'Dramatisk og fascinerende': Den svenske konges liv bliver til dramaserie

Kong Carl Gustavs liv bliver genstand for en kommende svensk tv-satsning.

Kong Carl Gustav af Sverige vil være hovedpersonen i en kommende svensk seriesatsning, som handler om hans lange liv. (Foto: Michael Campanella © Getty Images)

Dronning Margrethes fætter, den 74-årige kong Carl Gustav af Sverige, kan snart (gen)opleve sig selv og sit efterhånden lange liv i en kommende seriesatsning.

Det skriver filmmediet Variety.

Den kommende tv-serie om den svenske konges liv vil i sin opbygning minde om kæmpehittet 'The Crown', som Netflix står bag.

Bag serien, der endnu ikke har en officiel titel, står TV4, C More og produktionsselskabet Filmlance, som lige nu udvikler på den kommende serie.

- Andre konger og dronninger siges at have haft en stor indvirkning på verdens begivenheder. Historien om vores konge er anderledes. Den er ikke så kendt internationalt, men den er mindst lige så dramatisk og fascinerende. Og for mange svenskere er kongens historie total ukendt, udtaler seriens manuskriptforfatter, Åsa Lantz, til Variety.

Historien om den svenske kongefamilie og kong Carl Gustav skal efter planen udkomme i seks afsnit per sæson over flere sæsoner.

Her er nogle af de mest fremtrædende medlemmer af den svenske kongefamilie, som må formodes at spille store roller i den kommende serie. I midten ses kong Carl Gustav, som har sin kone, dronning Silvia, og sin ældste datter, kronprinsesse Victoria, på hver sin side. Bagerst ses prinsesse Madeleine, prins Carl Philip og kronprinsesse Victorias mand, prins Daniel. (Foto: Pascal Le Segretain © Getty Images)

Og ligesom i 'The Crown' skal årenes hændelser og forandringer i det svenske samfund vises ud fra den svenske kongefamilies perspektiv.

Men spotlyset vil primært centrere sig om den svenske konge – fra hans helt unge år og frem til hans nutidige titel som konge af Sverige.

- Det er lidt ligesom filmen 'Kongens store tale', fordi vi vil skildre en person, der bliver trænet til at være noget, han ikke er. Og vi vil vise, hvordan folk omkring ham prøver at forandre ham, udtaler Josefine Tengblad, der er dramachef på TV4 og C More til Variety.

Hun tilføjer, at kernen i den kommende serie handler om "mennesker med fejl og mangler, som alle kan relatere til, og om alle de udfordringer vi står overfor for at kunne være tro mod os selv."

Bekymringer hos det svenske hof

Til Dagens Nyheter siger manuskriptforfatter Åsa Lantz, at det svenske hof er blevet informeret om serien. Men hun har bevidst valgt ikke tale med nogen af kongefamiliens medlemmer om projektet.

- Jeg tror, det er godt med lidt afstand for at holde sig helt fri og ikke komme til at tage særlige hensyn til enkelte personer, siger hun til Dagens Nyheter ifølge Ekstra Bladet.

I samme interview siger Åsa Lantz, at hun drømmer om at overtale den 41-årige svenske skuespiller Joel Kinnaman til at være en del af serien.

Joel Kinnaman er blandt andet kendt fra filmen 'RoboCop' og serierne 'House of Cards', 'Altered Carbon' og 'For All Mankind'.

Informationschefen ved det svenske hof, Margareta Thorgren, bekræfter, at man er blevet orienteret om den komme serie om den svenske kongefamilie.

Og hun siger, at nyheden har skabt uro hos dele af den svenske kongefamilie.

- Det er klart, der er visse bekymringer. Jeg tror altid, at der vil være en uro hos mennesker, hvis liv skal filmatiseres, siger hun til Dagens Nyheter.

Her ses kong Carl Gustav i 1974 - året efter han blev kronet konge af Sverige. (Foto: KEYSTONE © Getty Images)

Informationschefen påpeger vigtigheden af, at scenerne i den kommende serie kommer til at ligge så tæt på sandheden som muligt.

- Fakta skal skildres korrekt, men når det gælder den mere dramatiserede del af serien, er der naturligvis en vis kunstnerisk frihed, som vi ikke er herre over, siger hun til Dagens Nyheter.

Hvornår der er premiere på serien om kong Carl Gustav og resten af den svenske kongefamilie vides endnu ikke.

Daisy og prinsgemalen i dansk serie?

Sidder du nu og drømmer om engang at se en serie om det danske kongehus, så bliver du nok skuffet.

DR's tidligere dramachef Piv Bernth, der nu CEO og executive producer i Apple Tree Productions, tror i hvert fald ikke på idéen om en dansk version af 'The Crown' eller en serie á la den, der kommer om den svenske kongefamilie og kong Carl Gustav.

- Det tror jeg simpelthen ikke, at folk vil have lyst til at se. Det danske kongehus er så elsket og respekteret, og jeg tror ikke, at folk vil have lyst til at have den debat, der vil opstå efter sådan en serie, for sådan en serie vil kræve, at der bliver afsløret en eller anden hemmelighed, siger Piv Bernth.

Og sådan en omgang dyneløfteri i de royale gemakker mener hun ikke, at danskerne er klar til.

- Jeg tror i øvrigt heller ikke, at kongehuset gemmer på en eller anden frygtelig hemmelighed. Det danske kongehus har været meget åbent. Medlemmerne har givet interviews. Der er skrevet bøger, og kongehuset er også på de sociale medier.

Kunne du selv finde på at lave en serie om det danske kongehus?

-Nej, ikke umiddelbart, og der er i øvrigt lavet nogle glimrende dokumentarer, hvor kongehuset selv åbner op for offentligheden, siger Piv Bernth.

- Jeg tror heller ikke, at det ville være så sjov en serie at lave, for der er ingen, der har lyst til, at den bliver lavet. Heller ikke kongehuset, som gerne vil være private. Og dronningen er blevet en dame med en vis tyngde, og det viste sig også, at prinsgemalen var elsket af folket, da han døde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk