Du kender måske ikke navnet - men Jason Bateman er en af de hotteste skuespillere lige nu

Jason Bateman er aktuel i tredje sæson af 'Ozark' som hovedrolle, producent og instruktør.

Jason Bateman spiller familiefar og finansrådgiver Martin "Marty" Byrde i Netflix-hitserien 'Ozark'. (Foto: Jackson Davis © Netflix)

I 1981 tonede en sød lille dreng med tungt pandehår frem i tv-serieklassikeren 'Det lille hus på prærien'.

James, som han hed i serien, stjal folks hjerter på tværs af tv-stuer verden over.

Efter 'Det lille hus på prærien' fulgte en lang karriere som børneskuespiller med en sjældent set flydende overgang fra børne- til voksenskuespiller.

Inden da havde den lille dreng medvirket i en række af amerikanske tv-reklamer, og selv husker jeg reklamen for et cornflakes-lignende morgenmadsprodukt, hvor drengen kører rundt i en hjemmelavet sæbekassebil og vinder et lille hjemmelavet trofæ.

Den lille dreng i sæbekassebilen hed i virkeligheden Jason Bateman, og i 2020 er det lille hjemmelavede sæbekasse-trofæ blevet udskiftet med en Emmy for instruktion, en

Golden
Globe for bedste komiske skuespilpræstation og en Screen Actors Guild Award for sit dramatiske skuespiltalent.

Og det er blot for at nævne tre ud af de i alt 15 priser, som en af tidens mest populære film- og serieprofiler Jason Bateman har vundet.

Senest vandt han en pris for sin hovedrolle i tv-serien 'Ozark', der netop er blevet aktuel igen på Netflix med en forrygende tredje sæson.

Her spiller Jason Bateman den småkedelige familiefar Martin "Marty" Byrd, der bliver

involveret
i kriminelle aktiviteter af den hårdeste grad. Han bliver derfor nødt til at flygte fra både
gangstere
og
FBI
til et lille øde
feriested
i det store amerikanske bjergområde The Ozarks.

I 'Ozark' er Jason Bateman ikke bare hovedrollen. Den garvede skuespiller både instruerer og producerer også serien –

tilsyneladende
uden at blive stresset af det.

Men hvis du ikke har set 'Ozark', hvor er det så, du kender Jason Bateman fra?

Her kommer tre nedslag i hans karriere, der har gjort ham til det kendte ansigt, han er i dag.

1

Det helt store komiske gennembrud

'Arrested Development' er lidt af en seerfavorit. Serien har hele 8,8 stjerner på filmsiden IMDB. (Foto: Saeed Adyani © Netflix)

Det er egentlig sjovt, at Jason Bateman er blevet kendt som ham, der altid spiller den rare og

stabile
fyr, for da hans skuespilkarriere først kom i gang, var han kendt for at spille en pisseirriterende møgunge i komedieserierne 'Silver Spoons' og 'It's Your Move'.

Igennem 80'erne og 90'erne var Bateman med i den ene kortlivede sitcom efter den anden.

Det var først i starten af 2000, at der begyndte at ske noget. For her ringede Batemans daværende agent til ham og anbefalede ham at gå til casting på en kommende, mystisk serie ved navn 'Arrested Development'.

Jason Bateman fik rollen som Michael Bluth – den eneste nogenlunde fornuftige mand i serien. Det skulle vise sig at blive altafgørende for Bateman, der på det her tidspunkt kun blev tilbudt mindre ubetydelige roller.

Med sin rolle i 'Arrested Development' cementerede Bateman sig endelig som et stort skuespilnavn i USA.

For serien voksede sig større og større i årene 2003-2005, og med de opfølgende sæsoner i 2013 og 2018 endte den med at få kultstatus som en af de mest

unikke
komedieserier nogensinde.

Men Batemans helt store internationale gennembrud lod alligevel vente på sig.

2

De store popcorn-film

I actionkomedien 'Game Night' fra 2018 spiller Jason Bateman over for den canadiske skuespillerinde Rachel McAdams. (Foto: Hopper Stone/SMPSP © 2017 Warner Bros. Entertainment Inc.)

Jason Batemans rolle i 'Arrested Development' blev anslaget for en lang liste af hovedroller i enormt succesfulde komediefilm som 'Dodgeball', 'The Break-Up', 'Juno' og 'Horrible Bosses' et og to. Bateman spiller næsten altid "the straight man" i de her komediefilm, men alligevel er han aldrig kedelig at se på.

Han minder mest af alt om ens småkedelige nabo, men med en yderst sympatisk udstråling, der med

begrænset
mimik kan få enormt sjove øjeblikke ud af meget lidt.

I årene 2004-2014 bliver stort set alt, hvad Bateman rører ved, til guld. Alligevel er det en af hans mindst kendte komediefilm, den forrygende 'Game Night' - der aldrig fik den succes, den fortjente -, som jeg holder mest af.

Hvis man vil kaste sig over en god, underholdende popcornsbasker, så er 'Game Night', som handler om en spilaften, der tager en meget uventet og farlig drejning, en af de bedre. En actionkomedie, hvor Jason Bateman og Rachel MacAdams er et usandsynligt charmerende par.

3

En ny æra med dystre krimiserier

I både 'Ozark' og 'The Outsider' spiller Jason Bateman en sympatisk familiefar, der bliver rodet ud i kaos. (Foto: Jackson Davis © Netflix)

Selvom 'Ozark' startede tilbage i 2017, er det først henover de seneste to sæsoner, at både anmeldere og publikum for alvor har fået øjnene op for serien.

Den er ikke uden grund blevet sammenlignet med hitserien 'Breaking Bad', der også var et par sæsoner om at blive universelt anerkendt. I begge serier havner en almindelig familie også midt i et kriminelt narkomiljø.

Serien, der har Bateman i hovedrollen, er både administrativt produceret og delvist instrueret af Bateman selv, og det lader til, at jo mere ansvar han har, jo bedre bliver de projekter, han spiller med i.

Men det er heller ikke nyt for Jason Bateman at instruere. Han har selv udtalt, at udover at blive ægtemand og far var det vigtigste for ham at prøve at instruere en film.

Allerede tilbage i 1989 fik han lov at instruere et afsnit af en sitcom, han selv var med i. Hans spillefilmsdebut som instruktør kom noget senere i 2013.

Filmen hed 'Bad Words' og var en komediefilm med Bateman selv i hovedrollen. I filmen forsøger en voksen mand at vinde en stavekonkurrence, der er tiltænkt børn, fordi han aldrig selv færdiggjorde folkeskolen.

Der har ikke været meget tid til at instruere siden, men med 'Ozark' og den ligeledes anmelderroste Stephen King-filmatisering 'The Outsider', er Bateman blevet lidt af en enmandshær. Som den eneste i den store vide serieverden spiller han både hovedroller og instruerer i mere end én

gigantisk
tv-serie på samme tid.

I både 'Ozark' og 'The Outsider' mærker man Jason Batemans

imponerende
blik for både spænding og æstetik. For en mand, der aldrig før har instrueret hverken drama eller spænding før, er det hamrende
imponerende
at stå i spidsen for så kompetente tv-serier.

Det er godt nok

imponerende
gået af den lille dreng i sæbekassebilen, hvis største drøm tilbage i 1980'erne var at lave reklamer, så han slap for at gå i skole. Et naivt valg, der i den grad endte med at give pote.

'Arrested Development' kan streames på Netflix. 'Game Night' kan ses på C More og lejes på Blockbuster og SF Anytime. 'Ozark' kan streames på Netflix. 'The Outsider' kan streames på HBO Nordic.