DR-darling scorer hovedrolle i ny stor seriesatsning

Morten Hee Andersen spiller en af hovedrollerne i komediedramaet 'Carmen Curlers'.

Morten Hee Andersen fik sit store gennembrud i DR-serien 'Herrens veje' i 2017. Næste år vender han igen tilbage på DR1 i bedste sendetid. (Foto: © Tine Harden, DR)

Vi har set ham spille fornuftig præstesøn i 'Herrens veje' og skræmmende provinspsykopat i 'Fred til lands'.

Nu vender skuespiller Morten Hee Andersen, der lige nu er biografaktuel i filmen ’Margrete den første’, tilbage i endnu en bærende rolle i en DR-produceret serie.

Serien hedder 'Carmen Curlers', får premiere i efteråret 2022 og er frit baseret på et virkeligt erhvervseventyr fra en sjællandsk provinsby i 1960'erne.

Her spiller Morten Hee Andersen den driftige entreprenør Axel – en rolle, der er løst baseret på virkelighedens Arne Bybjerg. Han skabte netop Carmen Curlers, som mærket også hed dengang.

Arne Bybjergs nyskabende curlers til kvinder betød, at de ikke længere behøvede at få krøllet deres hår hos frisøren, og det var så populært, at produktet endte med at blive en verdensomspændende succes.

Det smittede naturligvis af på livet i Kalundborg, hvor fabrikken lå.

- Axels curler-eventyr er sjovt, skørt og dramatisk, og det er så spændende at fortælle om den her fantast og iværksætter, siger instruktør Natasha Arthy. Her ses Morten Hee Andersen som Axel, der bakser med at sætte curlers i sin kone Toves hår. Hun spilles af Rosalinde Mynster. (Foto: © Tine Harden, DR)

Samme rivende udvikling og økonomiske opsving kommer vi også til at se i den nye DR-seriesatsning, der betegnes som et komediedrama – men derudover er handlingen ren fiktion.

- 'Carmen Curlers' rummer både drama og komedie – en svær disciplin og en blanding af to genrer, som jeg selv elsker at se, men som jeg også synes er superudfordrende at lave, siger Natasha Arthy, der er seriens konceptuerende instruktør.

Den perfekte ramme til en tv-serie

Det er er den serievante Mette Heeno, der er hovedforfatter på 'Carmen Curlers', og hun har nydt at dykke ned i 1960'erne, der er en "virkelig fascinerende tid at skrive om".

- Det er, som om hele verden forandrer sig i de rastløse 1960'ere. Alt er opbrud og frigørelse. Ungdommen vågner op, og kvinderne kommer for alvor ud på arbejdsmarkedet, siger hun.

Samtidig blomstrede økonomien i samfundet, og det væltede frem med spændende musik, nye ideer og opfindelser – såsom curlers, der gjorde livet nemmere for mange.

Før opfindelsen af Carmen Curleren måtte kvinder bruge timevis i frisørstolen for at få flotte krøller. (Foto: © Tine Harden, DR)

Men alt var ikke lutter lagkage, for 1960'erne var også en stor omvæltning for mange, vurderer Mette Heeno og peger på, at kernefamilien blev voldsomt udfordret.

- Jeg synes, 1960'erne rummer så mange dilemmaer og så meget drama, at det er den perfekte ramme til en tv-serie, siger hun.

Vækker genklang i dag

Historien handler derfor heller ikke kun om Axel, men i høj grad også om de mange kvinder, der forlod deres hjem for at arbejde på fabrikken – og som dermed begyndte at tjene deres egne penge.

Den del af historien har instruktør Natasha Arthy elsket at dykke ned i.

- Min generation står på skuldrene af disse kvinder. Meget har ændret sig siden dengang. Alligevel er der overraskende mange emner, problemstillinger og samtaler, der på godt og ondt vækker genklang i vores tid, siger hun.

- Axel er på mange måder foran sin tid, men han har også et lidt firkantet syn på kvinder, hvilket er dejligt paradoksalt, da hans ikoniske papillot er med til at sætte gang i kvindernes frigørelse, siger Natasha Arthy.

Birthe, der spilles af Maria Rossing, går slet ikke op i hår ved seriens start. Det bliver der dog hurtigt lavet om på. (Foto: © Tine Harden, DR)

Ud over Morten Hee Andersen ses også Maria Rossing i en hovedrolle som den handlekraftige husmandskone Birthe.

På rollelisten finder vi også kendte navne som Rosalinde Mynster, Lars Ranthe, Mille Lehfeldt, Christian Tafdrup, Fanny Bornedal, Nicolai Jørgensen og Signe Egholm Olsen.

Anden sæson af 'Carmen Curlers' er i øvrigt også allerede planlagt. Den er sat til at udkomme i efteråret 2023.