Døde som 24-årig og gjorde den hvide T-shirt sexet: Derfor er James Dean (stadig) et af Hollywoods største ikoner

Skuespilleren James Dean formåede under sin kun fem år lange filmkarriere at skrive historie.

James Dean blev nomineret til to Oscar-priser. Han nåede dog ikke at modtage den anerkendte filmpris. (© Getty Images)

Han blev kun 24 år, men alligevel nåede han at blive ét af Hollywoods allerstørste ikoner. Navnet er James Dean, og i dag ville han være fyldt 90 år.

Selvom hans skuespilkarriere begyndte med en Pepsi-reklame i 1950, og han døde fem år senere i et bilulykke, så har han alligevel formået at være den mandlige pendant til store ikoner som Marilyn Monroe. Måske hjulpet på vej af netop sin tidlige død, der har skabt en myte omkring ham.

Det mener i hvert fald filmeksperten Peter Schepelern og kulturredaktør og modeekspert Chris Pedersen. De kommer her med fem bud på, hvorfor James Dean stadig bliver husket til trods for, at han kun nåede at være foran kameraet i fem år af sit alt for korte liv.

1

Tre store filmklassikere på fem år

James Dean spillede Cal Trask i filmen 'Øst for paradis', der kom ud i 1955 - samme år, som han døde. (© Getty Images)

- Nogle skuespillere har været med i 100 film, hvor alle film stort set er blevet glemt. Sådan er det ikke med James Dean. Tre af de film, han nåede at være med i, er blevet klassikere – og det er altså ikke alle Hollywood-skuespillere, der har opnået det – særligt ikke, når skuespilleren dør som 24-årig og har opnået kultstatus som Marilyn Monroe, siger Peter Schepelern.

- De tre filmklassikere er 'Øst for paradis', 'Vildt blod' og 'Giganten'. I 'Øst for paradis' spiller han den lidt depressive fyr, som er forkert i farens øjne, og hvor faren forguder sin anden søn. I 'Vildt blod' spiller James Dean en tidstypisk overklassedreng, der er fortvivlet og befinder sig i eksistentiel krise, hvor hans retsindige borgerlige forældre ikke rigtig forstår ham.

James Dean blev efter sin død nomineret til to Oscar-priser for 'Giganten' og 'Øst for paradis', men modtog ikke priserne.

2

Han var ægte og virkede troværdig

James Dean i filmen 'Vildt blod' fra 1955. (© Getty Images)

- James Dean var med til at varsle en mere realistisk spillestil, og han var dermed en repræsentant for method acting, som dengang var nyt, siger Peter Schepelern.

- Når man så ham på film, virkede han ikke som en skuespiller, der var trænet til at spille sine roller. I stedet virkede han som the real thing. Man tænkte ikke: "Ham der, han spiller godt." I stedet troede man bare på ham. Derfor blev han forbundet med at være ægte og vise en hudløshed, der lod det menneskelige træde mere frem.

3

Man ved, hvem han er, selvom man ikke har set hans film

James Dean kørte galt i sin bil i september 1955 i Californien. (© Getty Images)

- Han havde et visuelt sprog, som alle genkender, også selvom man ikke engang har set de film, han er med i, siger kulturredaktør på Børsen Chris Pedersen.

- James Dean er en filmstjerne, som vi bærer med os, fordi hans historie tiltaler os, og at der stadig refereres til ham i dag. Han har simpelthen vist sig at være langtidsholdbar, og så har hans tidlige død gjort, at vi ser ham som ophøjet og ungdommelig smuk.

4

Hans stil holder stadig

En af de ting, James Dean var kendt for, er hans hvide t-shirt og jeans, som han var med til at gøre populær. (© Getty Images)

- Alle kan være enige om, at James Dean var en utrolig smuk mand, og så skrev han sig ind i historien, fordi han var en af de første, der var en del af 1950'ernes ungdomsoprør. Sammen med Marlon Brando var han også den første, der ændrede jeans fra at være en arbejdsuniform til et stykke tøj, man gik med. Og så gjorde han den hvide T-shirt, der nok er det mest enkle stykke tøj, som findes, til noget af det mest sexede, siger Chris Pedersen.

- Faktisk kan man se hans american look blandt mange herremodeller i dag. Hans frisure med det korte hår i siderne og det lidt længere hår på toppen er også stort nu, og mange stjerner virker inspirerede af hans look og mystik. Zac Efron er en af dem, der har været inspireret af hans look, og i forhold til mystikken kan man se det i en ung Ryan Gosling, Brad Pitt fra 'Thelma & Louise' og Heath Ledger.

5

Dukker op igen og igen

Selvom der i en biografi om James Dean blev skrevet, at ham og Marlon Brando havde et seksuelt forhold, så har Marlon Brando afvist det i sin biografi. De to ses her sammen med holdet bag filmen 'Øst for paradis'. (© Getty Images)

- En del af myten om ham er, at han var i forhold med både mænd og kvinder – og måske endda også Marlon Brando, siger Chris Pedersen og fortsætter.

- Det er det mystiske ved ham. Han dukker hele tiden op og bliver genfortalt i en ny form. Selv hos de amerikanske punkere og i flere af de reklamer, som MTV-generationen så i 1980'erne og 1990'erne, har været inspireret af ham.

FacebookTwitter