DR-dokumentarlegende: Her er de fire film, der har grebet mig mest

Per Wennicks dokumentarfilm 'Biker for Vorherre' sendes i aften. Han kommer her med sine bud på de bedste dokumentarfilm.

(© Scanpix/DR)

- For mig er det afgørende, at man som seer får mulighed for at identificere sig med hovedkarakteren i en portræt- eller featuredokumentarfilm.

Sådan lyder vurderingen fra Per Wennick, som siden 1980 har lavet omkring 70 dokumentarfeatures for DR.

Per Wennick

Per Wennick begyndte i DR i 1974, men begyndte først at arbejde med tv-dokumentar i 1980.

Han har modtaget flere tv-priser for sine featuredokumentarer.

Han har blandt andet lavet 'Grevinden på tredje' og et fødselsdagsportræt af Lise Nørgaard i forbindelse med hendes 100 års-fødselsdag.

En karriere, der blandt andet har givet os dokumentarfilmene 'Grevinden på tredje', 'Varvara – uden mors velsignelse' og dokumentarserien 'Ingen slinger i valsen', hvor man følger børnedanserne Sonny og Jeanne.

I aften kl. 20.30 på DR1 kan man se hans nyeste dokumentar, 'Biker for Vorherre'.

Her får man Leif Lunds historie om, hvordan en tragisk ulykke fik ham til at blive medlem i den kristne bikerklub Exodus, og hvordan han har søgt om tilgivelse for det, han har foretaget sig som præsident for rockerklubben 666, som senere blev til Bandidos.

Kan du ikke vente til i aften, så anbefaler Per Wennick her to andre dokumentarer, som du kan varme op med samt yderligere to helt nye dokumentarfilm, som du kan glæde dig til at se.

Lad os begynde med de to, du allerede kan se nu.

'Menneskesmuglerne'

(© dr)

- Dokumentaren giver et helt andet indblik i menneskesmuglernes kultur, end vi nogensinde har set før. Vi er helt inde hos dem, vi lærer dem at kende og intentionerne bag. Det viser sig, at de ikke bare er pengegriske, men at de også gør det for at hjælpe dem, der er på flugt, siger Per Wennick.

- Filmen giver et mere nuanceret billede, selvom den også viser den forfærdelige historie om, at dem, der flygter, kan risikere at ende som prostituerede.

’Menneskesmuglerne’ kan ses på dr.dk/tv frem til 31. december.

'En stille forsvinden'

(Foto: Lars Schou © dr)

Vi bad også Per Wennick nævne den af sine egne featuredokumentarer, der har gjort størst indtryk på ham selv.

- Noget af det væsentligste, jeg har lavet, tror jeg er 'En stille forsvinden'. Den handler om en ung familie, der bliver ramt af alzheimers. Faren, en bankdirektør, får alzheimers, som 49-årig.

- Det gjorde et stort indtryk på mig at producere en film om den forfærdelige sygdom. De tre børn mister ganske langsomt deres far, og faren er selv helt bevidst om, hvordan han dag for dag mister sine evner.

'En stille forsvinden' kan ses på dr.dk/tv til 31. december 2018.

'The Final Year'

(© sCANPIX)

De sidste to dokumentarfilmsanbefalinger må du til gengæld vente lidt med at se.

Per Wennick har netop besøgt IDFA, som er en dokumentarfilmfestival i Amsterdam, og her har han blandt andet set filmen 'The Final Year', der følger Obama i hans sidste år i Det Hvide Hus.

- 'The Final Year' handler om Obamas sidste år og kampen for få nogle af alle hans projekter igennem. Det er en slags roadmovie, hvor vi tæt følger Obama og hans hold.

- Undervejs dukker en mand ved navn Donald Trump pludselig op på tv-skærmene. Det bliver ikke taget særligt seriøst af staben i begyndelsen, men på valgnatten brister drømmene, og ansigterne krakelerer. Det er en fremragende dokumentar, som kommer helt tæt på.

Du kan se traileren her.

'A Woman Captured'

(© Éclipse Film)

- Denne ungarske produktion handler om en kvinde, der flytter ind hos en familie, da hun står i en sårbar situation. Her skal hun stå for husarbejdet og bliver holdt som slave hos familien, der udnytter hende skånselsløst.

- Det er en moderne slavehistorie, hvor filmens hovedperson ikke selv kan finde nogen løsning på sin situation. Men da hun og filmens instruktør kommer tættere ind på livet af hinanden, begynder hun at se på sig selv og sin situation udefra.

- For første gang oplever hun, at et andet menneske respekterer hende. Samværet med instruktøren gør, at hun bryder ud af sit fangenskab.

- Filmen er interessant, fordi den viser, at en smule medmenneskelighed totalt kan ændre andre menneskers tilværelse.