Død 'Sex and the City-stjerne' hyldes af stjernerne: 'Han fik mig til at føle mig set og forstået'

Willie Garson spillede klichéfyldt homo i 'Sex and the City', men han forandrede den måde, homoseksuelle blev portrætteret.

Willie Garson skulle igen spille Stanford Blatch i forbindelse med 'And Just Like That...', som er HBO's opdatering af serien om veninderne i New York, der snart har premiere. Her ses han sammen med Sarah Jessica Parker, der spiller Carrie Bradshaw. (Foto: Craig Blankenhorn © Scanpix/Capital Pictures)

Hvis du har set 'Sex and the City', husker du ham måske som Carrie Bradshaws bedste homo-ven, Stanford Blatch. Den morsomme fyr med de klichéfyldte stumme s'er i sin udtale.

Skuespilleren Willie Garson, der spillede Stanford Blatch, er død i en alder af 57 år, og det har fået flere skuespillerkolleger til at mindes ham på de sociale medier.

Flere af de tidligere medvirkende i 'Sex and the City' har allerede tastet løs på Twitter, hvor de mindes deres tidligere kollega. Blandt andet skriver Cynthia Nixon, der spiller Miranda Hobbes, at hun er meget ked af, at vi har mistet Willie Garson.

- Vi elskede ham alle, og vi elskede at arbejde med ham. Han var uendelig sjov foran kameraet og i sit virkelige liv, skriver hun blandt andet.

Sam Smith: Fik mig til at føle mig set

Men også blandt mange andre vækker dødsfaldet sorg. Blandt andre hos den britiske sanger Sam Smith, der i 2014 sprang ud som homoseksuel. For i 1998, da Willie Garson første gang kom på tv i rollen som Stanford Blatch, var det ikke specielt udbredt at se den slags homoseksuelle karakterer, som Willie Garson spillede.

I en story på Instagram beskriver Smith dødsfaldet som hjerteskærende.

- Willie Garson var en af de første mennesker, jeg så i tv, som fik mig til at føle mig set og forstået. Mine tanker går til hans familie, venner og hans kære i denne svære tid, skriver Sam Smith.

Sam Smith siger i en story, at Willie Garson har gjort stor indtryk. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)

Også mediet Vanity Fair beskriver Willie Garson som en, der sparkede døren ind for at få flere homoseksuelle karakterer ind i tv-serier og film ved at tale om sex, dating og usikkerhed. Desuden fulgte man ham også i filmen 'Sex and the City 2', hvor han var blevet gift - fem år før den amerikanske højesteret gjorde det muligt at blive gift for homoseksuelle par.

Willie Garson, der ikke selv er homoseksuel, har også tidligere udtalt, at han har været stolt af rollen, fordi den både har underholdt og skabt mere accept og tolerance.

- Det er meget vigtigt i serien at vise, at det også er sjovt at være homoseksuel, når man er stolt og åben om det, sagde han i et interview med The Huffington Post.

Homo-karakter på en elegant måde

Kasper Lundberg, der er serieekspert, har fulgt med i 'Sex and the City' igennem sin ungdom, og han er enig i, at Willie Garson har haft stor betydning.

- Det iøjefaldende ved hans karakter var, at det virkede tilfældigt, at han var homoseksuel, og at vi samtidig fik lov til at følge hans udvikling. Det var så elegant lavet, at man ikke rigtig bemærkede, at han var homoseksuel, og at man fik lov til at komme ind under huden på ham og høre om hans følelser, siger Kasper Lundberg.

Willie Garson var ifølge IMDb.com med i 27 afsnit af 'Sex and the City'. (© Scanpix)

Willie Garson var første gang med i 'Sex and the City' i 1998, samme år som tv-serien 'Will and Grace' også begyndte, hvor homoseksuelle karakterer spiller en væsentlig rolle i handlingen. Derfor ser Kasper Lundberg Willie Garsons rolle som Stanford Blatch som en del af starten på en bevægelse i tv, hvor der blev større plads til flere ikke-heteroseksuelle karakterer.

Selvom Kasper Lundberg kalder karakteren for klichéfyldt – blandt andet med de lidt løse håndled, og fordi han var en anelse krukket, så havde 'Sex and the City' ifølge ham netop evnen til at tage stereotyperne og behandle dem på en intelligent måde. Og det samme var gældende for Stanford Blatch.

- Selvom den virker forældet, så er udgangspunktet for serien jo klichéer og forskellen mellem mænd og kvinder. Men der er plads til refleksioner, og derfor er serien faktisk bedre, end den nogle gange kritiseres for – selvom kritik også er berettiget.