'Doggystyle'-skaber er klar med sin første spillefilm: 'Jeg håber, publikum kommer ud med varme hjerter'

Anna Emma Haudal har instrueret den biografaktuelle 'Venuseffekten', som har store skuespillere på rollelisten.

En uventet forelskelse mellem Liv og Andrea er omdrejningspunktet for Anna Emma Haudals 'Venuseffekten'. (Foto: Scanbox)

For nogle år tilbage skabte manuskriptforfatteren og instruktøren Anna Emma Haudal sig et stort navn i den danske tv-branche, da hendes ungdomsserie 'Doggystyle' udkom.

Her så flere end 700.000 premiereafsnittet om hovedpersonen Asta, som flytter fra storbyen København og hjem til forældrene i Odsherred. Det gjorde 'Doggystyle' til en af DRTV's største succeser.

Men nu har Anna Emma Haudal bevæget sig fra serieuniverset og over til filmmediet med 'Venuseffekten', der netop har fået premiere i biografen.

Den romantiske komedie handler om den 25-årige Liv, der bor i provinsen og stadig ikke har klippet navlestrengen til forældrene. Hun bruger det meste af sin tid på familiens æbleplantage og sammen med kæresten Sebastian, men hun har ikke fundet sig selv endnu.

Men ind fra højre kommer den kaotiske og eventyrlige Andrea, som Liv forelsker sig i, og det vender op og ned på hendes eget liv – og på hele hendes families liv.

Det er som sagt den 33-årige Anna Emma Haudal, der står bag 'Venuseffekten', som hun både har skrevet og instrueret.

33-årige Anna Emma Haudal har med 'Venuseffekten' sin debut som spillefilmsinstruktør. (Foto: søRen Bidstrup © Scanpix)

Hun er kendt for at lave fortællinger om kærlighed og om at stå ved sig selv, og det er i 'Venuseffekten' personificereret ved hovedkarakteren Liv, der spilles af debutanten Johanne Milland.

- Filmen handler om at turde elske hinanden og om bryde ud af de roller, som vi omgiver os med. Men det er også en fortælling om identitet, og om at turde være sit ægte selv og om ikke være bange for forandring, siger Anna Emma Haudal.

Den altoverskyggende forelskelse

Og så er det også en historie om den altopslugende kærlighed, der kommer fra en person, man slet ikke havde regnet med. Eller for den sags skyld havde planlagt inde i sit hoved.

For hovedkarakteren Liv lå det i hvert fald bestemt ikke i kortene, at hun skulle forelske sig i en anden kvinde.

- Liv oplever en fuldstændig eksplosiv forelskelse i et menneske, hun ikke vidste fandtes. Hun har aldrig oplevet kærlighed på den måde før, og den tager hende med storm. Den storm fortsætter ind i hendes vennerelationer, familie og hende forhold til sig selv, siger Anna Emma Haudal og uddyber, hvordan Liv og Andrea komplimenterer hinanden.

- Det, som er så skønt ved Liv og Andrea, er, at de har brug for hinanden. Liv er stille og putter med sine træk og sig selv som menneske. Hun tør ikke at være alt det, hun i virkeligheden er.

- Og så kommer der den her kaotiske, eventyrlige Andrea ind og rusker op i hende. Hun er alt for meget, og hun skal lære at hvile i sig selv og turde at beholde sine masker på i stedet for at skifte rundt som menneske.

- De skal begge turde stå ved, hvem de er og ikke flygte fra det, som Andrea gør, eller gemme det, som Liv gør.

Liv og Andrea, hvis kærlighedshistorie blomstrer i 'Venuseffekten', er vidt forskellige. Men måske netop på grund af forskelligheden, viser de sig at være gode for hinanden. (Foto: Valdemar Cold Winge Leisner © Scanbox)

Men Anna Emma Haudal har ikke lavet en film om en lesbisk kærlighedshistorie, fordi "vi som samfund har brug for det".

- For min skyld kan man sagtens skifte Liv og Andreas køn ud og give dem et andet. De ville stadig være de samme mennesker.

- Men jeg vil gerne have publikum til at se, at kærlighed kan se ud på mange måder, og at en familie kan se ud på mange måder. Derfor er der en pointe med, at det ikke bare er den klassiske mand møder kvinde-fortælling, siger hun.

Markante biroller

Som tidligere nævnt spiller debutanten Johanne Milland hovedrollen Liv, mens rollen som Andrea spilles af Josephine Park.

Og kigger man på listen over birolleskuespillere i 'Venuseffekten', finder man nogle af de største navne, man kan finde indenfor skuespilsfaget herhjemme.

Her kan man blandt andre spotte Anette Støvelbæk, Morten Hee Andersen og Olivia Joof, men mest markant finder man Sofie Gråbøl og Lars Mikkelsen, der spiller Livs forældre.

En scene fra filmen viser, hvor mange store skuespillere der er med i 'Venuseffekten' - heriblandt Morten Hee Andersen, Sofie Gråbøl og Lars Mikkelsen. (© Scanbox)

Anna Emma Haudal er da heller ikke bange for at indrømme, at hun jublede, da netop de to blev tilknyttet 'Venuseffekten'.

- Det var helt vidunderligt, da de sagde ja til at medvirke. De er begge to fuldstændig fantastiske, og det har været en kæmpe fornøjelse at arbejde med to så erfarne mennesker.

Ifølge Anna Emma Haudal var der netop brug for så store kapaciteter som Sofie Gråbøl og Lars Mikkelsen for at kunne vise forældrenes komplekse følelser.

- Jeg er meget optaget af, at dem, vi elsker allerhøjest, er dem, vi har nemmest ved at såre og – med kærlighed – kan komme til at skubbe fra os, fordi det er så komplekst at være familie.

- Derfor var det vigtigt at finde nogen, som kunne levere et nuanceret skuespil og forstå de komplekse følelser imellem de her mennesker, forklarer Anna Emma Haudal.

Mange hundrede omskrivninger

Men det har bestemt ikke været nogen nem opgave at få filmen ført fra idé til færdig film, fortæller hun.

- Jeg arbejder meget intuitivt og lidt kaotisk, og derfor har det været en lang proces med mange hundrede omskrivninger. Der skal mange udkast til, før jeg er tilfreds med det, jeg har skrevet.

- Jeg er meget optaget af dialog og at have musikalitet i dialogen gennem hele fortællingen. Det kræver, at man gennemarbejder sit manuskript og – i mit tilfælde – at man omskriver det mange gange.

Hun håber desuden, at de, der går ind og ser 'Venuseffekten' i biografen, kommer ud med en fornyet sjælevarme.

- Jeg håber, at publikum kommer ud med varme hjerter. Og at de får lyst til at gå ud i verdenen og elske mere.

Og så håber hun, at hun kan være med til at starte en proces hos publikum om, at der er mange forskellige måder at leve og elske på.

- Jeg drømmer om et samfund, hvor alle mennesker bliver bedre til at rumme andres verdensopfattelser og måder at leve på. Og at man giver plads til at udvikle og forandre sig, lyder det fra Anna Emma Haudal.

FacebookTwitter