Drop selvhjælpsbøgerne: Superfan giver dig 5 gode grunde til at bruge 'Matador' som din coach

Har du nogensinde tænkt på, at man kan bruge 'Matador' som coach i sit liv? Hvis ikke, så kan du oplagt læse med her.

30-årige Caroline Burchardt har set 'Matador' intet mindre end 250 gange. Dermed har hun godt styr på de mange personer fra serien. Her ses Doktor Hansen og Agnes i en scene. (Foto: DR og Marie Bentzon Sørensen © DR og Marie Bentzon Sørensen)

’Matador’ er ikke bare underholdning. Faktisk kan vi lære meget af serien, som vi kan bruge i vores eget liv.

For i det kæmpe persongalleri, som serien byder på, finder man personer, der har så meget styrke, godhed eller gåpåmod, at vi sagtens kan bruge dem som inspiration i vores moderne liv i dag.

Det mener 30-årige Caroline Burchardt, der er superfan af den folkekære serie. Siden hun som barn så ’Matador’ for første gang sammen med sin familie, har hun set serien – og hold nu fast! – intet mindre end 250 gange.

Hun kan derfor et utal af replikker udenad og har takket være de mange timer foran skærmen et stort kendskab til de mange beboere i Korsbæk. Og blandt de mange roller i ’Matador’ gemmer sig en række personer, som vi kan lære meget af i dag.

Så drop selvhjælpsbogen og brug i stedet disse 5 inspirerende personer fra ’Matador’ som din coach.

matador (© dr)

Den stærke Maude Varnæs

Står du midt i en livskrise, og har du brug for styrke? Så kig på Maude. Ja, du læste rigtigt. For selvom hun er kendt for at gå op for at lægge sig, gemmer der sig meget styrke i den pæne frue.

Det bliver tydeligt for første gang, da Maude får at vide, at hendes mand Hans Christian har været hende utro. Denne gang går hun nemlig ikke i seng.

- Den scene bliver et kæmpe vendepunkt både for Maude og serien, som man også kan bruge i sit eget liv, siger Caroline Burchardt.

For da sladderhanken frøken Jørgensen samme aften drikker en flaske hårvand og må tilses af lægen, falder Hans Christian apatisk sammen i en stol, hvilket får Maude til at sige: ’Hvorfor sidder du der, Hans Christian? Så tag dig dog sammen’.

Det viser styrke, mener Caroline Burchardt, og er noget, vi med fordel kan lade os inspirere af i dag, når vi møder modstand.

- Maude udvikler sig fra at være en skrøbelig sag, der er let at slå ud, til en stærk kvinde som står imod, når bølgerne går højt, siger Caroline Burchardt.

Bliv inspireret her: Afsnit 12 – 'I lyst og nød'.

(© dr)

Den empatiske Ingeborg Skjern

Synes du, at verden er blevet kold og kynisk? Så send noget ekstra omsorg og godhed ud til dine omgivelser. Med andre ord, gør ligesom den empatiske Ingeborg, der altid tænker på andres ve og vel.

Et af de tidligste eksempler på det finder vi i afsnit 5, da hun hører, at hendes mand Mads’ konkurrent, manufakturhandleren Albert Arnesen fra Damernes Magasin, er gået konkurs.

’Det var dog alligevel skrækkeligt for dem’, får hun sagt, hvortil Mads Skjern svarer: ’Ja, men ikke for os’.

- Da Mads, svogeren Kresten og hendes far Oluf glæder sig over deres egen succes, siger hun: ’Jeg vil bare ikke gå og være glad, fordi det går andre skidt!’. Det er på alle måder et citat og en vending, som flere mennesker kunne lære noget af, siger Caroline Burchardt.

Bliv inspireret her: Afsnit 5 – 'Den enes død'.

(© dr)

Den undervurderede Iben Skjold Hansen

Føler du dig presset af samfundet til at leve på en særlig måde eller at rette ind? Så kan du oplagt finde modet til at være anderledes hos Iben Skjold Hansen.

Hun kommer til Korsbæk efter at have forladt sin tyske forlovede og bliver i stedet gift med Kristen Skjern – dog uden at blive en klassisk frue. Der er en masse girlpower i hende, synes Caroline Burchardt, der kalder Iben for en af de undervurderede roller i Matador.

- Iben er en virkelig stærk kvinde og årtier forud for sin tid, fordi hun render rundt i ridebukser og ikke bukker under for kvindeundertrykkelsen, der herskede på den tid i de kredse.

Børn vil hun i øvrigt ikke have, for som hun træt siger om sit ægteskab: ’Der er tremmer nok i det her bur’.

Bliv inspireret her: Afsnit 18 – 'Hr. Stein'.

(© dr)

Den ordentlige Hr. Stein

Roder du for meget rundt i dit liv, snager du i andres sager, og har du for mange bolde i luften? Så kan den diplomatiske og pligtopfyldende bogholder Hr. Stein fra Korsbæk Bank måske hjælpe dig med at finde det rette fokus.

Han har nemlig altid øjnene på bolden, og han blander sig ikke unødigt i andres sager, hvilket giver ham ro til at fokusere på det vigtigste.

- Han er ydmyg, grundig og et ordentligt menneske. Han ved jo godt, at Hans Christian har en affære, men han siger ikke noget. Men han har trods alt også kant og er ikke bange for at sige sin chef imod, når der er større ting på spil, siger Caroline Burchardt.

Afsnit 18 er tilmed opkaldt efter ham, fordi han som jøde må flygte fra nazisterne med hjælp fra Maude Varnæs og Daniel Skjern. Det er et af Caroline Burchardts yndlingsafsnit, fordi det viser, hvordan vi som danskere stod sammen og hjalp hinanden under krigen.

- Her ser vi endnu et eksempel på hans ordentlighed, da han siger: ’Jeg kan ikke forlange, at De eller den unge mand skal løbe en risiko for min skyld’.

Bliv inspireret her: Afsnit 18 – 'Hr. Stein'.

(© dr)

Den selvstændige Agnes Jensen

Hvis du mangler lidt girlpower i dit liv, kan du roligt kigge på Agnes Jensen, der går fra at være en naiv stuepige til at være en sej og selvstændig kvinde, siger Caroline Burchardt.

- Agnes undergår en fantastisk udvikling i løbet af serien, og vendepunktet for hende er, da sønnen Aksel falder i branddammen, hvor hun beslutter sig for at arbejde hjemmefra og skabe sit eget.

Det sker alt sammen i afsnit 15, og i resten af serien dukker det ene inspirerende citat op efter det andet fra Agnes, mener Caroline Burchardt.

Blandt andet siger hun på et tidspunkt: ’De skal ikke tro, jeg beder om friplads. Jeg kan betale, hvad det koster – for begge mine drenge’.

- Hun siger det, da hun beder frk. Mikkelsen om optagelse af sønnerne på privatskolen, og jeg synes, det er et godt citat, fordi det understreger, at hun kan selv. Hun er selvstændig og vil sine børn det bedste, siger Caroline Burchardt.

Bliv inspireret her: Afsnit 15 – 'At tænke og tro'.

FacebookTwitter