Drager og drab er skiftet ud med 'komedie uden fikse idéer': Her er den nye serie fra Game of Thrones-skaberne

'The Chair' er indtil videre vellykket. Og den er noget helt andet end 'Game of Thrones'.

'The Chair' er et amerikansk komediedrama, der fik premiere på Netflix den 20. august. (Foto: Eliza Morse © Netflix)

En fiks idé eller en sjov titel på et produktionsmøde med rigtig god stemning.

Sådan fornemmer man, at mange serier er startet.

'Buffy the Vampire Slayer': Forestil dig en ung kvinde, der nedstammer fra en række vampyrdræbere, der tilfældigvis bor i en by fyldt med monstre.

Eller hvad med 'Big Mouth': Forestil dig en gruppe teenagere, hvor deres hormoner ikke raser inde i kroppen, men tager form som gigantiske, behårede, sjofle uhyrer.

Den nye komedieserie 'The Chair' virker som det stik modsatte.

Da vi diskuterede, om vi skulle skrive om den på redaktionsmødet, var det faktisk umuligt for os at finde ud af, hvad historien gik ud på.

Beskrivelsen i pr-materialet lyder sådan her:

- Dr. Ji-Yoon Kim bliver som den første farvede kvinde nogensinde hyret til at lede engelskafdelingen på det prestigiøse Pembroke University, men da hun møder på arbejde, går det hurtigt op for hende, at alt sejler.

Det er ikke engang et kendt universitet, hun starter på. Og hun skal ikke engang være rektor. Det lyder lidt som en glorificeret version af: Forestil dig en person, der starter på et nyt arbejde.

Det sjove er, at flere af de involverede i serien kommer fra nogle af de mest slagkraftige serier med de allervildeste koncepter.

Producerne David Benioff og D.B. Weiss er hovedkrafterne bag én af de på alle måder største serier nogensinde – fantasybraget 'Game of Thrones'.

Hovedrollen (som hende, der starter på et nyt arbejde) spilles af Sandra Oh. Hende vil de fleste kende fra thrillerserien 'Killing Eve', hvor hun jagter – og forelsker sig i – den psykopatiske lejemorder Villanelle.

Men hvis man kan lægge forventningerne om ilddrager og groteske splat-drab lidt til side, er 'The Chair' faktisk en virkelig fin komedie om vores tid.

Det lader faktisk til, at de involverede på alle niveauer nyder at tage en pause fra de fikse idéer og bare dyrke de troværdige personer og interessante situationer, der opstår, når man forestiller sig, at en person starter på et nyt arbejde.

1

Må man heile for sjov?

- Kims kollega Bill, der kommer galt afsted med sin nazihilsen, spilles med charmerende naturalisme af Jay Duplass. Han viderefører sin forfjamskede skægstubbemand fra rollen som Josh i 'Transparent', fortæller serieekspert Kasper Lundberg. (Foto: Eliza Morse © 2021 Netflix)

Det er ikke, fordi der ikke sker noget i serien. Det er bare de små historier på universitetet, man som seer engagerer sig i her.

Hvordan får professor Kim flere elever til at vælge engelskstudiet? Hvilke lærere skal fyres?

Den første alvorlige sag, hun skal kæmpe med, er, at hendes gode ven og kollega Bill heiler i undervisningen. Han gør det for sjov under en forelæsning om forholdet mellem fascisme og absurdisme i litteraturen.

Det bliver selvfølgelig filmet og går viralt på uni, hvorefter der opstår krav om hans afskedigelse.

Det er næsten umuligt ikke at tænke på Lars von Triers tåkrummende enetale om at have forståelse for Hitler, der fik ham forvist fra filmfestivalen i Cannes.

I en lidt konstrueret, men meget vedkommende, scene, hvor Bill mødes med de studerende for at diskutere sagen, får vi alle argumenter og følelser foldet ud på begge sider.

Bill argumenterer for den historiske vigtighed af ytringsfrihed på universitetet. De studerende påpeger, at samtalen mellem dem ikke er lige på grund af hans privilegier som hvid, fastansat lektor.

Til sidst prøver han at undskylde, men pakker det ind og begynder:

- Jeg beklager, hvis nogen følte…

De studerende afbryder ham i frustration over, at han ikke undskylder for sine handlinger, men for deres følelser, og dermed antyder, at der egentlig ikke er noget galt med at lave nazihilsner for sjov.

2

Sandra Oh er både sjov, troværdig, skarp og intens

Sandra Oh har blandt andet modtaget to Golden Globe-priser for bedste kvindelige birolle og bedste kvindelige skuespiller i en tv-serie i henholdsvis 2006 og 2019. (Foto: Eliza Morse © 2021 Netflix)

Navnet Duplass – både Jay og hans bror Mark – er nærmest synonymt med dramedy og moderne komedie.

Anderledes forholder det sig med Sandra Oh i hovedrollen som Ji-Yoon Kim.

Hun er en megarutineret karakterskuespiller og er mest kendt fra 'Grey's Anatomy' og hovedrollen som efterforskeren Eve Polastri i 'Killing Eve'.

Men i 'Killing Eve', og for nylig som vært for Golden Globes, har man fornemmet, at hun gemmer på et kæmpe potentiale for komedie.

Det får hun lov til at forløse i 'The Chair', hvor hun binder alle tråde, følelser og tonaliteter sammen.

Hun mestrer elegant at springe mellem old school falde-på-halen-komik (i første scene falder hun ud af stolen på sit nye kontor), psykologisk drama, skarpe punchlines og eksplosiv seksuel spænding mellem hende og Jay Duplass' Bill.

3

Springer fra projekt til projekt

Den ene instruktør David Benioff (til højre) var manuskriptforfatter på 'Drageløberen' fra 2007. (Foto: Michael Kovac © Getty Images)

Troede man, at resten af arbejdslivet gav sig selv, når man havde lavet verdens største seriesucces, viser David Benioff og D.B. Weiss, at man har taget fejl.

Det har været vildt fascinerende at følge dem efter 'Game of Thrones'.

Egentlig lod det til, at de var totalt gift med HBO, der lagde kanal til den populære serie. De to producere havde lavet en overordnet aftale over mange år med kanalen, men fordi 'Game of Thrones' blev ved med at vokse, endte de med aldrig at have tid til at lave andre serier.

Efter sigende foreslog de dog på et tidspunkt 'The Chair' til HBO, men kanalen skulle angiveligt have takket nej.

Hen imod slutningen af 'Game of Thrones' blev det annonceret, at Benioff og Weiss' næste projekt for HBO ville være et stort, tænkt drama i en verden, hvor den amerikanske borgerkrig endte anderledes.

I 'Confederate' forestillede Benioff og Weiss sig nemlig, at sydstaterne vandt krigen, så slaveriet aldrig var ophørt. Det skabte voldsomme diskussioner, at man ville lave en provokerende serie, der genopfandt slaveriet med to hvide mænd i spidsen.

HBO opgav ikke projektet med det samme, men pludselig fik Benioff og Weiss travlt med at skrive 'Star Wars'-film for Disney.

'Star Wars'-projektet forlod de i 2019, hvor de lavede en aftale med Netflix om at udvikle og producere for streamingtjenesten i en årrække.

Det er den aftale – til den nette sum af 200 millioner dollar – som 'The Chair' udgør det første lille og forsigtige, men vellykkede, konkrete afkast af.

Alle seks afsnit af 'The Chair' kan ses på Netflix.