Knap tre år.
Det er, hvad det har taget Disney-koncernen at få førertrøjen på i streamingmarkedet for film og tv-serier. Disney-koncernen har nu overtaget Netflix' rolle som den dominerende på markedet.
Det sker, efter at Disney har kunnet fortælle, at selskabets tre steamingtjenester, Disney+, Hulu og ESPN+, har 221 millioner abonnenter til sammen. Fremgangen skyldes blandt andet, at Disney+ i løbet af det seneste kvartal har fået 14,4 millioner nye abonnenter.
Konkurrenten Netflix har en kundebase på 220,7 millioner, efter en million kunder valgte at droppe deres Netflix-abonnement i det seneste kvartal.
Som at sammenligne æbler med pære
Spørger man serie- og filmekspert Keld Reinicke, er det vigtigt at bemærke, at Disneys tal dækker over selskabets tre streamingtjenester og ikke kun én, som det gælder for Netflix.
Samtidig har Disney benyttet sig at et tilbud på det amerikanske marked, hvor de har tilbudt alle tre kanaler for ens pris.
For kigger man på tallene, ligger streamingtjenesten Disney+ stadig på en tredjeplads med 152,1 millioner abonnenter. Førstepladsen indtages stadig af Netflix med sine 220,7 millioner abonnenter. Andenpladsen går til Amazons Prime Video med 200 millioner abonnenter, fortæller Keld Reinicke. Disney har dog stadig slået døren hårdt ind.
- De (Disney+, red.) er ikke større end Netflix i Danmark, i Danmark ser vi stadig meget mere Netflix, men Netflix har fået en konkurrent, som de slet ikke havde tænkt ville gå så hurtigt.
Keld Reinicke påpeger dog, at det er nogle "rigtig, rigtig" flotte resultater Disney-koncernen har leveret med sin streamingtjenste Disney+, selvom de først gik i i streamingmarkedet i 2019.
Reklamer mellem Mickey Mouse og Darth Vader
Det er særligt én ting, Disney har gjort for at gøre sig bemærket blandt de andre streamingtilbud.
- Disney er kommet ind i markedet ved at lave nogle enormt godt tilbud til danskerne og til resten af verden, siger Keld Reinicke.
Tilbuddene varer – desværre – ikke for evigt, og Disney skal snart stå sin prøve, når de skifter til en markedspris, forklarer serie- og filmeksperten.
I den nærmeste fremtid begynder flere af de store streamingtjenester nemlig at indføre billigere abonnement-alternativer ved at indføre reklamepauser før ens tv-serie eller film går i gang.
Det bliver ifølge Keld Reinick spændende at følge, hvordan forbrugerne tager imod dette. Han er dog positivt stemt over for forbrugernes syn på det nye alternativ.
- Den form for tilbud vil helt sikkert gøre, at mange danskere vil beholde det og sige, så lever vi med, at vi lige ser en reklame eller to – ligesom man gør på YouTube, siger Keld Reinicke.
Streamingkrigen er i fuld gang
Over de sidste par år har medierne før skrevet om, at der var udbrudt streamingkrig. Og grunden til, at de forskellige tjenester øger deres budgetter og kommer med større, bedre og bredere pakker, skyldes særligt én ting.
- De næste vindere af den her krig, det er dem, som kommer til at vinde mediebilledet for mange, mange år frem, siger Keld Reinicke.
Og det er derfor, det godt kan ende med at betale sig for streamingtjenesterne at kaste millioner efter en genfortolkning af Tolkiens 'Silmarillion' eller at få fingrene i rettighederne til de seks venner fra 'Friends'. For det er særligt indholdet, som gør, at streamingtjenesterne kan ende med at lægge sig på toppen.
- Det er ekstremt vigtigt, at der er noget indhold, der tiltaler dig som forbruger, så indholdet er rigtig højt oppe. Og derfor er kampen også om godt indhold, fordi det er det, som er afgørende, fortæller Keld Reinicke.
Den ukendte fremtid
I den nære fremtid er der dog en risiko for at den økonomiske afmatning kan ryste posen godt og grundigt blandt streamingtjenesterne.
- Når der kommer en recession, hvor vi ikke gider have så mange abonnementer, hvem er det så vi dropper? Hvem dropper vi ikke?, siger Keld Reinicke.
Det er nogle af de tanker, Keld Reinicke forventer, streamingtjenesterne sidder med nu. Han slår dog fast, at man på ingen måde kan afskrive Netflix eller nogle af de andre streamingtjenester – endnu.