Du har aldrig set noget lignende: Banebrydende serie slutter fuldstændig vanvittigt

Serien 'Transparent' har dræbt hovedpersonen efter #MeToo-sag. Afslutningen er et 'vidunderligt vanvittigt rod'.

Afslutningen er et fascinerende bud på, hvordan man kan afslutte en historie, der aldrig har peget mod en bestemt slutning, skriver Kasper Lundberg. (© Erin Simkin/Amazon Studios)

Der er et gammelt trick fra sæbeoperaerne, der er blevet populært blandt nogle af de ellers mest velansete serier.

Hvis en skuespiller falder i unåde, så skriver man ham bare ud af serien.

Lader ham dø af eeet… hvad skal vi finde på? Hjerteslag?

Så lige et par hurtige scener med de andre personer, der græder krokodilletårer – ikke for meget, det viser sympati!

Og så ellers op på hesten og få afsluttet historien.

Ha, det handlede slet ikke om dig! Se, vi kunne sagtens klare os uden dig. Din dumme skuespiller.

Sidste år var det 'House of Cards', der sluttede af med en hel sæson med Claire i fokus, efter anklagerne om seksuelt grænseoverskridende opførsel havde hobet sig op mod Kevin Spacey.

Nu er turen kommet til den banebrydende serie 'Transparent', der blev Amazons første kritikerhit og var med til at vise, at halv times-formatet havde et enormt kunstnerisk potentiale.

I centrum står Jeffrey Tambors portræt af Maura, der i starten af serien springer ud som kvinde over for sin familie.

Tambor er under arbejdet med serien blevet anklaget for at have chikaneret og kysset kvinder mod deres vilje.

Kvinderne bag anklagerne er hans personlige assistent Van Barnes og Trace Lysette, der spiller rollen som Shea i serien.

Efter fjerde sæson blev det klart, at han ikke kunne fortsætte.

Nu slutter 'Transparent' med en musical i filmlængde, der viser omstændighederne omkring Mauras død og Shiva, det jødiske sørgeritual.

Egentlig har serien ikke handlet særlig meget om Maura siden første sæson, men snarere om familien Pfeffermans reaktion på hendes transition.

Men fordi orkanens øje er helt væk, forsvinder trans-problematikkerne næsten, og seriens to andre temaer står klarere frem – moderne jødisk identitet og smerte blandt de privilegerede og rige.

Afslutningen er et vidunderligt vanvittigt rod og et fascinerende bud på, hvordan man kan afslutte en historie, der aldrig har peget mod en bestemt slutning.

Her er tre af grundene til, at 'Transparent' har skrevet tv-historie.

1

Musical-afslutningen

Det amerikanske komedie-drama 'Transparent', skabt af Jill Soloway for Amazon Studios, debuterede i 2014. (© Nicole Wilder/Amazon)

Reaktionen på musical-afslutningen har været lidt blandet.

Men én ting er sikkert. Du har aldrig set noget lignende.

Det er næsten en joke, hvordan afslutningen er en perlerække af tidligere biroller, og hvordan hver eneste historie fra de fire sæsoner skal rundes af.

Flere af dem i en opkørt sang.

Men når skuffelsen over den abrupte finale har lagt sig, så står vi tilbage med en afslutning, som fremtidige serier kommer til at sammenligne sig med, når de skal finde ud af, hvordan man runder langstrakte, vidt forgrenede familiedramaer tilfredsstillende af.

Og et par sange, jeg garanterer, du aldrig vil glemme.

Både Shelleys provokerende moderskabshymne, 'Your Boundary is My Trigger'.

Og det grinagtigt storladne afslutningsnummer, 'Joyocaust', der nok vil få kæberne til at falde ned på gulvet rundt omkring i de jødiske hjem:

'Jeg tror, at vi har brug for en modsat følelsesmæssig reaktion til Holocaust, så vi kan komme videre,' siger moderen Shelley i optakten.

'Seks millioner mennesker, der føler glæde på samme tid: En joyocaust!'

2

En transperson i hovedrollen – eller hvad?

Den amerikanske skuespiller Jeffrey Michael Tambor, der spiller transkvinden Maura i 'Transparent', har blandt andet medvirket i spillefilmene 'Hellboy' fra 2004 og 'Tømmermænd i Vegas'. (© Nordic Entertainment Group)

TV-serierne har vendt op og ned på vores ideer om, hvilke figurer seere kan relatere til.

Sammen med 'Orange is the New Black', har 'Transparent' fået æren for at overbevise film- og serieverden om, at det ikke kun er hvide cis-personer med middelklasseproblemer, vi kan se os selv i.

Men selvom 'Transparent' blev hyldet for at sætte en transpersons historie i centrum, blev den også kritiseret for at have valgt at lade en cis-mand spille rollen.

Jeffrey Tambor har vundet flere Emmy-statuetter for sin præstation, men for mange trans-kritikere forblev valget en form for arvesynd, en ærgerlig beslutning, der gjorde, at serien aldrig kunne blive helt troværdig.

At han så senere stod anklaget for sexchikane mod transkvinder på settet slog en fed streg under kritikken.

Jill Soloway, der står bag serien har senere også sagt, at hun har lært, at det er totalt uacceptabelt at lade en cis-mand spille en transkvinde.

'Jeg ved godt, at det lyder ironisk i min mund, men der hvor jeg står nu, vil jeg sige, at det er udenfor diskussion,' siger Soloway.

3

Rekordmange transpersoner bag og foran kameraet

Den amerikanske tv-skaber Jill Soloway står også bag serierne 'Six Feet Under' fra 2001 og 'Afternoon Delight' fra 2013. (© Matt Winkelmeyer/Getty)

I det hele taget har det været ekstremt spændende at følge Jill Soloway, der trådte sine karrieremæssige barnesko som manuskriptforfatter på guldalder-serien 'Six Feet Under'.

'Transparent' er baseret på Soloways egne erfaring med en transforælder, der springer ud sent i livet.

Under arbejdet med 'Transparent' er Soloway selv sprunget ud som non-binær (hverken han eller hun, men bare de/dem) og har anlagt en aktivistisk tilgang til processen.

Soloway har arbejdet hårdt på at få så mange trans-kræfter bag kameraet som muligt. En af vor tids mest lovende manuskriptforfattere Our Lady J er for eksempel blevet oplært som manuskriptforfatter hos Soloway og arbejder nu på Ryan Murphys kæmpehit,'Pose'.

Sammen med 'Pose' er der flere transpersoner både foran og bag kameraet end nogen anden produktion i serie-historien.

'Transparent' kan ses på Amazon Prime og Viaplay.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk