Ditte og Louise flår i Danmark anno 2018: Det er plat, vulgært og vildt vigtigt

Filmen 'Ditte & Louise' er den groveste og sjoveste satire, der længe er blevet serveret på film i Danmark, mener anmelder Per Juul Carlsen.

Ingen kommer uskadte ud herfra. Ingen kan føle sig sikker. Ingen bliver skånet. Alle har røven i klaskehøjde.

Det er provokerende i alle retninger. Det er grænseløst. Det er plat, det er vulgært, det er anstødeligt, det er langt under bæltestedet. Det er punk. Det er politik.

Det er den groveste og sjoveste satire, der længe er blevet serveret på film i Danmark.

Og alligevel sker der grundlæggende ikke så meget i ’Ditte & Louise’, som ikke sker hver dag derude i det her lille forvirrede land.

Et par kvinder i slutningen af 40’erne tisser på toilettet, de tager tøjet af og på, de har hår under armene og mellem benene, de har et par ekstra kilo hist og pist, de forsøger forgæves at opdrage deres børn, de leder efter kærlighed, og de får slikket fisse.

Men vi er ikke vant til at se det. Det er forbavsende grænseoverskridende at være vidne til. Vi er heller ikke vant til at være vidne til kvinders dagligdag i filmbranchen, at kvinder, der har passeret 40 år må slås for små roller, for eksempel som gammel luder.

Satiren er krystalklar

Selvfølgelig er der mere end det i ’Ditte & Louise’. Fantasien bliver også sluppet løs i Louise Mieritz’ og Ditte Hansens opfølger til de to sæsoners serie på DR.

Da Ditte endda er blevet for gammel til rollen som gammel luder, tager hun skæg og herretøj op og går til prøveoptagelse i rollen som mand, som Ditlev, endda som viking. Og hun får rollen.

Hun bliver bedste ven med stjernen i vikingefilmen, Anders W. Berthelsen, der ligesom Ditte og Louise spiller sig selv - eller i hvert fald en særdeles barnagtig drengerøvsudgave af Anders W. Berthelsen, der svælger i villige kvinder, men ikke kan finde ud af dem og har det klart bedst med at være en rigtig drengerøv sammen med drengene.

Satiren over kvindernes roller i filmverdenen er krystalklar, og så tyk at man kan skære monumenter ud af den. Det er lidt mere usikkert om Berthelsen skal udstille danske mænd i filmbranchen. Men skidt, han er skidehamrende sjov i alle sin tåbeligheder.

Der bliver sparket til alle

I det hele taget vrimler ’Ditte & Louise’ med små vellykkede bifigurer. Thure Lindhardt banker kønskampen i gulvet, da han med en drink i hånden og skuespilvennerne ved sin side erklærer at: 'det der #metoo ikke kommer til at betyde en skid - kvinder skal være fuckable og mænd skal være bankable. Og sådan vil det altid være.’

Og Lotte Andersen er suværen som en filminstruktør, der kæmper med at være kvinde og instruktør i en branche, hvor kvinder er uduelige, hvis de virker svage, og bitches, hvis de er kontante.

Der bliver sparket til alle. Til børn, til børneopdragelse, til mænd, til kvinder, til alt og alle - til tider hårdt, andre gange kærligt. Men ingen bliver udstillet som skurke. Louise og Ditte er ofte selv skyld i deres problemer, hvilket giver deres komik en særlig rundhed, som det vil være plat bare at rubricere som kvindelighed, selvom der sikkert er noget om snakken.

Ditte Hansen og Louise Mieritz sætter blandt andet fokus på kvinders dagligdag i filmbranchen, skriver anmelder. (Foto: Rolf Konow)

Det flår i Danmark anno 2018

Men når ’Ditte & Louise,’ og Ditte og Louises komiske koncept i almindelighed, er så vellykket, så befriende, så rammende, er det fordi det sparker os alle lige i skridtet.

Det provokerer, det river, det flår i Danmark anno 2018. Det får de fleste af os til grine, det får andre til at forarges. Det skriger på at blive modtaget og diskuteret og taget til efterretning.

Og når vi er færdige med at grine, og vi har diskuteret filmen over et glas rødvin eller fem, begynder den at synke til bunds. Og vi synes ikke længere at det er så underligt at se kvinder i 40’erne have hår under armene og mellem benene, vi har måske endda vænnet os til, at halvgamle kvinder kan være sjove, og vi husker på, at kun fuckable kvinder kommer frem i filmbranchen.

Det er derfor ’Ditte & Louise’ ikke bare er skidesjov, men også vildt vigtig.

Facebook
Twitter