DRs kulturredaktør: Ny filmfond bliver hovedstadens visitkort til verden

I dag åbner Copenhagen Film Fund, og selvom fondsmidlerne er små, er symbolværdien stærk, siger DRs kulturredaktør Niels Frid.

DRs kulturredaktør Niels Frid ser et stort potentiale i Copenhagen Film Fund. (© DR)

København og Hovedstadsområdet får i dag en ny filmfond, der skal tiltrække udenlandske filmproduktioner til byen samt forhindre udrejsen af danske filmproduktioner, der ellers ville være optaget i udlandet.Københavns Kommune er hovedsponsor for Copenhagen Film Fund, og kulturborgmester Pia Allerslev (V) forventer, at fondens 38 millioner kroner bliver en god forretning for Hovedstadsområdet.

DRs kulturredaktør Niels Frid er ikke synderlig imponeret over beløbets størrelse, men fonden kan alligevel få stor betydning for antallet af film, der optages i København, vurderer han. Som et krav for at fingre i fondens finanser skal filmen nemlig produceres i Hovedstadsområdet. - På den måde vil fonden sikre, at København kommer på vores nethinder - også i fremtiden. Når historien om København og Danmark i 2010'erne skal fortælles, så vil der være billeder af de største film i de år, som så vil være optaget i København, siger Niels Fris og fortsætter:- Det vil være et visitkort for hovedstaden - både indadtil i Danmark, men også for turister i hele verden, hvis fonden formår at samarbejde med nogle af vores største kunstnere, altså dem der også sælger i udlandet.Fynboerne viste københavnerne vejenI forvejen har Danmarks to øvrige filmfonde, Film Fyn og Den Vestdanske Filmpulje. Særligt fynboerne har haft kæmpe succes med deres filmfond, da Susanne Biers 'Hævnen', som valgt en Oscar for bedste udenlandske ikke-engelsksprogede film i 2011, blev optaget i Sydfyn som følge af fonden.- Hele brandingen og turismen i Sydfyn har været ophængt på den film. Det har været et udstyrsstykke uden lige, og det har været bevidst fra Fyns side til at lokke både indenlandske og udenlandske turister til Sydfyn. En film, der vinder en Oscar og går verden rundt, den skaber om nogle billeder på nethinden og brander mere end noget som helst andet Danmark, siger Niels Frid.Risiko for kannibalisme blandt filmfondeneMed en ny filmfond i Danmark vil konkurrencen om de store produktioner dermed også være større. Hvis ikke de forskellige fonde finder en måde at fordele filmtalentet på, kan de risikere at modarbejde hinanden, advarer Niels Frid.- Det negative kunne være en form for kannibalisme mellem de regionale fonde, der kommer til at bekæmpe hinanden i stedet for at styrke hinanden. De kommer til at battle mod hinanden om, hvem der skal have den næste Susanne Bier film, Lars von Trier film eller Per Fly? Derfor skal de her fonde finde ud af, om de kan samarbejde sammen ligesom DR og TV2 har fundet en fredelig sameksistens, siger han.Bestyrelsen i Copenhagen Film Fund præsenteres i dag klokken 12.30 ved et pressemøde på Københavns Rådhus.

Facebook
Twitter