Du kan ikke undgå at blive revet med: 3 programmer der genopfinder dating på tv

Der er masser af gode grunde til at se dating-programmer, mener DR's serieekspert.

I 'Mit hemmelige match' flytter ti unge ind i et kollektiv. De ved ikke, at de er en del af et socialt eksperiment, og at deres personlighedstyper på forhånd er matchet. (© dr)

Datingshows har i lang tid været en skindød genre, som i en årrække har manglet fornyelse og lignet uinspirerede afarter fra datingshowets guldalder.

Da jeg var barn, var tv-programmer som 'Knald eller fald' og 'Mand O Mand' umulige at komme uden om.

Det føltes magisk, at der var en hel genre dedikeret til at få besvaret nogle af de spørgsmål, vi som usikre mennesker går og gemmer på.

For hvad tænder kvinder på? Hvad leder mænd efter i en partner? Datingshows har forsøgt at give os nogle af svarene.

I 2019, hvor Tinder er allemandseje, og dating generelt lader til at være større end nogensinde, giver det god mening, at vi igen ser en revitalisering af det ellers lidt trætte tv-koncept om at finde kærlighed på tv.

Der er nemlig meget at gå i gang med, så her kommer en anbefaling af tre af de bedste datingshows lige nu, som på vidt forskellige måder udfordrer både det gængse tv-programformat og datinggenren generelt.

1

Date mig nøgen

- Da afsnittets hovedperson bliver præsenteret for de fem mulige matches i form af ben og kønsorganer i glasbure, står det klart, at det er et program, der rykker grænserne og ved første øjekast vil forarge mange, skriver serieekspert. (© TV2)

Jeg tror aldrig før, jeg har set et datingprogram med så mange vigtige oplysninger, som man får i 'Date mig nøgen'.

På overfladen ligner det ethvert standard datingshow.

Men da afsnittets hovedperson bliver præsenteret for de fem mulige matches i form af ben og kønsorganer i glasbure, står det klart, at det er et program, der rykker grænserne, og ved første øjekast vil forarge mange.

Hvert program består nemlig af en kærlighedssøgende deltager, der i samspil med værten Ibi Støving, skal finde hoved og hale i de mange kønsorganer, som de bliver præsenteret for.

Efter at have elimineret én deltager, bliver vi så præsenteret for overkroppen og til sidst ansigtet.

'Date mig nøgen' kunne nemt ryge i fælden og blive et program med perfekt castede modeltyper, hvor man griner lidt af dem, der ikke passer helt ind i et forskruet glansbillede.

I stedet har man tydeligvis gjort sig umage med at caste helt almindelige mennesker i alle former og størrelser.

Det er en vigtig oplysning, at vi i disse Instagram-tider ser, hvordan rigtige mennesker ser ud.

Som krymmel på toppen får vi små animerede breakers til dem, der sov i biologi-timen, hvor vi eksempelvis får at vide, at de indre kønslæber er synlige hos 56 procent af alle kvinder.

'Date mig nøgen' kan ses på TV 2 Play.

2

Dating Around

- Samtalerne er ægte, og det manglende 'dating-setup' gør, at fluen på væggen-følelsen kommer helt til sin ret og får os til at fokusere på det, som et datingprogram faktisk bør handle om: Relationer og muligheden for at kærligheden kan blomstre, skriver anmelder. (© Netflix)

Datingshows er klassisk set bygget op omkring en meget bestemt formel, der oftest inkluderer en vært, et tv-studie, 'bekendelses-interviews' i et separat studie og på forhånd udvalgte spørgsmål mellem de kærlighedssøgende deltagere.

I 'Dating Around' er alt skrællet fra – selv voice-overs og påduttede samtaleemner.

Programmet er skrællet helt ned til de villige deltagere, som håber på at møde den eneste ene.

Hvert afsnit følger én deltager på fem forskellige dates som eksempelvis Luke fra første afsnit – en lidt kedelig hvid fyr fra New York – der efter fem aftener med forskellige kvinder skal beslutte sig for, hvilken af sine dates han gerne vil se igen.

Rigtig interessant bliver 'Dating Around' dog først i andet og tredje afsnit, som introducerer os for Gurki, der er fraskilt og har indisk baggrund, og den homoseksuelle Lex.

Her kommer konceptet virkelig til sin ret, da det på mange måder udvikler sig til mere end et datingshow, hvor vi lærer noget om forskellige mennesker med vidt forskellige liv.

Eksempelvis kommer Gurki op at skændes med en fyr, som i et beruset øjeblik lufter sit kritiske blik og dømmer hende, fordi hun som helt ung gik med til et arrangeret ægteskab.

Det får hende til at sende ham ud af døren, og hun er tydeligvis rystet efterfølgende.

Samtalerne er ægte, og det manglende 'dating-setup' gør, at fluen på væggen-følelsen kommer helt til sin ret og får os til at fokusere på det, som et datingprogram faktisk bør handle om: Relationer og muligheden for at kærligheden kan blomstre.

'Dating Around' kan ses på Netflix.

3

Mit hemmelige match

'Et datingshow i udklædning' kalder serieekspert 'Mit hemmelige match', da programmet ud over at være et datingshow også er et socialt eksperiment. (© dr)

Ja okay, 'Mit hemmelige match' er ikke kun et datingprogram.

Konceptet går ud på, at ti unge kvinder og mænd flytter sammen i et kollektiv.

Uden de ved det, har en ekspert analyseret deres person-profiler og sammensat dem med alliancer, venskaber og kærlighedsforhold for øje.

DR3 stod også for det yderst vellykkede datingeksperiment 'Gift ved første blik', og de har med 'Mit hemmelige match' endnu engang skabt et seværdigt og interessant tv-eksperiment.

Et datingshow i udklædning, som dvæler lidt ekstra ved, hvad det er, vi ser i en potentiel partner.

Konstant med et analytisk og forskningsbaseret blik som gang på gang bliver udfordret.

'Mit hemmelige match' kan ses på DR TV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk