Disse film fra Cannes kan du se i de danske biografer

12 dages filmfestival i Cannes sluttede i weekenden. Var du ikke blandt publikummet i det sydfranske, kan du heldigvis få fornøjelsen af en lang række af festivalens film i de danske biografer.

Instruktøren Jacques Audiard vandt Den Gyldne Palme for filmen 'Dheepan', som det også bliver muligt at se i Danmark. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

I alt ni film fra hovedkonkurrencen – heriblandt en guldpalmevinder, filmfestivalens andenpræmie samt flere andre bidrag fra den netop overståede filmfestival i Cannes er blevet hentet hjem til de danske biografer.

Nogle af filmene får premiere allerede i løbet af det næste halve års tid, og resten kan forventes at komme i biografen inden for det næste år.

De kæmpede alle om Den Gyldne Palme

Narkokartel-filmen ’Sicario’ af Denis Villeneuve med hovedrolleindehaveren Emily Blunt får dansk premiere til december. Ifølge Filmselskabets Maria Månson er instruktøren eminent til at lave thrillers med et samfundsmæssigt twist, og med ’Sicario’ har han igen kastet sig over samme tema.

- Med ’Sicario’ mere end antyder Denis Villeneuve, at USA's kamp mod de mexicanske narkokarteller bestemt ikke er stueren – og at vi måske endda må acceptere, at målet helliger midlet i visse tilfælde. ’Sicario’ har en eminent lydside, der suger dig ind i dramaet, men desværre mangler filmens figurer noget kød. De ender lidt som marionetter i Villeneuves samfundspolitiske udsagn, fortæller Maria Månson til DR Kultur.

'Carol' var en af favoritterne hos kritikerne i Cannes, men filmen løb ikke af med Den Gyldne Palme.

Todd Haynes’ ’Carol’ får premiere til januar 2016, og ifølge mange kritikere var filmen, der bygger på en lesbisk kærlighedsroman, en af årets favoritter til at vinde Guldpalmen, fortæller Maria Månson. Filmen måtte dog nøjes med prisen for Bedste Kvindelige Skuespiller til Rooney Mara.

- Festivalens mest gennemført lækre film. Alt fra skuespil over scenografi og kostumer til instruktionen var gennemført til perfektion. I mine øjne er det dog mere en Oscar-film. Den mangler at stryge mig lidt mod hårene, søge nogle grænser både tematisk og filmsprogligt, siger Maria Månson.

Italienske Pablo Sorrentinos ’Youth’ var ligeledes en del af hovedkonkurrencen og kæmpede derfor om at vinde Den Gyldne Palme. Filmen får premiere i de danske biografer til november og har Michael Caine og Harvey Keitel i hovedrollerne.

Filmatiseringen af Shakespeares ’Macbeth’ får dansk premiere til december. Filmen af Justin Kurzel har skuespillerne Marion Cotillard og Michael Fassbender i de bærende roller.

Fra hovedkonkurrencen kommer yderligere tre film til Danmark, der er dog ikke fastlagt en premieredato endnu.

Filmen ’Mia Madre’, der betyder ’min mor’, af Nanni Moretti, og også den japanske ’Our Little Sister’ af Kore-Eda Hirokazu samt filmen ’Tale of Tales’ af Matteo Garrone får dansk premiere.

Guldpalmen og Grand Prix

Vinderen af Den Gyldne Palme ved dette års filmfestival I Cannes, 'Dheepan'.

Det franske drama ’Dheepan’ løb med Den Gyldne Palme og blev den store vinder af årets filmfestival i Cannes. Og selvom filmen ifølge Maria Månson ikke er helt på højde med instruktøren Jacques Audiards to forrige film, ’Profeten’ (2009) og ’Smagen af Rust og Ben’ (2012), så er den stadig et stærkt drama.

- ’Dheepan’ sætter alligevel fokus på et stort samtidsproblem. Dels immigranters desperation for at komme væk fra krigshærgede områder og dertil de vestlige landes tendens til at installere traumatiserede flygtninge i voldelige og utrygge ghettoer, fortæller hun.

’Son of Saul’ er den ungarske instruktør Lászlo Nemes’ debutfilm, og filmen om livet i koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau blev præmieret med festivalens såkaldte andenpræmie, Grand Prix.

- Det var festivalens mest filmsprogligt opfindsomme film. Lászlo Nemes har valgt at filme sit holocaust-drama stort set udelukkende med nærbilleder, hvilket ekskluderer de grusomme hændelser, der foregår omkring hovedkarakteren i koncentrationslejren. Men netop fravalget af klichéen får dramaet til at blive endnu stærkere og påtrængende, fordi billederne opstår hos tilskueren. Fremragende og dybt imponerende debut, fortæller Maria Månson.

Der er endnu ikke fastsat en premieredato på ’Dheepan’ og ’Son of Saul’.

Uden for kategori

Nogle af festivalens andre film, der ikke har kæmpet om priser i Cannes, har også fundet vej til de danske biografer.

Det gælder blandt andet Asif Kapadias dokumentarfilm ’Amy’, der handler om den afdøde sangerinde Amy Winehouse. Filmen får dansk premiere juli.

Det filosofiske drama ’Irrational Man’ af Woody Allen med Joaquin Phoenix og Emma Stone i hovedrollerne får dansk premiere til august.

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman, der blandt andet er kendt fra klassikeren Casablanca, ville være fyldt 100 år i år. Derfor hyldede festivalen hende ved at vise Stig Björkmans nye dokumentar, 'Jeg er Ingrid'. Filmen får dansk premiere til august.

Animationsfilmen ’Inside Out’ får i de danske biografer titlen ’Inderst inde'. Filmen, der fortælles gennem en 11-årig piges følelsesliv, får dansk premiere til august.