Historien indeholder både forbudt kærlighed, en påstået homoseksuel affære, afpresning og magtspil.
Og så er den ene af hovedpersonerne endda dronning Margrethes oldefar, kong Gustav 5., der sad på den svenske trone fra 1907 til 1950.
Man kan derfor roligt sige, at der er masser af drama og intriger gemt i den såkaldte "Haijby-skandale" i Sverige.
Det har man da også vurderet hos Sveriges pendant til DR, SVT, som har annonceret, at man til sommer går i gang med optagelserne til en ny miniserie om det påståede forhold mellem kong Gustav 5. og den tidligere dømte restauratør Kurt Haijby og den skandalesag, deres relation medførte.
Serien, der endnu ikke har fået en titel, er planlagt til premiere i december 2021, og de to hovedroller vil blive spillet af Staffan Göthe og Sverrir Gudnason – sidstnævnte husker du måske fra rollen som tennisstjernen Björn Borg i filmen 'Borg'.
- Det er svært ikke at blive fascineret af, hvad der skete eller ikke skete mellem Kurt Haijby og Gustav 5. – og af den juridiske skandale, der fulgte efter, udtaler Anna Croneman, der er programleder for dramaproduktionen hos SVT.
Der ér nemlig stadig en række ukendte faktorer i sagen, men lad os først se på, hvordan skandalen begyndte.
Kærlighed eller planlagt afpresning?
Tilbage i 1933 åbnede den 39-årige Kurt Haijby restauranten Lido i Stockholm sammen med sin anden kone, Anna, men fordi han havde en plettet straffeattest, fik han afslag på sin ansøgning om en alkoholbevilling.
Derfor gik Kurt Haijby – af alle steder – direkte til den aldrende kong Gustav 5. for at søge om dispensation.
Hvad, der helt præcist skete mellem de to mænd den dag, vides ikke med sikkerhed, men i dramaseriens version af historien blev der "tændt en gnist" mellem dem ved dette møde, og "en forbudt og hemmelig relation blev indledt", som SVT beskriver det.
Bengt Braskered, der står bag manuskriptet til serien, er selv i tvivl om, hvad der helt præcis skete mellem dem.
- Måske var kongen forelsket i Kurt, eller Kurt var forelsket i ham. Måske mødtes to sjæle, siger han til Expressen.
Men under sin research opdagede Bengt Braskered, at historien faktisk ikke handlede så meget om, hvem der følte hvad. Historien var nemlig større og mere almen end det, og derfor pressede et nyt spørgsmål sig på hos manuskriptforfatteren:
- Hvad sker der med os mennesker, når vi ikke får lov til at leve, som vi er?, som Bengt Braskered formulerer det.
Uanset, hvad der er op og ned i sagen, er den i de svenske medier beskrevet som en af landets største retsskandaler. For da Kurt Haijbys kone i 1936 søgte om skilsmisse fra sin utro mand, angav hun hans seksuelle forhold til kongen som årsag, og så stod det forbudte forhold pludselig sort på hvidt.
Hvis det kom frem, at Gustav 5. muligvis havde en mandlig elsker, ville det være alt for risikabelt for ham, eftersom han i forvejen var presset politisk på daværende tidspunkt. Derudover var homoseksualitet stadig strafbart i Sverige dengang.
Derfor blev alt angiveligt sat ind for at hemmeligholde forholdet og skåne kongen fra en potentiel skandale, der kunne vokse sig stor, og Kurt Haijby – og hans ekskone – fik derfor i cirka ti år penge af hoffet for at holde mund.
- Der må ikke komme en skandale, men fiks det med så få penge som muligt, lød ordren fra kongen til hans ansatte.
Men relationen mellem de to mænd blev alligevel offentlig kendt, og afsløringen betød, at Kurt Haijby blev sigtet for afpresning af kongen.
Havde Haijby i virkeligheden bare opdigtet et forhold til kongen for at få penge af hoffet? Eller var han et offer? Og hvorfor blev han boende med sin ekskone? Spørgsmålene var mange, men i 1952 blev Haijby dømt skyldig i afpresning, og den endelige dom lød på seks års "straffearbejde".
Ifølge Kurt Haijby selv handlede det umiddelbart ikke om pengene. Da forfatteren Vilhelm Moberg interviewede ham i fængslet, sagde han i hvert fald:
- Forfatningen siger, at man skal vise kongen ærefrygt og ærbødighed og elske ham. Ingen har elsket kongen højere end jeg. Og hvad fik jeg?
Kongehusekspert: Man viser de kongelige, som de er
Du kan nok fornemme, at der er en del kød på denne virkelige historie om Gustav 5. og Kurt Haijby – i hvert fald rigeligt til en miniserie på fire afsnit. Men det er faktisk ikke den eneste forklaring på, at SVT nu laver den til en tv-serie.
Mere end nogensinde vil vi nemlig gerne have mere indblik i, hvordan de kongelige var og er, siger kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, der er lektor ved Professionshøjskolen Absalon.
- At SVT laver en tv-serie om det her, viser noget om, hvordan synet på europæiske kongehuse er ved at ændre sig. Man er blevet mindre bange for at vise de kongelige som de personer, de virkelig er eller var, og der falder mange facader i disse år.
Tænk bare på Netflix-hitserien 'The Crown' om den britiske dronning Elisabeth, hvor det ikke altid er et glansbillede, vi ser.
- Man ønsker ikke, at de kongelige forbliver de her ophøjede personer, og det er en ret ny tendens, der er kommet inden for de seneste år – man interesserer sig mere for personerne og ikke kun for kongehuset som institution nu, siger Lars Hovbakke Sørensen.
Han fremhæver også DR-serien 'Frederik IX', hvor vores egen dronning Margrethe selv medvirkede for at fortælle om sin egen fars opvækst.
- Generelt vil de kongelige gerne bakke op om de her programmer. Vi så jo selv, at dronningen fortalte om sin far og farfar, og det var jo ikke altid et så positivt billede af Christian 10., men hun var meget indstillet på at give et korrekt billede af, hvad der var sket, siger Lars Hovbakke Sørensen.
Men betyder det så, at de svenske kongelige byder SVT's kommende fiktionsserie velkommen med åbne arme? Ikke nødvendigvis, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.
- Lige netop sådan en historie her er nok ikke noget, som det det svenske kongehus er så voldsomt begejstret for får opmærksomhed igen, for der har jo også været historier om utroskab med den nuværende kong Carl Gustav 16., siger han.
Og selvom sagerne ikke kan sammenlignes, så er Haijby-skandalen stadig en lidt ubehagelig sag for de kongelige i Sverige, mener Lars Hovbakke Sørensen.
- Men når det er sagt, må de også have en interesse i at sagen kommer frem, så de kan vise, at der er en meget større åbenhed i dagens moderne kongehus.
Det er den svensk-britiske instruktør Lisa James Larsson, der skal instruere den svenske serie. Hun har i øvrigt tidligere instrueret afsnit af den britiske, kongelige serie 'Victoria'.