aftaler og kontrakter".

Facebook
Twitter