DR genopliver hitserie: 'Borgen' vender tilbage med ny sæson

Både Sidse Babett Knudsen og Birgitte Hjort Sørensen vender tilbage til deres ikoniske roller.

I 2010 blev hun Danmarks første kvindelige statsminister i tv-serien 'Borgen'. Nu er Sidse Babett Knudsen endnu engang klar til at indtage rollen som Birgitte Nyborg, når DR i 2022 har premiere på en ny sæson af 'Borgen'. (Foto: © Mike Kolloffel, DR)

Det er vigtigt at kunne tælle til 90 i dansk politik.

Det lærte Sidse Babett Knudsen gennem tre sæsoner af den prisbelønnede DR1-serie 'Borgen', hvor hun spillede Danmarks første kvindelige statsminister, Birgitte Nyborg, fra 2010 til 2013.

Og nu kan DR afsløre, at 'Borgen' vender tilbage til skærmen med en spritny sæson bestående af otte afsnit, der får premiere på DR1 i 2022.

Sidste Babett Knudsen, der blev Emmy-nomineret for sin rolle som Birgitte Nyborg, er naturligvis tilbage, ligesom Birgitte Hjort Sørensen, der fik sit store gennembrud som journalisten Katrine Fønsmark, vil være at finde på rollelisten.

Når 'Borgen' vender tilbage, møder vi Birgitte Nyborg som nyligt udnævnt udenrigsminister efter en længere periode i opposition.

Her udfordres hun af en række begivenheder, der vokser i betydning, og som ender med at true både hendes position i regeringen, men også Danmarks relation til sine nære allierede.

Og Sidse Babett Knudsen, der siden seneste sæson af 'Borgen' har medvirket i en lang række internationale film - blandt andet to med Tom Hanks - og HBO-serien 'Westworld', glæder sig meget til igen at skulle spille Birgitte Nyborg.

- Jeg har savnet hende. Det er ti år siden, vi begyndte at indspille 'Borgen'. Nu glæder jeg mig sådan til at komme tilbage til et univers, som jeg kender så godt, og som jeg synes er evigt interessant og spændende. Og jeg glæder mig til samarbejdet med Adam (Price), til at læse hvad han finder på denne gang, siger hun i en skriftlig udtalelse til dr.dk.

Se Birgitte Nyborgs berømte afslutningstale fra det allerførste afsnit af 'Borgen' i klippet her:

Katrine Fønsmark bliver nyhedschef

Birgitte Hjort Sørensens rolle som Katrine Fønsmark har i mellemtiden fortsat sin karriere inden for journalistikken og lander i begyndelsen af den nye sæson en vigtig lederstilling som nyhedschef for en landsdækkende tv-station.

Chefrollen udfordrer hende både privat og professionelt; nu mærker hun for første gang, at hun som leder er nødt til at træffe en række politiske beslutninger om nyhedsdækningen i Danmark.

Hendes upartiskhed i forhold til Birgitte Nyborg, som hun var pressechef for i sæson 3 kommer her til at spille en stor rolle.

Birgitte Hjort Sørensen, der efter 'Borgens' internationale succes landede roller i blandt andet Martin Scorseses serie 'Vinyl' og ikke mindst 'Game of Thrones', ser frem til at vende tilbage til den politiske serie.

- Der er gået en del år siden sidst, verden er en anden og min karakter er blevet ældre. At holde fast i den Katrine, mange kender, og samtidig føre hende op til i dag med alt, hvad der er sket for hende - og i verden - i mellemtiden, bliver en enormt spændende udfordring, som jeg glæder mig helt vildt til, siger Birgitte Hjort Sørensen i en udtalelse til dr.dk og fortsætter:

- 'Borgen' har været en stor del af mit liv, både da vi indspillede sæson et til tre og efterfølgende med den store succes, serien har nydt i udlandet - og jeg er simpelthen så glad for, vi nu skal i gang igen!

Rollen som journalisten Katrine Fønsmark blev Birgitte Hjort Sørensens gennembrud. I sæson 1 og 2 arbejder hun som nyhedsvært og journalist på henholdsvis tv-stationen TV1 og avisen Ekspres. (Foto: © Mike Kolloffel, DR)

Adam Price afslører: 'Første manuskript er færdigt'

Ideen til at lave en ny sæson af 'Borgen' stammer fra hovedforfatteren på de tre første sæsoner, Adam Price. Og han er da også allerede i fuld gang med at skrive på den nye sæson.

- Første manuskript er færdigt, og det har været en kæmpe fornøjelse at gå ind og føle, at karaktererne bare har stået og ventet på mig. De er klar til at tale. Og nu har de så meget historie med sig, at vi også kan lave små, skjulte referencer til tidligere ting, de måske har gjort eller sagt – naturligvis uden at det påvirker seere, der ikke har set alle 30 afsnit af serien før, siger han.

I den nye sæson vil der ud over en tilbagevenden til det 'Borgen'-univers, vi kender, også blive tilført et internationalt lag, der afspejler den tid, vi lever i nu, afslører Adam Price.

- Den nye sæson handler blandt andet om klimakrisen, hvor Birgitte Nyborg skal tackle nogle meget store globale interesser. Og så er verden også væsentligt forandret, siden vi lavede de første sæsoner af 'Borgen', siger han og uddyber:

- Medielandskabet ser helt anderledes ud nu. Fake news var for eksempel ikke et begreb dengang. Og en sag, der for ti år siden kunne strække sig over en uge i pressen, kan i dag være uddebatteret online i løbet af en eftermiddag.

Adam Price står som hovedforfatter bag 'Borgen'. Han var også med til at skabe 'Nikolaj og Julie', der kørte på DR1 fra 2002 til 2003, ligesom han også har været hovedforfatter på serien 'Herrens Veje', der ligeledes blev sendt på DR1 i 2017 og 2018. (Foto: © Sofie Mathiassen, Ritzau Scanpix)

Da de første sæsoner af 'Borgen' løb over skærmen, vakte den ad flere omgange stor debat blandt de rigtige politikere på Christiansborg - for blev serien lige en tand for politisk, når det kun skulle være fiktion?

Men de diskussioner har ikke afskrækket Adam Price, der også denne gang er klar til, at folk har skarpe holdninger til hans serie.

- Serien beskæftiger sig jo med samfundet og vil gerne provokere. Og vi har ingen hellige køer, vi ikke vil røre ved. Vi har selvfølgelig ikke interesse i at påvirke folk partipolitisk, men vi vil gerne øge interessen for politik.

- Jeg var fritgående vildt dengang, og det er jeg fortsat. Jeg stiller op og stikker næsen frem, og min er hermed fri til at tæske på, siger han med et stort grin.

I den nye sæson af 'Borgen' vil der være gensyn med karakterer fra de tidligere sæsoner. Seerne må dog undvære den kulørte højrepolitiker Svend Åge Saltum, der blev spillet af Ole Thestrup, som døde i 2018. Ligeledes vil der heller ikke være gensyn med Birgitte Nyborgs evige modstander Lars Hesselboe, der blev spillet af Søren Spanning. Han døde tidligere på året. (Foto: © Mike Kolloffel, DR)

Dramachef: 'Det er ikke en direkte fortsættelse'

At der overhovedet skulle komme en ny sæson af 'Borgen' lå ellers ikke umiddelbart i kortene. For da den nuværende dramachef i DR, Christian Rank, tiltrådte for to år siden, lagde han ikke skjul på, at danskerne skulle forvente nye toner på dramafronten, fordi det er "vigtigt aldrig at gentage sig selv, og at man altid skal lave noget nyt", som han sagde i 2018.

Det står han stadig ved, og han mener heller ikke, seerne skal være bange for, at genoplivningen af 'Borgen' kommer til at virke bedaget.

- Der er gået ti år, og det er der også i den nye sæson. Det er ikke en direkte fortsættelse, siger Christian Rank og fortsætter:

- Jeg har stor respekt for det store og flotte arbejde, der blev lagt i 'Borgen', som til stadighed er den mest roste DR-serie nogensinde. Men vi er også meget bevidste om den udvikling, tv-dramatikken har undergået i ti år, og det skal den nye 'Borgen' også afspejle i nye, nutidige klæder.

'Borgen' blev også det folkelige gennembrud for Pilou Asbæk, der spillede Birgitte Nyborgs trofaste spindoktor, Kasper Juul, igennem de to første sæsoner. I tredje sæson blev han politisk analytiker på TV1. Pilou Asbæk forventes ikke at være med i den nye sæson. (Foto: © Mike Kolloffel, DR)

Han fremhæver 'Borgen' som et unikt eksempel på en serie, der ud over at skabe et velfungerende univers og karakterer også var en platform for at lave noget god public service-dramatik, der tog folkestyret op til diskussion.

Og selvom det igennem årene har været diskuteret, hvordan man kunne gøre mere ved universet, så forklarer Christian Rank, at det krævede den helt rigtige idé, hvis man skulle genoplive serien.

- Den idé synes vi, Adam Price har fundet på, så vi i det her univers kan sætte fokus på en nutidig dansk diskussion om Danmarks rolle i store verden.

Som noget helt nyt er DR-serien skabt i samarbejde med Netflix, hvor den vil blive tilgængelig, når den først har været vist på DR1.

- Det er første gang, vi indgår i et så tæt samarbejde med en stor streamingtjeneste med de muligheder, det medfører. Dels giver det os mulighed for at levere endnu mere public service-dramatik af høj kvalitet til danskerne, dels medvirker denne aftale til at gøre det muligt, at vi kan tilføre flere midler til det danske produktionsmiljø, siger Christian Rank om samarbejdet.

Den nye sæson af 'Borgen' består af otte afsnit og får premiere på DR1 i 2022.

Sidst vi forlod Birgitte Nyborg, stillede hun op til folketingsvalg med sit nye parti Nye Demokrater med Katrine Fønsmark ved sin side som pressechef for partiet. Hvordan deres indbyrdes forhold har udviklet sig, må vi vente til 2022 med at finde ud af, når den nye sæson af 'Borgen' har premiere. (Foto: © Mike Kolloffel, DR)