'Dybt patriarkalsk og forældet': Populært realityprogram rammer Danmark med 20 års forsinkelse

18 danske kvinder kæmper om én mands gunst i det nye realityprogram 'Bachelor'.

Ungkarlen i den første sæson af 'Bachelor' på dansk tv er den 32-årige Casper Berthelsen, som er uddannet officer og kaptajn i Flyvevåbnet. (Foto: lotta_lemche © TV 2)

18 singlekvinder drømmer om at finde kærligheden, og derfor drager de mod det græske øhav, hvor bacheloren Casper tager imod dem og til sidst vælger sin eneste ene.

Sådan lyder en ultrakort beskrivelse af realityprogrammet 'Bachelor', som tirsdag havde premiere på dansk tv – nærmere bestemt på TV2 Play. Det er første gang, en dansk udgave af programmet bliver sendt.

I 24 programmer skal de 18 kvinder lære bacheloren Casper bedre at kende ved blandt andet at tage på gruppedates og singledates. I det hele taget gælder det for kvinderne om at gøre opmærksom på sig selv og vinde bachelorens gunst.

Og hver uge er der en roseceremoni, hvor værten, Petra Nagel, spørger bacheloren, hvem af kvinderne han ønsker at lære bedre at kende og dermed tilbyde en rose.

Samtidig tager kvinderne hver især stilling til, om de stadig tror, at Casper er den eneste ene for dem, og siger dermed "ja tak" til en rose.

Næsten 20 år gammelt realityformat

Formatet 'Bachelor' er langt fra et nyt realityfænomen.

Programmet stammer fra USA, hvor det fik premiere helt tilbage i 2002. Og det blev med det samme en stor succes og er siden blevet et af de største realityformater i verden.

Den 25-årige Michaela Nielsen er en af deltagerne i 'Bachelor'. Til dagligt arbejder hun som musiker og model. Til højre ses bacheloren Casper Berthelsen. (Foto: Lotta Lemche © TV 2)

'Bachelor' har gennem årene bredt sig til 35 lande, blandt andet Australien, England, Sverige, Ukraine og Frankrig. Og nu er det altså blevet Danmarks tur - 19 år efter formatet fik premiere for første gang.

Og det er der en helt speciel årsag til, hvis man spørger Sune Roland, der er indholdschef på TV2 Zulu og TV2 Play.

- Vi synes, vi har brug for noget kærlighed. Og 'Bachelor' er det største kærlighedsformat, der findes i verden.

- Formatet har den helt rigtige volume, da der er 24 afsnit, hvilket gør, at der er meget at dykke ned i. Vi sender det om sommeren, fordi vi hverken har OL eller EM i fodbold på vores platform, og derfor vil vi forkæle vores brugere med et helt andet tilbud, siger indholdschefen.

Selvom det er mange år siden, at kærlighedsformatet fik premiere i USA, betyder det ikke, at den danske version af realityprogrammet kommer til at ligne den amerikanske én til én, siger Sune Roland.

- Man vil helt sikkert se store forskelle på den danske og amerikanske version, mens der er færre forskelle på den danske og svenske version, fordi vi befinder os i den samme kultursfære.

'Forældet og patriarkalsk realityformat'

'Bachelor'- og 'Bachelorette'-formatet har været et ekstremt stort kulturelt fænomen i USA i meget lang tid, fortæller Lene Bull Christiansen, der er lektor ved Roskilde Universitet og blandt andet forsker i kendiskultur og køn.

Og netop derfor undrer det hende, at programmet først kommer til Danmark nu.

- Jeg blev overrasket over, at det kommer til Danmark nu. Hvis det var sket for ti år siden, havde det været mere forventeligt, fordi det allerede dér var et stort og etableret brand i USA, siger hun.

18 danske kvinder er blevet fløjet til det græske øhav for at konkurrere om bachelorens gunst. (Foto: Lotta Lemche © TV 2)

Ifølge Lene Bull Christiansen har der gennem alle årene været mange seere af programmet i USA, som dog også har været udsat for en del kritik.

Kritikken er blandt andet gået på, at meget få at parrene ender med at blive gift, og at deltagerne ofte har været hvide.

- Formatet har i høj grad udstillet klasse- og raceforskelle i USA. Og det har i langt de fleste sæsoner været et meget normativt, hvidt, heteroseksuelt univers, som med årene har forsøgt at få nogle sorte karakterer ind, hvilket har skabt store overskrifter, siger Lene Bull Christiansen og fortsætter:

- Selve formatet er dybt patriarkalsk og forældet, og så kan det godt være, at der omvendt også er 18 mænd, der skal konkurrere om en kvinde i 'Bachelorette'. Det ændrer ikke på, at det er mærkværdigt, når man gør en kærlighedsrelation til en konkurrence.

Den karakteristik af formatet er Sune Roland dog langt fra enig i.

- Det synes jeg er en lidt entydig måde at se det på. Fordommene om 'Bachelor' kunne være, at man sætter en mand i midten, som så skal vælge og vrage mellem en masse kvinder. Men de danske kvinder, vi har med, har masser af power, og de har også lov til at vælge, om de vil acceptere hans rose eller ej.

Så du mener ikke, at tiden er løbet fra et format, hvor en masse kvinder skal gøre sig til for en mand?

- Nej. Ligesom tiden ikke er løbet fra, at mænd skal gøre sig til for en kvinde, eller mænd skal gøre sig til for en mand. Der er plads til det hele. Vi er så gået med den klassiske 'Bachelor' i første omgang, men det kan sagtens være, at vi vælger at lave en 'Bachelorette'-sæson på et senere tidspunkt, siger Sune Roland.

Apropos mænd, der skal gøre sig til for en mand, så har Discovery+ netop haft premiere på et andet kærlighedsformat i realitygenren – nemlig 'Prince Charming'.

Her dyster 12 mænd om én mands gunst, og i stedet for roser uddeler "den charmerende prins" et slips til de mænd, han gerne vil lære bedre at kende. Programmet kommer ligesom 'Bachelor' til at løbe over skærmen denne sommer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk