Dramachef svarer på 1864-kritik: Seriens kunstneriske niveau er ikke set før

DR's dramachef Piv Bernth mener, at '1864' løfter barren for, hvor høj kvaliteten kan være i en dansk dramaserie.

Det er ikke usædvanligt, at historiske fortællinger skaber debat, siger DR's dramachef Piv Bernth. Her er det Sylvester Byder, Benjamin Holmstrøm Nielsen og Fanny Leander Bornedal, der spiller Laust, Peter og Inge, i en scene fra første afsnit. (Foto: © Per Arnesen- Miso Film, Type 1)

Meninger om det første afsnit af DR's nye historiske dramaserie '1864' er delte.

Men hos DR's dramachef Piv Bernth overskygger begejstringen for og stoltheden over serien alt andet. Også den debat og kritik, der har været om seriens version af de historiske begivenheder.

Piv Bernth, hvad mener du om den kritik, som '1864' har fået allerede, inden første afsnit blev sendt?

- Det er ikke usædvanligt, at historiske fortællinger skaber debat. Jeg synes, at kunstnere har lov til at fortolke begivenheder, men det er da interessant med den debat, der har været. Det skaber fokus på, hvad der skete, og hvem danskerne er.

- Det her er vores take på, hvordan begivenhederne kunne have været. Jeg mener, '1864' har et kunstnerisk niveau, der ikke er set før herhjemme. Den løfter barren.

Hvorfor blev det lige netop '1864', der blev DR's hidtil dyreste dramaserie?

- Historisk dramatik er dyrt at lave. Sådan er det. Det er der ikke noget nyt i - spørg bare englænderne, der har lavet en del historiske dramaserier. Man kan jo ikke bare gå ned i en butik og købe tøjet - det skal syes, ting skal fjernes, og man skal rydde en masse væk for at kunne optage.

- Det er også derfor, at vi sjældent laver historiske dramaer. Men jeg synes, man kan se hver eneste million på skærmen.

Anmelderne har i dag givet '1864' alt lige fra tre til fem stjerner. Hvad siger du til den modtagelse?

- Det afspejler meget fint debatten, der har været om serien. Jeg synes, man skal se med, selvom man kun vil give den tre stjerner, for der kommer jo flere nuancer på de kommende uger. Men jeg er naturligvis mest enig med dem, der synes, den fortjener fem stjerner.

Hvordan går det med at få den solgt til udlandet?

- Den er blandt andet allerede solgt til englænderne, og så bliver den også vist i Sverige, Island, Finland og Norge. Så den skal da helt sikkert ud at rejse, siger dramachef Piv Bernth.

Næste afsnit af '1864' sendes på søndag klokken 20.