'Du ligner virkelig en rigtig kvinde': Ny serie vil gøre op med fordomme om transkønnede

Vi skal blive bedre til ikke at bryde folks grænser med dumme spørgsmål, mener instruktøren bag den nye serie 'Ondt i røven'.

Tessa Hoder i midten, flankeret af Ronja til venstre og Andrea til højre. (© Tambo Film / TV 2)

- Du ligner virkelig en rigtig kvinde.

- Tak, det gør du også.

Ved første øjekast tænker du måske ikke nærmere over den ordveksling, du lige har læst.

Men under overfladen gemmer der sig både en virkelig klodset kompliment og et kækt, underspillet modsvar.

Komplimenten kommer fra 20-årige Tessa, en fiktiv karakter i den nye TV2 Play-serie 'Ondt i røven'. Hun er lige flyttet fra sine forældres minkfarm i Odsherred, Vestsjælland, til et queer-kollektiv på Nørrebro i København.

Svaret fra den 'rigtige' kvinde tilhører Jackie, der er transkønnet og bor i kollektivet.

I 'Ondt i røven' bryder Tessa gang på gang kollektivets uskrevne regler ved at spørge ind til seksualitet, kønsidentitet eller etnicitet på en måde, der virker grænseoverskridende for de andre beboere.

Og netop køn og seksualitet er da også de helt centrale emner for serien, fortæller instruktør Rikke Kolding i Kulturen på P1.

- Jeg har savnet bred repræsentation i mediebilledet og noget at spejle mig i, da jeg selv var yngre.

- Jeg lærte utroligt meget af mit eget møde med det københavnske queermiljø. Så fortællingen var der jo. Serien har boet inde i mig, siden jeg flyttede til København.

Serien tager udgangspunkt i 'det virkelige liv'

'Ondt i røven' ligger med Rikke Koldings ord 'tæt op ad det virkelige liv'. Hun har castet de fleste af skuespillerne gennem sit eget netværk til at spille roller, som ligger tæt op ad dem selv.

Rollen som Tessa spilles af skuespilleren Tessa Hoder. (© Tambo Film / TV 2)

Seriens historier er blandt andet hentet fra en sparringsgruppe, hvor blandt andre skuespiller Jackie Christensen – der ligesom Jackie i serien også selv er transkønnet – har været med.

- Det har været enormt spændende at have været med til at forme det endelige produkt, og virkelig have mulighed for at præge det i den retning, man gerne vil have det, fortæller Jackie Christensen i Kulturen på P1.

Serien tager blandt andet fat i de intimiderende spørgsmål, man ofte oplever at blive stillet som LGBT-person.

- I serien viser vi interaktioner, som jeg selv eller min omgangskreds har haft. Det har været unikt at få lov til at adressere nogle af de ting, man til daglig bare er nødt til at tage på sig.

- Den Jackie, jeg spiller i serien, er en meget ideel Jackie. Den Jackie kan godt finde på at svare tilbage på tiltale og sige: 'Det rager ikke dig' eller andre ting, som jeg gerne selv ville have sagt i løbet af mit eget liv.

Jackie Christensen understreger, at det altid må være op til den enkelte, hvor meget man har lyst til at svare på, når folk spørger ind til seksualitet, kønsidentitet, eller hvordan man i øvrigt ser ud mellem benene.

- Vi skal ikke ligge det over på individet og forvente, at der ligger et individuelt ansvar på enhver transperson eller enhver lesbisk for at retfærdiggøre deres eksistens eller stille nogens nysgerrighed. Det må være op til dem, der kan magte det.

Rikke Kolding mener, at serien er blevet mere ægte af, at hun har allierer sig med dem, den handler om. (© Tambo Film / TV 2)

Drop hurtige indskydelser og fordomme

Rikke Kolding synes også, vi skal blive bedre til ikke at bryde folks grænser med klodsede, dumme spørgsmål.

- Man kan gøre en indsats for ikke at bryde folks grænser. Man kan feel the mood. Og så lade være med at komme med sine hurtige indskydelser eller fordomme. Hvis du bare hiver information ud af folk, så kan du lige så godt gå hjem og google.

Dele af 'Ondt i røven' er blevet til gennem skuespillernes improvisation og er altså ikke blevet spillet efter et fast manuskript. Det har nemlig været vigtigt for Rikke Kolding at få 'ægthed' ind i serien.

- Jeg kan ikke fortælle historier, der ikke omhandler mig selv, for det er ikke mine historier at fortælle. Jeg synes, man ofte har set nogen prøve at fortælle andres historier, fordi de sælger godt, eller fordi det er sensationelt og moderne.

- Derfor allierede jeg mig med dem, som jeg tænkte, vi skulle lave en serie om. Og det har gjort den mere ægte.

De syv første afsnit af 'Ondt i røven' kan ses på TV2 Play.

Facebook
Twitter