Du har aldrig set noget lignende: Hypet Disney-satsning er unik, overraskende og nyskabende

Marvel satser stort på Disney+-serien 'WandaVision', som tager superhelteuniverset helt nye steder hen.

Paul Bettany spiller Vision, hvis kone, Wanda, bliver spillet af Elizabeth Olsen. Begge karakterer har superkræfter, men lever i begyndelsen af serien et roligt liv i forstæderne - noget faretruende lurer dog lige om hjørnet for de to helte. (© Marvel Studios via Disney+)

Det krævede en global pandemi at bremse Marvel-toget, der siden filmen 'Iron Man' i 2008 ellers har siddet tungt på biografmarkedet.

Siden 'Spider-Man: Far From Home' fra 2019 har vi ikke fået en eneste ny film fra Marvels cinematiske univers, der i 2020 valgte at udskyde 'Black Widow' og 'Eternals' grundet coronapandemien. Filmene skulle oprindeligt have fungeret som startskud på den "fjerde bølge" af Marvel-film, som producer Kevin Feige har kaldt den næste række af superheltefortællinger fra franchisen.

De store Marvel-film er stadig sat på hold, men heldigvis var timingen for den globale udrulning af streamingtjenesten Disney+ helt perfekt, for med den kunne Marvel fortsætte deres episke føljeton hjemme i tv-stuerne.

Første gensyn med vores yndlingssuperhelte er i serien 'WandaVision', hvor de to 'Avengers'-figurer The Scarlett Witch aka Wanda Maximoff og Vision er tilbage i en superhelteserie, der med garanti ikke ligner noget, du har set før.

Selvom Marvel bestemt har taget chancer før med deres film og været gode til at skabe unikke universer til de forskellige heltetyper, var en pause fra de succesfulde film måske i virkeligheden held i uheld.

Trætheden var ved at snige sig ind på selv en hardcore Marvel-zombie som mig, der så godt som voksede op i tegneseriebutikken Fantask i København, hvor jeg købte tegneserier med alle mine yndlings Marvel-helte.

På godt og ondt (hovedsageligt godt!) har nøglen til Marvels filmsucces været det sammenhængende univers, der på mange måder har føltes som den største, mest luksuriøse tv-serie nogensinde skabt.

Men som det er med tv-serier, så kan de - når de bliver trukket for langt ud - blive ensformige. Den følelse havde jeg til sidst svært ved at ryste af mig, når jeg sad i biografens ellers forførende mørke.

Pudsigt nok er det Marvels første egenproducerede tv-serie, der føles som det friskeste pust, vi længe har fået fra Marvels side.

'WandaVision' vil med garanti finde et tilfredst publikum, der værdsætter fornyelsen, men samtidig tror jeg, at en del vil finde seriens finurlige og bevidst mystiske stemning mere frustrerende end fornøjelig.

Hvad var så min oplevelse? Det kan du læse om herunder, hvor jeg fremhæver tre ting, der gør 'WandaVision' til den mest unikke og overraskende superhelteoplevelse i lang tid.

1

Inspireret af sitcoms - med et twist

'WandaVision' er inspireret af amerikanske sitcoms gennem tiden og starter eksempelvis ud i sort/hvide farver som serierne fra 50'erne. (© Marvel Studios via Disney+)

Det mest åbenlyst nyskabende ved 'WandaVision' er, at rammerne om historien er udformet som ikoniske, amerikanske sitcoms igennem tiden.

Jeg har kun fået adgang til tre afsnit, men i de to første episoder imiterer serien 1960'ernes sort-hvide sitcom-stil med live-publikum, regelsmæssige punchlines og et kulisseagtigt setup med Wanda og Visions lejlighed som det primære samlingspunkt.

Det er absurd at se disse grandiose superhelte i en lille, skrabet sitcom-opsætning, og langt hen ad vejen udspiller de to første afsnit sig ret præcist som datidens komedieserier. Det er tydeligt, at man har taget opgaven meget seriøst.

Men der er hele tiden noget urovækkende, der gemmer sig under den maniske publikumslatter og de polerede, overfladiske jokes. Der gemmer sig noget, vi ikke kan se, og vi får konstant små hints om, at intet er, som det ser ud til.

Hvorfor befinder vi os pludselig i en sitcom? Foregår det hele oppe i Wanda og Visions hoveder? Er det et parallelunivers, som vi ved, at Marvel er glade for at lege med? Og hvor længe holder serien dens maske?

I tredje afsnit begynder vi så småt at bryde ud af rammerne, og det er tydeligt, at der er lagt i kakkelovnen til noget stort og mere superhelteklassisk senere i serien. Sitcom-rammen er dog sjov og forfriskende, og det er en hulens smart måde at spare en masse penge, når der skal betales for de dyre actionafsnit, jeg formoder, der må komme senere.

2

Endnu mere relaterbare superhelte

'WandaVision' foregår i tiden efter filmen 'Avengers: End Game'. Tidslinjen fortsætter efter serien, hvor Wanda er præsenteret som medvirkende i Marvel-filmen 'Doctor Strange: In The Multiverse of Madness', der udkommer i 2022. (© Marvel Studios via Disney+)

Det er skønt at få lov at følge vores kære superhelte i et langstrakt format, hvor der er tid til personlig udvikling. Normalt skal vi jo vente hele eller halve år på at se, hvordan heltene udvikler sig i filmene.

Vi kommer lige lidt mere ind på livet af dem her i 'WandaVision', på trods af at de to første afsnit er en smule mekaniske grundet det stramme sitcom-koncept. Det er dog en historie med et helt andet personligt fokus, end vi er vant til, og der er tre afsnit inde kun meget lidt handling om skurke og jordens undergang, som jo ellers plejer at være de vilkår, filmene opererer udefra.

Paul Bettany er forrygende og faktisk overraskende sjov som Vision, når han spiller den stereotype mand med et kedeligt job, der prøver at imponere sin chef i første afsnit. Her skaber kontrasten mellem Wandas og Visions ekstraordinære evner og det kedelige lokalsamfund, som serien beskriver på sin kitschede sitcom-måde, både morskab og spænding.

Men det er og bliver Wanda Maximoff aka The Scarlett Witch, som er seriens emotionelle midtpunkt. Elisabeth Olsen er karismatisk, og man fornemmer en voksende galskab inden i hende.

3

Masser af referencer til nørderne

Elizabeth Olsen er lillesøster til de kendte tvillinger og skuespillere Mary-Kate og Ashley Olsen, der især hittede som børne- og teenagestjerner. Efterhånden er det dog Elizabeth, der har mest fart på skuespilkarrieren. (© Marvel Studios via Disney+-.)

De trivielle forstadsrammer, hvor alt synes falsk og overfladisk, vækker løbende noget i Wanda. I 'WandaVision' bliver der på et tidspunkt hældt fra en vinflaske kaldet 'Maison de Merpris'.'Maison' betyder hus og kan måske ses som en stærk reference til den gamle tegneserie 'House of M' - en tegneserie, hvor Wanda ender med at udslette folk omkring hende.

Det er også tydeligt, at Wandas evne til at manipulere tid og sted kan blive afgørende for de multiuniverser, som vi formentlig bliver præsenteret for fremadrettet i kommende Marvel-film.

Der er flere referencer, end jeg har plads til at opridse her, men Marvel-fans vil ikke blive skuffede, da 'WandaVision' - selvom det er en tv-serie - er designet til at passe ind sammen med spillefilmene.

Jeg kan ikke mindes en filmserie, hvor det er et must at se diverse tv-serier på sidelinjen for at kunne følge det overordnede plot i filmuniversets udvikling, men det lader altså til at være tilfældet her.

Og hvis dét ikke er en indikator på seriens overlegne rolle i populærkulturen, så ved jeg ikke, hvad er.

'WandaVision' kan ses på Disney+.

Facebook
Twitter